Απέραντος σκουπιδότοπος ο Ενιπέας στην Βαμβακού Φαρσάλων

Μια αποκαρδιωτική εικόνα εμφανίζεται  στις όχθες του Ενιπέα ποταμού, στο ύψος της Βαμβακού Φαρσάλων. Ο κάποτε ζωοδότης ποταμός, έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο, προκαλώντας την αγανάκτηση των κατοίκων και στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την περιβαλλοντική καταστροφή που έρχεται.

Οι κάτοικοι της Βαμβακούς, διαμαρτύρονται για χρόνια για την κατάσταση, που φαίνεται πως έχει παγιωθεί. Ως κύριος υπαίτιος φέρεται μια ομάδα ανθρώπων που διαμένουν σε παραπήγματα στην περιοχή,  δουλεύοντας σε αγροτικές εργασίες, και  απορρίπτουν ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια τους στον ποταμό.

Η παρατεταμένη ξηρασία έχει εντείνει το πρόβλημα, καθώς η κοίτη του ποταμού έχει μετατραπεί σε ένα σκουπιδότοπο. Με τις πρώτες βροχές  τα σκουπίδια θα παρασυρθούν χαμηλότερα, μολύνοντας ακόμα μεγαλύτερα τμήματα του ποταμού και απειλώντας το οικοσύστημα.  Οι προσπάθειες της πολιτείας για τον καθαρισμό της περιοχής είναι περιοδικές, δίνοντας μόνο προσωρινές λύσεις.

Οι επιπτώσεις της ρύπανσης είναι πολλαπλές και σοβαρές. Εκτός από την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης των υπόγειων υδάτων και επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και όχι μόνο. Επιπλέον, η εικόνα του σκουπιδότοπου πλήττει σοβαρά την ανάπτυξη και την εικόνα της περιοχής.

Είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις. Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να αναλάβουν δράση και πρωτοβουλίες για τον καθαρισμό του ποταμού και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες.

Η υπάρχουσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί στον Ενιπέα ποταμό.

Δείτε φωτογραφίες

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία - Γ.Γ.