Κόκκαλης σε Χατζηδάκη: Το αυξημένο κόστος ζωής επιβάλλει μεγαλύτερο στεγαστικό επίδομα και περισσότερους δικαιούχους φοιτητές

«Η αύξηση του κόστους ζωής καθιστά αναγκαία και την αύξηση του ποσού του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος και την διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων φοιτητών» τονίζει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη την οποία συνυπογράφουν ακόμη 18 Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: «Το ζήτημα της στέγασης των φοιτητών απασχολεί κάθε χρόνο δεκάδες φοιτητές και τις οικογένειες αυτών, καθώς καλούνται να μισθώσουν οικία για τα παιδιά τους στην πόλη που βρίσκεται η σχολή στην οποία έχουν επιτύχει.

Είναι δε επίσης γνωστό ότι, οι ανατιμήσεις στις τιμές των ενοικίων έχουν καταστήσει μη προσιτή και εφικτή την μίσθωση φοιτητικής οικίας για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, καθώς στο αυξημένο μίσθωμα, πρέπει να συνυπολογιστούν οι μηνιαίες λειτουργικές δαπάνες, ήτοι δαπάνες κοινοχρήστων, δαπάνες θέρμανσης, ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνίας κλπ.

Στα παραπάνω ανελαστικά έξοδα, εάν προστεθούν και οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, εύκολα διαπιστώνεται το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι φοιτητές και οι οικογένειές τους.

Και τούτο, παρά το γεγονός, ότι αυξήθηκε το ύψος του ετήσιου στεγαστικού επιδόματος για τους δικαιούχους φοιτητές που σπουδάζουν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης από χίλια πεντακόσια (1.500,00€) σε δύο χιλιάδες (2.000,00€) ευρώ, ενώ στην περίπτωση συγκατοίκησης του δικαιούχου φοιτητή που σπουδάζει σε Α.Ε.Ι. εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία αυξάνεται Π χορήγηση του επιδόματος από δύο χιλιάδες (2.000,00 €) ευρώ στο ποσό των δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500,00 €) ευρώ.

Παρά την εν λόγω αύξηση κατά 500 ευρώ, το φοιτητικό επίδομα στέγασης, που σήμερα ισχύει, ανέρχεται μηνιαίως σε εκατόν εξήντα πέντε (165) ευρώ περίπου, το οποίο δεν αρκεί για να καλύψει ούτε το 1/3 του μηνιαίου μισθώματος.

Πλέον του ελαχίστου ποσού που δεν καλύπτει επί της ουσίας τις στεγαστικές ανάγκες, προκύπτει μείζον πρόβλημα και με τα τιθέμενα εισοδηματικά κριτήρια, με συνέπεια το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών και των οικογένειών τους να μην είναι καν δικαιούχοι, έστω του παραπάνω ελάχιστου οικονομικού βοηθήματος.

Ειδικότερα, με τον υπολογισμό των εισοδημάτων του τέκνου στα 3.000 ευρώ, σε τεκμαρτή βάση, το ποσό αυτό πιστώνεται αυτούσιο στον οικογενειακό προϋπολογισμό και τελικώς προσαυξάνεται το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κατά 3.000 ευρώ, ανεξάρτητα από τα πραγματικά εισοδήματα που απέκτησε το τέκνο κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι οικογένειες και φοιτητές να χάνουν το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, εξαιτίας του γεγονότος ότι κατά τη διάρκεια του έτους εργάστηκαν περιστασιακά με αποτέλεσμα να έχουν ένα μικρό εισόδημα .

Επειδή, η κυβέρνηση πρέπει να ξεφύγει από την λογική των πενιχρών επιδομάτων, και να δημιουργήσει, ενόψει των σύγχρονων εν γένει κοινωνικών αναγκών μια συνολική πολιτική για την κάλυψη των φοιτητικών στεγαστικών αναγκών, που θα είναι εναρμονισμένη πλήρως με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και οδηγίες, και θα  αφορά την πλειοψηφία των φοιτητών,  διευρύνοντας τα οικονομικά κριτήρια χορήγησής του, και συγχρόνως θα αυξήσει το ποσό κατά τρόπο ώστε να καλύπτει επί της ουσίας τις ανάγκες στέγασης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός: Προτίθεται να δημιουργήσει, μια συνολική πολιτική, εναρμονισμένη πλήρως με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και οδηγίες, που θα  αφορά την πλειοψηφία των φοιτητών, διευρύνοντας τα οικονομικά κριτήρια χορήγησής και αυξάνοντας αναλογικά με το κόστος ζωής το ποσό του επιδόματος στέγασης;»