Ε. Λιακούλη: «Κορυφαία η υποκρισία της ΝΔ για το Υπερταμείο»

«Αν υπάρχει μία λέξη σήμερα, συνώνυμη της υποτέλειας, στα 200 και κάτι χρόνια μετά την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους από την Οθωμανική αυτοκρατορία -μια λέξη συνώνυμη της απώλειας εθνικής αξιοπρέπειας- θα ήταν μονολεκτικά και χωρίς περιφράσεις η λέξη Υπερταμείο», τόνισε εισαγωγικά η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια επί του νσχ του Υπουργείου Οικονομικών για τον συγκεκριμένο Οργανισμό, ενώ συμπλήρωσε χαρακτηριστικά:

«Και αν υπάρχει ένα κόμμα που από την πρώτη στιγμή κήρυξε κυριολεκτικά ‘’ανένδοτο’’, έναντι της εθελόδουλης σύμβασης για τη δημιουργία του Υπερταμείου από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και των μετέπειτα προς το χειρότερο τροποποιήσεών της, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη ΝΔ -από τα τρία κόμματα που κυβέρνησαν από την έναρξη των Μνημονίων, μέχρι σήμερα- αυτό είναι σίγουρα το ΠΑΣΟΚ». 

Στη συνέχεια, η Ευαγγελία Λιακούλη υπενθύμισε πως η Τρόικα τον Φεβρουάριο του 2011 είχε πιέσει σθεναρά την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να προβεί στη θεσμοθέτηση του Ταμείου, με τις πιέσεις της όμως ‘’να βρίσκουν σε τοίχο’’, γιατί «το ΠΑΣΟΚ ‘’φύλαξε  Θερμοπύλες’’ ακόμη και στα πιο ‘’μαύρα’’, πιο δύσκολα χρόνια των Μνημονιακών Συμβάσεων, αρνούμενο κατηγορηματικά να συμπράξει σε αυτό το, μέχρι σήμερα,  συντελούμενο έγκλημα, κατά του Ελληνικού λαού και της περιουσίας του. Ένα έγκλημα, ωστόσο, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ‘’βολικά’’ υπέκυψε, αλλά και η ΝΔ –παρότι αρχικά το καταψήφιζε (2016) – επί των ημερών της, ακόμη πιο ‘’βολικά’’ ‘’αξιοποίησε’’, για την δημιουργία ‘’στρατιών’’ γαλάζιων μετακλητών, συμβούλων, ‘’παρασυμβούλων’’ και golden boys».

Η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, επιπλέον, επεσήμανε ότι η ΝΔ εξακολουθεί να διαχειρίζεται ‘’εν κρυπτώ’’ τις διαδικασίες εκποίησης των πλέον προσοδοφόρων και στρατηγικής σημασίας Δημοσίων Επιχειρήσεων, αφού ακόμη παραμένουν πλήρως αδρανείς οι διατάξεις λογοδοσίας του Οργανισμού απέναντι στη Βουλή και «δια αυτής στην κοινωνία, με αποτέλεσμα η Εθνική Αντιπροσωπεία να μην έχει ενημερωθεί για την εξαιρετικά προβληματική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, για τα ‘’παιχνίδια’’ με τη διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων, όπως και την πώλησή τους μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του «Ελευθέριος Βενιζέλος», για την οποία όταν ξεκίνησε, οι κ.κ. Δένδιας και Βορίδης έκαναν λόγο για σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ, που ως ‘’δια μαγείας’ από το 2019 και έπειτα έπαψε να αποτελεί …σκάνδαλο (!). Και πολλές άλλες παρεμφερείς ‘’διευθετήσεις’’».

Καταλήγοντας η βουλευτής Λάρισας υπογράμμισε: «Σήμερα, με το συζητούμενο νομοσχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει ότι είναι αμετανόητη ως προς τις επιλογές της, συνεχίζοντας την σύγχρονη υποτέλεια, με όρους ‘’επιχειρηματικής εκμετάλλευσης’’ της περιουσίας του ελληνικού λαού, πάντοτε στο πλαίσιο του δικαίως αποδοθέντος όρου προς αυτή ‘’ΜΑΞΙΜΟΥ Α.Ε.’’. Εκτός από το ‘’φερετζέ’’ της μετονομασίας του 5μελούς Εποπτικού Συμβουλίου (τοποτηρητών) σε «Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης» – έναν ‘’εξωραϊσμό’’ στα πρότυπα του ΣΥΡΙΖΑ που εν μία νυκτί μετέτρεψε την ‘’κατάπτυστη’’ στην συνείδηση των Ελλήνων ‘’Τρόικα’’ στο πιο ‘’εύηχο’’ ‘’Θεσμοί’’- δεν κάνει τίποτα για την παύση του ελέγχου από τους ξένους πιστωτές, όταν το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει εδώ και επτά χρόνια να ορίζεται το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου από τον Υπουργό Οικονομικών, μετά από απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και πλειοψηφία των 3/4 των μελών της».

Ενώ κατέληξε: «Δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει το παρόν σχέδιο νόμου. Και αυτό γιατί δε μπορούμε να συναινέσουμε σε μια ακόμη χαμένη ευκαιρία, που θα μπορούσε να αξιοποιήσει τον πακτωλό των χρημάτων του Υπερταμείου, μέσα από ισχυρές δημόσιες δικλείδες, στην τόσο αναγκαία ανάταξη της αναπτυξιακής και της επενδυτικής πορείας της οικονομίας, με διαφάνεια, προοπτική και κυρίως ανεξαρτησία. Καταψηφίζουμε, γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε μέρος των διευθετήσεων τύπου ‘’business as usual’’ της ΝΔ. Καταψηφίζουμε, γιατί όλο αυτό δεν αξίζει στον ελληνικό λαό, που υποτίθεται πως έχει βγει από τα Μνημόνια από το 2018, ενώ η περιουσία του εξακολουθεί να εποπτεύεται από τους δανειστές, με την κυβέρνηση της ΝΔ να μην κάνει τίποτα άλλο από το να την εκμεταλλεύεται, τρωγοπίνοντας ‘’στην υγειά των κορόιδων’’».