Πανώλη: Πόσες χιλιάδες αιγοπρόβατα θανατώθηκαν στην Θεσσαλία

Περισσότερα από 98 συνεργεία κτηνιάτρων, 90 επιστήμονες κτηνίατροι βρίσκονται στο πεδίο, για πέμπτη ημέρα και σκανάρουν όλα τα ζώα που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης. Θα ελεγχθούν όλα τα ζώα ένα προς ένα, μέσα σ’ αυτές τις δύο ζώνες.

Έως τώρα έχουν βρεθεί τρεις εστίες στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και δύο στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και συνολικά 18 κρούσματα. Τα χθεσινά δείγματα ήταν όλα αρνητικά και αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, δείχνει, ότι δεν υπάρχει περεταίρω διασπορά.

Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν γίνει έλεγχοι σε 130.000 αιγοπρόβατα και έχουν θανατωθεί 9.000 από αυτά.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας διέταξε επείγουσα έρευνα ώστε να απαντηθεί το πως, το ποτέ και από ποιον και από που εισήλθαν τα ζώα τα οποία έφεραν τον ιό. Όμως και οι κτηνιατρικές αρχές ακολουθούν τον ίδιο δρόμο καθώς εκτός από τις ζώνες ελέγχου, δείγματα λαμβάνονται και από στοχευμένους ελέγχους σε περιοχές εκτός της επιτήρησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ήδη, αξιοποιώντας κατάλληλες πληροφορίες, οι κτηνιατρικές αρχές γνωρίζουν την πορεία, αλλά και τον προορισμό των άρρωστων ζώων τα οποία ήρθαν από τρίτη χώρα, όπως είναι και το πιθανότερο σενάριο μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με πηγές, από το υπουργείο θέλουν πρώτα να τελειώνουν με την εξάπλωση της νόσου, και μετά σε δεύτερο χρόνο, να κάνουν επίσημες ανακοινώσεις για το πως μπήκε στην χώρα η πανώλη.

Τσιάρας: θα μεριμνήσουμε για αποζημίωση

«Εκείνο που προέχει είναι να κλείσει ο κύκλος μετάδοσης της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, να περιοριστεί και στη συνέχεια να εκριζωθεί οριστικά» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας την Παρασκευή στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Επισήμανε ότι η επιδημιολογική έρευνα είναι σε εξέλιξη και συνέστησε προσοχή στην αναφορά οιασδήποτε χώρας, ως υπεύθυνης για την εξαγωγή της νόσου στην Ελλάδα. Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός υπογράμμισε ότι η πολιτεία θα στηρίξει τους κτηνοτρόφους των οποίων τα κοπάδια επλήγησαν από τη νόσο.

«Δεν προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση αποζημιώσεις. Αλλά ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη ευαισθησία της ελληνικής Πολιτείας και της σημερινής Κυβέρνησης στο θέμα των αποζημιώσεων όλων των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα» είπε μεταξύ άλλων.

ΠΑΣΟΚ: Υπαίτια είναι η κυβερνητική αδιαφορία και προχειρότητα

Το ΠΑΣΟΚ σε σχετική ανακοίνωσή του ανέφερε:

«Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η εκδήλωση πανώλης στα αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία, καθώς ο κτηνοτροφικός κόσμος μετά την καταστροφή του Daniel προσπαθεί να αποκαταστήσει το ζωικό του κεφάλαιο όπως μπορεί χωρίς καμία οικονομική βοήθεια από τους κρατικούς φορείς.

Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για την “άμεση” αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου από αξιόπιστες αγορές αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι στη τύχη τους.

Τα τελευταία χρόνια, η υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και οι μειωμένοι αριθμητικά κτηνιατρικοί έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας έχουν επιτρέψει την εμφάνιση σημαντικών ζωονόσων ασθενειών. Η επιστράτευση κτηνιάτρων από το ΥΠΑΑΤ χωρίς να τους χορηγείται το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας είναι ενδεικτικό της κυβερνητικής προχειρότητας.

Στον φράχτη των συνόρων μας υπάρχει μια “τρύπα” κυβερνητικής αδιαφορίας η οποία επέτρεψε παλιότερα την ευλογιά των προβάτων, τη γρίπη των πτηνών, τον καταρροϊκό πυρετό, την αφρικανική πανώλη των χοίρων, την οζώδη νόσο των βοοειδών και πρόσφατα την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών να εισέλθουν στη χώρα μας.

Σε όλο το δυστοπικό και καταστροφικό περιβάλλον προστίθεται το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι των οποίων τα ζώα θανατώνονται υποχρεωτικά λόγω εφαρμογής των μέτρων “stamping out” αποζημιώνονται με ελάχιστα ποσά, που δεν επαρκούν ούτε για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και φυσικά για την απώλεια εισοδήματος. Αλήθεια στην κυβέρνηση δεν τους απασχολεί πως θα καταφέρουν να ζήσουν αυτές οι κτηνοτροφικές οικογένειες;

Όλες αυτές οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας είναι καταστροφικές για την κτηνοτροφία της χώρας και όσο παρατείνονται είναι αμφίβολο πλέον εάν είναι αντιστρέψιμες.

Η κυβέρνηση από παρατηρητής της κατάστασης οφείλει να προσγειωθεί στη πραγματικότητα πριν γιγαντωθεί το φαινόμενο. Κυρίως, όμως, πρέπει να μας δώσει εξηγήσεις τόσο για του ανύπαρκτους ελέγχους των συνόρων καθώς και για τα μέτρα που θα λάβει σε συνεργασία με την Ε.Ε. για την καταπολέμηση του φαινομένου».

Πηγή: ant1news.gr