Ξεπερνάει τα 4,2 δισ. ευρώ ο φόρος εισοδήματος 2024

H Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ήδη επιστρέψει 205 εκατ. ευρώ σε 940.900 ΑΦΜ, με το μέσο ποσό επιστροφής να ανέρχεται στα 218 ευρώ ανά δικαιούχο.
Το 2024 η ΑΑΔΕ διατηρεί τις υψηλές επιδόσεις στις επιστροφές φόρου, επιταχύνοντας τους συμψηφισμούς και τις επιστροφές φόρου, καθώς και τις πληρωμές των ποσών.

Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος για φορολογούμενους χωρίς φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

Για όσους έχουν μόνο φορολογικές οφειλές, οι συμψηφισμοί γίνονται το πρώτο και τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα. Οι οφειλές από το φόρο εισοδήματος συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής, για να εξασφαλιστεί η έκπτωση 3% σε περίπτωση εξόφλησης μέσω συμψηφισμού.

Το 2024 αναδεικνύεται σε χρονιά-ρεκόρ όσον αφορά το ποσό βεβαίωσης φόρου, καθώς με τα μέχρι τώρα στοιχεία της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, ο φόρος εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχει ξεπεράσει τα 4,2 δισ. ευρώ, έναντι 3,8 δισ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί το 2023. Η αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων, σε συνδυασμό με το νέο τεκμαρτό σύστημα υπολογισμού του ελάχιστου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, έχουν εκτοξεύσει τον μέσο φόρο στα 2.000 ευρώ από 1.585 ευρώ το 2023 και 1.377 το 2022.

Οι φορολογούμενοι που θα χάσουν το ραντεβού τους με την εφορία και θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις τους, είτε αρχικές είτε τροποποιητικές, θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα αν ο φόρος που προκύπτει υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Συγκεκριμένα, όσοι δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα θα πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ, ενώ οι επιχειρηματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία θα επιβαρυνθούν με 250 ευρώ. Οι επιχειρηματίες με διπλογραφικά βιβλία θα πληρώσουν πρόστιμο 500 ευρώ. Πέραν των προστίμων, αν η αρχική εκπρόθεσμη δήλωση είναι χρεωστική, επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.

Από την επιβολή προστίμου εξαιρούνται οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση χωρίς να αλλάζει το ύψος της φορολογητέας ύλης, όπως για παράδειγμα διορθώσεις στα στοιχεία ταυτότητας ή στα στοιχεία των προστατευόμενων μελών της οικογένειας. Επίσης, οι τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά ποσά μισθών και συντάξεων, οι δηλώσεις από κληρονόμους για εισοδήματα αποβιωσάντων και οι δηλώσεις από όσους μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό, μπορούν να υποβληθούν χωρίς πρόστιμα μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή: dnews.gr