Την ενεργοποίηση του «Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη» προανήγγειλε ο Δ. Κουρέτας

Ικανοποίηση Περιφερειάρχη από την επιχείρηση περιορισμού της πανώλης και από την λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική προστασία της Θεσσαλίας

Οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας

Την ενεργοποίηση του θεσμού του «Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη», προανήγγειλε στο περιφερειακό Συμβούλιο της 1ης Αυγούστου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας, παραπέμποντας την απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση.

Η αφορμή δόθηκε από ερώτημα που έθεσε ο κ. Τσιαπλέ για έγγραφη καταγγελία υπαλλήλου της Π.Ε. Καρδίτσας όπου γίνονται αναφορές για χρόνια προβλήματα με ελλείψεις διαγωνισμών και αναθέσεις.

Ο κ. Κουρέτας δεν απάντησε καθώς, όπως είπε, δεν είχε στα χέρια του την καταγγελία και υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει τα όσα αναφέρει και θα απαντήσει. Παράλληλα όμως μίλησε για τον θεσμό του «Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη», ρόλο που θα αναλάβει έμπειρος εισαγγελέας, στον οποίο θα απευθύνεται κάθε καταγγελία και αυτός θα την εξετάζει και θα γνωμοδοτεί στο Σώμα.

Τι είναι ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του πολίτη

Στο πλαίσιο αυτής της αναγκαίας μεταρρύθμισης θεσπίστηκε ο θεσμός του τοπικού και Περιφερειακού Συμπαραστάτη, προκειμένου να καταπολεμηθούν φαινόμενα κακοδιοίκησης στις υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα των δήμων και των περιφερειών, με τη διαμεσολάβηση του Συμπαραστάτη ανάμεσα στον πολίτη ή την επιχείρηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες, με σκοπό την άμεση εξεύρεση λύσης σε καταγγελίες θιγόμενων πολιτών ή επιχειρήσεων. Ο θεσμός του Συμπαραστάτη στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα βήμα εκδημοκρατισμού της διοικητικής λειτουργίας της και παράλληλα υπηρετεί και ενισχύει βασικές αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως η νομιμότητα, η διαφάνεια, η ισότητα, η λογοδοσία, η αποτελεσματικότητα, η συμμετοχή του δημότη, η διαβούλευση, η αμεροληψία, η χρηστή και αδιάφθορη διοίκηση και η ανταπόκριση στις ανάγκες των δημοτών.

Ολοκληρώθηκε η ιχνηλάτηση για την πανώλη

Ενημερώνοντας το σώμα για την μεγαλύτερη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα για τον περιορισμό και εξάλειψη της πανώλης στα μηρυκαστικά, ο Δημ. Κουρέτας ανέφερε ότι «ολοκληρώθηκε η ιχνηλάτηση και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τα τέλη του μήνα η Θεσσαλία θα βγει από την επιτήρηση. «Τελειώσαμε σήμερα την επιτήρηση, ήταν ένα τεράστιο το έργο με την συμμετοχή πολλών κτηνίατρων και υπαλλήλων, χωρίς αυτούς δεν θα τα καταφέρναμε. Όλα έγιναν σε χρόνο ρεκόρ, 15 μέρες. Οι εστίες είναι επτά. 400.000 αιγοπρόβατα περιλαμβάνονται σε αυτές και 1483 εκμεταλλεύσεις. Βρέθηκαν 33 φάρμες θετικές και θανατώθηκαν περίπου 9.000 ζώα και αναμένεται να φτάσουν τα 11.000 με 12.000 ζώα. Πήρα μια μεγάλη απόφαση, κλείσαμε τα σφαγεία, απαγόρεψα την έξοδο των ζώων από κάθε μαντρί και την τροφοδοσία με ζωοτροφές σε κάθε ζώνη για να σταματήσουμε τον ιό. Ο ΕΦΕΤ κάνει ελέγχους σε τυροκομεία και αν χρειαστεί θα επιβάλει αυστηρά πρόστιμα. Πάντως το τυρί που παράγεται είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Το σύστημα λειτούργησε πολύ γρήγορα σε μια αποτελεσματική επιχείρηση που ήταν η μεγαλύτερη στη χώρα σε αυτόν τον τομέα. Από αύριο θα γίνει ξανά μαζική ιχνηλάτηση σε περιοχές που ελέγχθηκαν ήδη. Τέλος Αυγούστου θα βγει η Θεσσαλία από την επιτήρηση, αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση».

