Ξεκινά το ταξίδι για Φαρσαλινούς μαθητές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ανακοινώθηκαν προχθές το απόγευμα από το υπουργείο Παιδείας – νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά –  τα αποτελέσματα για την εισαγωγή υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ – ΕΠΑΛ. Στα Φάρσαλα υπήρχαν αρκετά χαμόγελα , αλλά δεν έλειψε και η απογοήτευση καθώς ορισμένοι μαθητές δεν πέτυχαν την εισαγωγή στις σχολές προτίμησής τους.

Πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις εισαγωγής για τις περισσότερες από τις περιζήτητες σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Γενικά πτώση σημείωσαν οι βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές και άνοδο στις πιο χαμηλόβαθμες σύμφωνα με όσα «έδειξαν» τα στατιστικά στοιχεία των βάσεων εισαγωγής για το 2024. Ειδικότερα, πτώση σημείωσαν οι ιατρικές σχολές, η νομική, η ψυχολογία, οι περισσότερες πολυτεχνικές σχολές, η πληροφορική, ενώ παρατηρήθηκε στις οικονομικές σχολές σε άλλες άνοδο και άλλες πτώση. Τη μεγαλύτερη άνοδο σε αριθμό μορίων κατέγραψαν τα τμήματα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Αθήνας.

Ενδεικά, ορισμένες από τις επιτυχίες μαθητών στα Φάρσαλα: Βασιλειάδη Ελευθερία Ιατρική (Ιωαννίνων), Βαρακλιώτης Μάξιμος Ιατρική (Λάρισα), Στατήρης Βασίλειος Ιατρική (Λάρισα), Σταφύλη Άννα Νομική (Θεσσαλονίκη), Δημακόπουλος Γεώργιος – Ραφαήλ Οικονομικό ΣΣΑΣ (Θεσσαλονίκη), Χαμπίπης Δημήτριος Στρατιωτική Ιατρική ΣΣΑΣ (Θεσσαλονίκη), Βλαχάκης Ευάγγελος Πληροφορική (Αθήνα), Παπαγεωργίου Αναστάσιος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ΠΑΜΑΚ (Θεσσαλονίκη), Κλαΐντα Ζαΐμι Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων (Θεσσαλονίκη), Γκίζα Φρειδερίκη Παιδαγωγικό (Θεσσαλονίκη), Κούρου Μαρίνα Πανεπιστήμιο Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Πάτρα), Κοτοπούλη Ευαγγελία Κτηνιατρική (Θεσσαλονίκη), Τράντου Ζωή Διοικητικής και Εφοδιαστικής Υποστήριξης ΣΜΥΑ (Αθήνα), Μολόχα Ελένη Ιστορικό Αρχαιολογικό ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη), Γεωργατζιά Νικολέττα Αγγλική Φιλολογία (Αθήνα), Σπανόπουλος Γεώργιος Αρχιτεκτονική (Ξάνθη).

Βασιλειάδη Ελευθερία Ιατρική (Ιωαννίνων)

 

Βαρακλιώτης Μάξιμος Ιατρική (Λάρισα)

 

Στατήρης Βασίλειος Ιατρική (Λάρισα)

 

Σταφύλη Άννα Νομική (Θεσσαλονίκη)

 

Δημακόπουλος Γεώργιος – Ραφαήλ Οικονομικό ΣΣΑΣ (Θεσσαλονίκη)

 

Χαμπίπης Δημήτριος Στρατιωτική Ιατρική ΣΣΑΣ (Θεσσαλονίκη)

 

Βλαχάκης Ευάγγελος Πληροφορική (Αθήνα)

Παπαγεωργίου Αναστάσιος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ΠΑΜΑΚ (Θεσσαλονίκη)

 

Κλαΐντα Ζαΐμι Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων (Θεσσαλονίκη)

 

Τράντου Ζωή Διοικητικής και Εφοδιαστικής Υποστήριξης ΣΜΥΑ (Αθήνα)

Κούρου Μαρίνα Διοικητικής επιστήμης και τεχνολογίας (Πάτρα)

Κοτοπούλη Ευαγγελία Κτηνιατρική (Θεσσαλονίκη)

 

Μολόχα Ελένη Ιστορικό Αρχαιολογικό ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη)

 

Γεωργατζιά Νικολέττα Αγγλική Φιλολογία (Αθήνα)

Φυσικά υπάρχουν και μαθητές που δεν τα κατάφεραν να περάσουν στην σχολή της προτίμησής τους και ενδεχομένως να προσπαθήσουν ξανά την επόμενη χρονιά να πετύχουν τους στόχους τους.

Οι επιτυχόντες που κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέση σε πανεπιστήμια, θα πρέπει να μεταβούν στις αντίστοιχες πόλεις και να αναζητήσουν στέγη. Η εύρεση φοιτητικής κατοικίας, ωστόσο, αποτελεί μια διαδικασία που συχνά συνοδεύεται από σημαντικές δυσκολίες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Τα υψηλά ενοίκια, σε συνδυασμό με την έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών, έχουν καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη την εύρεση ενός προσιτού και λειτουργικού χώρου διαμονής. Οι νέοι φοιτητές καλούνται να διανύσουν μια μαραθώνια διαδικασία αναζήτησης. Η έλλειψη εμπειρίας, σε συνδυασμό με την πίεση του χρόνου καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη για τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία - Γ.Γ.