Κέλλας: Δεν υφίσταται θέμα έλλειψης γαλακτοκομικών προϊόντων

Διαδοχικές συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, αντιπεριφερειάρχες, δημάρχους, αντιδημάρχους και κτηνιάτρους των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 7 Αυγούστου στον Πύργο και στο Μεσολόγγι, με επικεφαλής τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα, αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης της πανώλης αιγοπροβάτων.

Στις συσκέψεις συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, και ο αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Θανάσης Μαυρομάτης, δήμαρχοι των περιοχών και υπηρεσιακοί φορείς της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

«Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας και στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ακολουθήσαμε αμέσως τον αυστηρό Ευρωπαϊκό Κανονισμό 687. Ξεκίνησαν σαρωτικοί έλεγχοι σε όλα τα πεδία, στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης», ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται η μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση σε όλη τη χώρα. Ζητούμε τη στενή συνεργασία όλων, κτηνοτρόφων και αρμοδίων φορέων, ώστε να περιορίσουμε τη μετάδοση και να εκριζώσουμε τη νόσο της πανώλης των αιγοπροβάτων».

«Κτηνίατροι του Υπουργείου και των εποπτευομένων φορέων μαζί με τους κτηνιάτρους της Περιφέρειας ελέγχουν όλα τα εκτροφεία της περιοχής και πραγματοποιείται ο επιδημιολογικός έλεγχος. Έχει απαγορευτεί η μετακίνηση των αιγοπροβάτων σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο υφυπουργός, προσθέτοντας: «Δεν υφίσταται θέμα έλλειψης γαλακτοκομικών προϊόντων. Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, είναι αμιγώς ζωνόσος και δεν επηρεάζει τους καταναλωτές».

Ο Χρήστος Κέλλας, τέλος, επεσήμανε: «Η υπάρχουσα ΚΥΑ ορίζει συγκεκριμένη αποζημίωση ανά αμνοερίφιο, ωστόσο μόλις ολοκληρωθεί η φάση του περιορισμού και της εκρίζωσης της νόσου, θα ακολουθήσουν δίκαιες αποζημιώσεις και η πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων. Ήδη ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας ζήτησε με επιστολή του ζητεί με επιστολή του προς τον Επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας και την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, την οποία κοινοποίησε και στους 26 ομολόγους του στα κράτη μέλη της ΕΕ, πρόσθετη οικονομική στήριξη και αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους, τα ζώα των οποίων επλήγησαν από πανώλη».