Καθοριστική η λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας

Εξίσου ικανοποιημένος από την λειτουργία του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σχετικά με την αντιπυρική προστασία εμφανίστηκε ο Δημ. Κουρέτας, ο οποίος χρησιμοποιώντας πίνακες και χάρτες εξήγησε στο Συμβούλιο πώς λειτουργεί το Συντονιστικό Κέντρο σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις τέσσερις Αερολέσχες της Θεσσαλίας. «Μέχρι στιγμής αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική κι έτσι θα συνεχίσει» σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Στελέχωση του ΟΔΥΘ

Τα τέσσερα ονόματα που προτείνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας, με την επωνυμία «Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμη Εταιρεία» (Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε.), παρουσίασε ο κ. Κουρέτας. Συγκεκριμένα είναι οι τέσσερις Λαρισαίοι πολιτικοί μηχανικοί, Ευάγγελος Κόκκαλης, Χρήστος Αναστασόπουλος ως τακτικά μέλη και οι Ιωάννης Βασβατέκης και Κωνσταντίνος Κουλιός ως αναπληρωματικά.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης:

*Την ένταξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας στους φορείς που μετέχουν στην υλοποίηση του θεσμού της μαθητείας και τον καθορισμό του αριθμού των μαθητευόμενων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Δ.ΥΠ.Α στις ειδικότητες Υπάλληλος Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών Τεχνίτης Ηλεκτρολογικών Εργασιών και Ανελκυστήρων και Τεχνίτης Μηχανών & Συστημάτων Συμβατικού και Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου για απασχόληση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας κατά το σχολικό έτος 2024-2025 καθώς και για τα επόμενα έτη

*Την συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη σύσταση της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΕΚΠΠΕΘ) και στο Πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ. Το πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ είναι πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Μειώνει το ενεργειακό κόστος για τους ωφελούμενους, χάρη στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Συνδυάζει την Κοινωνική Πολιτική με την Ενεργειακή Μετάβαση. Ωφελούμενοι από το πρόγραμμα μπορεί να είναι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α’ και Β’ Βαθμού), Σύνδεσμοι ή Νομικά Πρόσωπα που ανήκουν 100% σε αυτούς, Δ.Ε.Υ.Α. και Τ.Ο.Ε.Β/ Γ.Ο.Ε.Β.  Συμπεριλαμβάνονται επίσης ευάλωτα νοικοκυριά, που επωφελούνται από το μειωμένο κοινωνικό τιμολόγιο κατηγορίας Α’. Για τη δεύτερη αυτή κατηγορία, το πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ θα το λειτουργήσει αποκλειστικά η κεντρική κυβέρνηση. Η Περιφέρεια θα πρέπει να συστήσει Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΕΚΠΠΕΘ) έως το τέλος Αυγούστου 2024. Στο πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ θα συμμετέχουν δεκατρείς Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών (ΕΚΠ), μία ανά Περιφέρεια. Η ΕΚΠΠΕΘ θα αναλάβει την ιδιοκατανάλωση της ενέργειας από ΑΠΕ. Θα μπορεί επίσης να ασκεί και άλλες δραστηριότητες, όπως είναι η παραγωγή, πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, η διαχείριση ή συμμετοχή ή συμβουλευτική στα μέλη της για  ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, η ενημέρωση, εκπαίδευση για θέματα αειφορίας, οι δράσεις για την υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών και για την αντιμετώπιση ενεργειακής ένδειας αυτών κ.ά.

