Κόκκαλης: Σχεδόν ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας είχε στήσει την αγορά σε βάρος των καταναλωτών και δανειοληπτών για έξι χρόνια με την ανοχή της κυβέρνησης

Για έξι ολόκληρα χρόνια, σχεδόν ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας είχε στήσει την αγορά σε βάρος των καταναλωτών και δανειοληπτών με την ανοχή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης. Αφορμή, στάθηκε η συζήτηση για τη συμφωνία συγχώνευσης δύο τραπεζών.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης ανέφερε: «Συζητούμε εδώ στην Ολομέλεια της Βουλής την έγκριση για τη συμφωνία συγχώνευσης δύο τραπεζών. Λησμονούμε, όμως, ποιο είναι το πραγματικό επίδικο, ποιο είναι το διακύβευμα.

Αφού πέρασαν πέντε χρόνια απραξίας, αφού πέρασαν πέντε χρόνια μη άσκησης εποπτικής δραστηριότητας σε μια ήδη προβληματική τράπεζα, έρχεστε τώρα και λέτε: Εάν δεν γίνει αυτή η συμφωνία, «κούρεμα» καταθέσεων.

Κατ’ αρχάς, να δούμε εάν πραγματικά, πρώτα και πάνω απ’ όλα, αυτή η συμφωνία –ας μην περιοριστεί μόνο σε τεχνοκρατικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο που ενδιαφέρει την κοινωνία- εάν είναι επωφελής για τα νοικοκυριά. Είναι, άραγε, επωφελής αυτή η συμφωνία; Προκύπτει και από πού προκύπτει ότι ο νέος αυτός τραπεζικός πυλώνας -ειρήσθω εν παρόδω, είμαστε θετικοί στη δημιουργία ενός πέμπτου τραπεζικού πυλώνα ως στρατηγικής επιλογής- θα δίνει στεγαστικά δάνεια με μικρότερο επιτόκιο; Από πού προκύπτει ότι ο νέος αυτός τραπεζικός πυλώνας θα χορηγεί δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με όρους, με κριτήρια, όχι τα πλέον αυστηρά, που θέτει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες; Από πού, άραγε, προκύπτει αυτή η βιωσιμότητα του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα;

Στην καλύτερη των περιπτώσεων αυτό το οποίο εσείς προτείνετε και το οποίο επαναφέρετε συνεχώς, είναι μια ευχή. Στη χειρότερη είναι μια ζημιογόνα για την ελληνική κοινωνία συμφωνία, διότι στερεί τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Γνωρίζει η κοινωνία, γνωρίζουν οι πολίτες, ποιοι έχουν πρόσβαση και πώς μπορούν να λάβουν σήμερα δάνειο. Μόνο το Δημόσιο και η Αναπτυξιακή Τράπεζα μπορούσε -και μπορεί- να εγγυηθεί αυτήν την χρηματοδότηση σε στρώματα της κοινωνίας, τα οποία τώρα βλέπουν από πολύ μακριά, τα τραπεζικά ιδρύματα.

Θέλω, λίγο, να έρθω και στα υπερκέρδη -τα οποία τα ονομάζουμε «υπερκέρδη»- κάποια είναι απρόσμενα, κάποια είναι αθέμιτα. Τον Δεκέμβριο του 2023 εξεδόθημια απόφαση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η 838/2023.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση επεβλήθηπρόστιμο 41 εκατομμύρια ευρώ σε πέντε τραπεζικά ιδρύματα, δηλαδή, στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, στην ALPHA  BANK, στην EUROBANK και στην ATTICA BANK, αλλά και στο συλλογικό όργανο, στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Σχεδόν ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας είχε στήσει την αγορά εις βάρος των καταναλωτών και δανειοληπτών για έξι χρόνια. Για έξι χρόνια, από το 2018 έως το 2023. Τα 41 εκατομμύρια επιμερίστηκαν ως εξής: Στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ 12 εκατομμύρια, στην ΕΘΝΙΚΗ 9 εκατομμύρια, στην ALPHA BANK 9 εκατομμύρια, στην EUROBANK 7 εκατομμύρια, στην ATTICA 143 χιλιάδες ευρώ, αλλά και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών 1.553.000 ευρώ.

Ενδεικτικά σας διαβάζω: Παράνομες πρακτικές. Ενιαία και διαρκής παράβαση, από τις αρχές του 2018 ως και σήμερα το 2023, η οποία συνίστατο στις ακόλουθες πρακτικές: Εναρμονισμένη πρακτική μεταξύ των τραπεζών αναφορικά με τις συναλλαγές, ανάληψη μετρητών από ATM με κάρτες εξωτερικού, με κάρτες εγχώριων παρόχων υπηρεσιών. Σύμφωνα με την σελίδα εξήντα της απόφασης.

Τι έγινε, όμως, τελικά; Καθώς η έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού είχε φτάσει σε ώριμο στάδιο, οι ακόλουθες πέντε επιχειρήσεις -δηλαδή, οι τράπεζες και μια ένωση επιχειρήσεων, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών- για τις οποίες είχε συγκεντρωθεί ισχυρό αποδεικτικό υλικό, από το οποίο προέκυπταν με σαφήνεια ορισμένες παραβατικές τους συμπεριφορές, εκδήλωσαν εγγράφως το ενδιαφέρον τους για τη διερεύνηση της δυνατότητας υπαγωγής τους στη διαδικασία διευθέτησης διαφορών.

Δηλαδή, υπάρχει ένα άρθρο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, το οποίο λέει ότι αφού διαπιστωθεί η παράβαση, τότε μπορείς να ομολογήσεις την ενοχή σου και να πληρώσεις πολύ λιγότερα, αλλά εξαλείφεται και το αξιόποινο, δηλαδή 40 εκατομμύρια δραχμές καθάρισαν.

Η ερώτηση είναι: Αυτά τα κέρδη, τα οποία έχουν προκληθεί, προέρχονται μάλλον, από την παραβίαση του νόμου, λέγονται υπερκέρδη; Όχι. Πώς λέγονται αυτά τα κέρδη; Λέγονται αθέμιτα; Αθέμιτα, σίγουρα. Μήπως και παράνομα; Και διστάζετε να βάλετε ένα ευρώ φόρο στα υπερκέρδη, στα παράνομα και αθέμιτα κέρδη, των τραπεζών, όταν ψηφίζοντας τον Πτωχευτικό Νόμο καταργήσατε την προστασία της πρώτης κατοικίας, όχι σε μνημονιακή απαίτηση, αλλά με την επίκληση ότι κινδυνεύει η επάρκεια των τραπεζών;

Όταν η μία πλευρά, οι τράπεζες, όχι κερδοσκοπούν -το άκουσα και πριν, όταν έχεις σκοπό το κέρδος, αυτό δεν είναι παράνομο- αλλά αισχροκερδούν -αυτό είναι παράνομο και αθέμιτο συστηματικά- επί έξι χρόνια και αποκόμιζαν αθέμιτα και παράνομα οφέλη σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η δικιά σας η Κυβέρνηση κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας και τώρα, αυτές οι εταιρείες αξιώνουν από τους δανειολήπτες, με την καθυστέρηση μίας δόσης, την εξόφληση όλου του ποσού.

Συνεπώς, είναι συνειδητή πλέον η επιλογή σας να μην στηρίξετε τους ευάλωτους. Είναι συνειδητή η επιλογή σας να μην στηρίξετε τους δανειολήπτες. Είναι συνειδητή η επιλογή σας να μην στηρίζετε την κοινωνική πλειοψηφία» κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.

Μπορείτε να δείτε την ομιλία του κ. Κόκκαλη εδώ: