Κραυγαλέα κοροϊδία της Κυβέρνησης, οι αποζημιώσεις στους αγρότες της Θεσσαλίας

Οι συνυπεύθυνοι του Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστίνα Σταρακά και Μανώλης Χναρής και η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη με αφορμή το φιάσκο των αποζημιώσεων για τις καταστροφές από τις θεομηνίες στη Θεσσαλία, εξέδωσαν την παρακάτω κοινή δήλωση:

«Δεν προβλέπεται να κάνουν καλοκαίρι οι αγρότες τις Θεσσαλίας καθώς ετοιμάζουν εκ νέου κινητοποιήσεις λόγω της εξαπάτησης από μία κυβέρνηση που βροντοφώναζε από την πρώτη στιγμή ότι θα σταθεί δίπλα στο πλευρό των κατατρεγμένων αγροτών που καταστράφηκαν εξαιτίας των κακοκαιριών «Daniel» και «Elias». 

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής ήταν το τελευταίο φιάσκο με τις πληρωμές των αποζημιώσεων για τις καταστροφές από τις θεομηνίες στη Θεσσαλία. Αποτέλεσμα, οι αγανακτισμένοι αγρότες να βγουν με τα τρακτέρ τους άλλη μια φορά στους δρόμους στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η κοροϊδία της δεν θα περάσει. 

Η παραδοχή αποτυχίας από την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ είναι γεγονός. Δεν φτάνει που δεν δόθηκαν έγκαιρα τα χρηματικά ποσά στους πληγέντες, δεν φτάνει που για παράδειγμα οι βαμβακοπαραγωγοί έλαβαν εξόφληση της τάξεως των μόλις 4 ευρώ/στρέμμα, ενώ άλλοι πήραν μικροποσά 40 και 70 ευρώ, παρά τις διαβεβαιώσεις για συνολική αποζημίωση στο βαμβάκι στα 210 ευρώ/στρέμμα, έρχεται τώρα το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΑ να μας πουν ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι έλεγχοι και οι πληρωμές.

Την ίδια στιγμή οι αγρότες δοκιμάζονται από την εξάπλωση της πανώλης των αιγοπροβάτων που είναι αποτέλεσμα της ελεγκτικής ανεπάρκειας από πλευράς της κυβέρνησης όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων μας. Το φαινόμενο δυστυχώς εξαπλώθηκε από τη Θεσσαλία, τόσο στην Αττική, όσο και στην Πελοπόννησο και την Κρήτη με άγνωστη κατάληξη και τραγικές επιπτώσεις για την ελληνική κτηνοτροφία.

Αναμένουμε από την κυβέρνηση άμεσες ενέργειες αφενός για την αποζημίωση των παραγωγών και αφετέρου για την επάνδρωση του ελεγκτικού μηχανισμού με το κατάλληλο προσωπικό για μην επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον.

Ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού βρίσκει ωστόσο την κυβέρνηση ανίκανη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να απονείμει δικαίως τις αποζημιώσεις. Σε μια περίοδο που οι αγρότες δοκιμάζονται έντονα από την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της και από μία «νέα πανδημία» στον πρωτογενή τομέα που θέτει σε κίνδυνο τη ζωική παραγωγή, βλέπουν παράλληλα την κυβερνητική ανεπάρκεια και ασυνέπεια και προσεύχονται κάθε βράδυ να μην βιώσουν μία νέα θεομηνία στον τόπο τους.»