Κέλλας: Είμαστε αποφασισμένοι να εξαφανίσουμε την πανώλη και να προχωρήσουμε σε δίκαιες αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους μας

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΙΟΝΙΑΝ channel για τα νέα κρούσματα πανώλης στην Αιτωλοακαρνανία και την υπόλοιπη χώρα.

«Στη περιοχή που βρέθηκαν τα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν αρκετές χιλιάδες αιγοπρόβατα. Συστήσαμε ομάδες κτηνιάτρων, οι οποίοι προχωρούν στην κλινική εξέταση όλων των ζώων της περιοχής, ξεκινώντας από τη ζώνη προστασίας και προχωρώντας προς τη ζώνη επιτήρησης», ανέφερε ο υφυπουργός για τα κρούσματα πανώλης και τόνισε: «Η πανώλη είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί πολύ, απασχολεί την κτηνοτροφία μας, την οικονομία μας, τον κλάδο των εξαγωγών, κυρίως ως προς τη φέτα, που αποτελεί και ποπ προϊόν. Είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε την εμπειρία και βεβαίως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να την περιορίσουμε και στη συνέχεια να την εξαφανίσουμε από τη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται η μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ με τους κτηνιάτρους του Υπουργείου και όλων των υποπτευόμενων φορέων, με τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες αλλά και με τη συμμετοχή εθελοντών κτηνιάτρων, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω θερμά για την άμεση ανταπόκριση και συνδρομή».

Ο Χρήστος Κέλλας καθησύχασε το καταναλωτικό κοινό, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και επεσήμανε αναφορικά με τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων: «Το πρωτόκολλο προβλέπει ότι σε κάθε μονάδα στην οποία βρίσκουμε κρούσμα, θανατώνονται όλα τα ζώα και ακολουθεί η υγειονομική ταφή. Η ΚΥΑ που υπάρχει προβλέπει αποζημίωση για τη θανάτωση των ζώων, μέχρι 150 ευρώ για τα πρόβατα και σε κάποιες άλλες κατηγορίες φτάνει στα 250. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση του περιορισμού της νόσου και στη συνέχεια της εκρίζωσης. Όταν θα έχουμε την πλήρη εικόνα θα μιλήσουμε και για τις αποζημιώσεις. Εκείνο το οποίο μπορώ να διαβεβαιώσω τους κτηνοτρόφους μας είναι ότι η πολιτεία, το κράτος, ο πρωθυπουργός, θα σταθούν δίπλα σε όσους χάσανε το ζωικό τους κεφάλαιο, με  δίκαιες αποζημιώσεις, και αυτό το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν».

Ο υφυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το τυρί, καθώς λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά τη συλλογή και την επεξεργασία των προϊόντων.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές στη Θεσσαλία από τις πλημμύρες από την κακοκαιρίας Daniel, ο Χρήστος Κέλλας τόνισε ότι «υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις ότι οι αποζημιώσεις που εκκρεμούν θα πληρωθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου».

Ο υφυπουργός ολοκλήρωσε λέγοντας: «Εφιστούμε την προσοχή και επιζητούμε τη συνεργασία όλων και κυρίως των κτηνοτρόφων μας οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τις εκτροφές τους, ώστε σύντομα να απαλλαγούμε από την πανώλη και τις επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή».