Ε. Λιακούλη: «Να μη θρηνήσουμε θύματα στους παραθαλάσσιους δήμους της Λάρισας»

Σε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη, προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την άμεση ανάγκη ενίσχυσης των Κ.Υ. των παραλιακών δήμων της Λάρισας, με το απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό υλικό, μετά από δύο περιστατικά που σημειώθηκαν και παραλίγο να καταλήξουν σε τραγωδία, επισημαίνοντας τα εξής:

«Βρισκόμαστε ήδη στη μέση της θερινής περιόδου και όμως ακόμη και τώρα, στην καρδιά του καλοκαιριού, διαπιστώνονται για μια ακόμη φορά μεγάλες ελλείψεις σε ζητήματα υγειονομικής περίθαλψης συνανθρώπων μας και συγκεκριμένα αυτών που διαμένουν ή παραθερίζουν σε περιοχές των παραθαλάσσιων δήμων του Νομού Λάρισας.

Ειδικότερα, ο δήμος Αγιάς, όπως είναι γνωστό, διαθέτει εντός των ορίων τους παραλίες μήκους αρκετών χιλιομέτρων, τις οποίες κατά τους θερινούς μήνες επισκέπτεται πλήθος παραθεριστών και επισκεπτών από άλλες περιοχές, οι οποίοι αθροιστικά με τους μόνιμους κατοίκους αυξάνουν κατά πολύ τον φόρτο εργασίας των τοπικών Κέντρων Υγείας, αναδεικνύοντας μάλιστα, πολλές φορές, και επικίνδυνες ελλείψεις σε κρίσιμο για τη ζωή των ασθενών ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω, είναι το ρεπορτάζ καλά πληροφορημένου τοπικού ΜΜΕ, σύμφωνα με το οποίο δύο ‘’απανωτά σοβαρά περιστατικά αναστάτωσαν την περιοχή των Μεσαγκάλων το τελευταίο διήμερο’’, με το τοπικό Κέντρο Υγείας να ανταποκρίνεται οριακά στο έργο του –και όχι με ευθύνη του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού του.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Τετάρτη (24/7/2024) ‘’έλαβε χώρα το συμβάν με τριών ετών κοριτσάκι που κινδύνευσε να πνιγεί στην παραλία και πλέον βρίσκεται διασωληνωμένο σε κρίσιμη κατάσταση στο Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη’’, ενώ όπως αναφέρεται έπρεπε να χρησιμοποιηθεί φιάλη οξυγόνου για το μικρό παιδί, όπως και έγινεαργότερα.

Έπειτα από μία μόλις ημέρα, στις 25/7/2024, παρουσιάστηκε και δεύτερο, ανάλογο περιστατικό με κοπέλα που υπέστη αλλεργικό σοκ και χρειάστηκε επίσης φιάλη οξυγόνου, με το ίδιο Κέντρο Υγείας ωστόσο να μη διαθέτει εφεδρική φιάλη (!), ‘’ενώ τελικά η νεαρή γυναίκα που είχε χάσει προς στιγμήν τις αισθήσεις της, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο της Λάρισας’’, όπου και με επιτυχία αντιμετωπίστηκε η περίπτωσή της.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι η μη επαρκής ενίσχυση των Κέντρων Υγείας των παραθαλάσσιων περιοχών της Λάρισας με το απαιτούμενο ιατροφαρμακευτικό υλικό, εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, συνιστά τεράστια αμέλεια από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου και καταδεικνύει πως η γενικότερη εγκατάλειψη των δομών πρωτοβάθμιας υγείας φροντίδας, αποτελεί μάλλον συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, με πρώτο θύμα τη δημόσια υγεία και τους πολίτες.

Αλλά και επειδή ήδη διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου και τα παράλια της Αγιάς υποδέχονται πλήθος επισκεπτών, όχι μόνο από τον νομό Θεσσαλίας αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως και το εξωτερικό και οι ανάγκες Πρωτοβάθμιας Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης είναι αυξημένες», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό, για το αν:

«-Προτίθεται να λάβει πρόνοια, προκειμένου να ενισχυθούν με τα απαραίτητα μέσα τα Κ.Υ. των παραλιακών-τουριστικών δήμων της Λάρισας, από τη στιγμή που σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης αποτελούν τη ‘’πρώτη γραμμή’’ στη μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής;», ενώ του ζητά και άμεση ενημέρωση, τόσο σε επίπεδο υλικών που θα παρασχεθούν προς τον παραπάνω σκοπό, σε ποια Κ.Υ. θα διατεθούν, καθώς και του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος των ενεργειών του.