* Την διοργάνωση των παρακάτω αθλητικών εκδηλώσεων στο Νομό Λάρισας:

Τουρνουά μνήμης για όλους αυτούς που υπηρέτησαν την ιδέα της ΑΕΛ” Ημερομηνία εκδήλωσης 30-09-2024, στη Λάρισα. Συνδιοργάνωση Περιφέρεια Θεσσαλίας ΠΕ Λάρισας, Σύλλογος παλαιμάχων ποδοσφαιριστών ΑΕ, Δήμος Λαρισαίων. Πρόκειται για μια εκδήλωση ιδιαίτερης αξίας και σημασίας, που τιμά την ιστορική μνήμη των αθλητών που τίμησαν την ομάδα της ΑΕΛ. Ανεξάρτητα από το όποιο οικονομικό όφελος, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οφείλει και πρέπει να συμμετέχει στη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων αυτού του χαρακτήρα, που αποσκοπούν στην καλλιέργεια ενός ευρύτερου πνεύματος μνήμης και ιστορικής αθλητικής κληρονομιάς. Το τουρνουά διεξάγεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με τη συμμετοχή ομάδων από όλη την Ελλάδα.

Πανθεσσαλικό τουρνουά γυναικείων ομάδων volley εθνικών κατηγοριών”. Ημερομηνία εκδήλωσης 21 και 22/09/2024 στη Λάρισα. Περιφέρεια Θεσσαλίας ΠΕ Λάρισας-Αθλητικό Σωματείο Φοίβος Λάρισας. Η εκδήλωση αποσκοπεί στην καλλιέργεια και διάδοση του volley, και απευθύνεται τόσο στο φίλαθλο κοινό της πόλης όσο και σε αθλητές/αθλήτριες του volley. Λόγω του πανελλήνιου χαρακτήρα της εκδήλωσης, με τη συμμετοχή ομάδων από διάφορες πόλεις, η Περιφέρεια Θεσσαλίας προβάλλεται σε πανελλήνιο επίπεδο.

“7ο Ατομικού Τουρνουά Σκάκι «Γιορτή Χαλβά στα Φάρσαλα”

Ημερομηνία εκδήλωσης 24-28 Οκτωβρίου στα Φάρσαλα. Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Φαρσάλων, Σκακιστική Λέσχη Φαρσάλων.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάπτυξη και προβολή του αθλήματος του σκάκι, στο κοινό της Θεσσαλίας. Το τουρνουά έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πλέον σημαντικά τόσο για τους συμμετέχοντες, όσο και για τους λάτρεις του αθλήματος. Η εκδήλωση βοηθά την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, και την προβολή της πόλης των Φαρσάλων αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τουρνουά ποδοσφαίρου Olympus Cup Κ15. Ημερομηνία διεξαγωγής 6 έως και 7/09/2024 στην Ελασσόνα. Περιφέρεια Θεσσαλίας-ΠΟΕ). Σκοπός του τουρνουά ποδοσφαίρου, σε ηλικίες κάτω των 15 ετών, είναι η διάδοση του συγκεκριμένου αθλήματος, στις μικρότερες ηλικίες. Θα συμμετάσχουν ομάδες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, γεγονός που θα προβάλει την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε υπερτοπικό επίπεδο, ενώ παράλληλα θα ωφεληθεί η ευρύτερη περιοχή, τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

*Την διοργάνωση της εκδήλωσης στο Δήμο Κιλελέρ, «Στα μονοπάτια της παράδοσης το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, συνδιοργάνωση με Επιμορφωτικό Σύλλογο Προσφύγων Ν. Λεύκης. Αναβίωση Εθίμου της Μπάμπω από το σύλλογο της Λιβαδιάς Σερρών. Κάθε χρόνο θα αναβιώνεται και ένα έθιμο της Αλησμόνητης Πατρίδας, της Ανατολικής Ρωμυλίας σε συνδυασμό με χορούς και τραγούδια από χορευτικές ομάδες του συλλόγου μας και φίλων συλλόγων. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι.

*Την διοργάνωση των παρακάτω πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Νομό Τρικάλων:

Εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρήνης Τρικάλων στις 10 Αυγούστου στην Κρήνη Τρικάλων. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρήνης Τρικάλων διοργανώνει στις 10 Αυγούστου 2024 ετήσια εκδήλωση στην πλατεία του χωριού με θέμα «Αντάμωμα με την παράδοση», με τη συμμετοχή χορευτικών, αναβιώνοντας τοπικά έθιμα μέσα από πλούσια μουσικοχορευτική παρουσίαση, συνοδευόμενη από παρασκευή και διανομή παραδοσιακού φαγητού και έκθεση φωτογραφίας με παλιές φωτογραφίες του χωριού.

Εκδήλωση του Μορφωτικού Συλλόγου Απανταχού Αρματολικιωτών Τρικάλων από 7 έως 17 Αυγούστου.

Ο Μορφωτικός  Σύλλογος Απανταχού Αρματολικιωτών, συμβάλει στη διατήρηση της τοπικής παράδοσης με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και παραδοσιακών δρώμενων. Για τον λόγο αυτό έχει προγραμματίσει ανάλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις, αντάξιες της ιστορίας του συλλόγου  το 10ήμερο από 7-17 Αυγούστου, με απώτερο σκοπό τη διάσωση της παράδοσης αλλά και τη διάδοση των ηθών και των εθίμων.

Εκδήλωση του Πολιτιστικού  Συλλόγου Κρανιάς Ασπροποτάμου στην Κρανιά στις 12 Αυγούστου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρανιάς Ασπροποτάμου διοργανώνει μεγάλη επιτυχημένη εκδήλωση τα «Βίρβεια 2024», στην Κρανιά Ασπροποτάμου. Μια εκδήλωση η οποία μετά την επιθυμία των Ασπροποταμιτών και την συμβολή τους, αποτελεί θεσμό για την Κρανιά, αποτίοντας φόρο τιμής στον μεγάλο στιχουργό και Κρανιώτη Βίρβο. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του δημιουργού  με μουσικά και χορευτικά δρώμενα.

Εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γοργογυρίου «Το Γοργογύρι», στις 10  Αυγούστου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γοργογυρίου «Το Γοργογύρι» οργανώνει στην πλατεία του χωριού το «Αντάμωμα των Γοργογυραίων» μια παραδοσιακή  Δημοτική βραδιά με τοπικά φαγητά, ορχήστρα, παραδοσιακή μουσική και  παρουσίαση παραδοσιακών χορών από χορευτικούς συλλόγους  της περιοχής με  γλέντι και χορό για όλους τους παρευρισκομένους.

Εκδήλωση Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Προδρόμου «Η Άνοιξη» στις 22 Αυγούστου στον Πρόδρομο.

Ο Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Προδρόμου «Η Άνοιξη», συμβάλει στη διατήρηση της τοπικής παράδοσης με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και παραδοσιακών δρώμενων. Στις 22 Αυγούστου, διοργανώνει εκδήλωση – παραδοσιακό πανηγύρι με παρουσίαση χορευτικών του συλλόγου καθώς και συλλόγων της ευρύτερης περιοχής στην πλατεία  του χωριού.

Εκδήλωση του Πολιτιστικού & Λαογραφικού Συλλόγου Φαλώρεια τον Σεπτέμβριο

Ο Πολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Φαλώρεια τον Σεπτέμβριο διοργανώνει λαϊκό δημοτική  βραδιά,  με την παρουσία χορευτικών και τη συνοδεία παραδοσιακών γεύσεων.