Κόκκαλης σε Κεραμέως: Όχι άλλες περικοπές στις συντάξεις χηρείας

Να μπει φρένο στις περικοπές στις συντάξεις χηρείας ζητά ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νίκη Κεραμέως.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά την επιστολή και το Δελτίο Τύπου του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, που αφορά τις θέσεις του σχετικά με τις με τις συντάξεις Χηρείας- θανάτου εξ ιδίου δικαιώματος.

Αναφέρεται ότι «οι συνταξιούχοι χηρείας αποτελούν μια πολύ ευαίσθητη κατηγορία πολιτών και η Πολιτεία πρέπει να σεβαστεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για να επιβιώσουν. Δυσκολίες που διογκώνονται ακόμα περισσότερο, σε μια περίοδο ατελείωτης ακρίβειας, όπως αυτή που βιώνει η χώρα τα τελευταία τρία έτη!»

Επισημαίνεται «ότι είναι άδικο το μέτρο της περαιτέρω μείωσης των συντάξεων χηρείας. Γι’ αυτό η Κυβέρνηση πρέπει να το επανεξετάσει και να μην προχωρήσει στην εφαρμογή παλαιότερων διατάξεων. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν χιλιάδες συνταξιούχοι που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, να υποστούν δραματικές περικοπές στη σύνταξη χηρείας που λαμβάνουν. Επιπρόσθετα, θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω στον e-ΕΦΚΑ, σημαντικά ποσά, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Άρα, η επιβάρυνση από αυτό το σκληρό μέτρο σε βάρος αυτών των συνταξιούχων, θα είναι διπλή.»

Προτείνεται «να διατηρούνται εφεξής όλες οι συντάξεις χηρείας στο 70% της αρχικής, χωρίς περαιτέρω περικοπή κατά το ήμισυ, όπως ορίζει νόμος του 2020»και «να επιστραφούν ποσά σε χιλιάδες δικαιούχους, που υπέστησαν περικοπές κατά την τελευταία τριετία. Το δημοσιονομικό κόστος είναι πολύ μικρό και δεν αξίζει για να οδηγήσει την Κυβέρνηση σε ένα ακόμα σκληρό μέτρο σε βάρος αυτής της τόσο ειδικής κατηγορίας, συνταξιούχων.»

Ζητείται «να μην εφαρμοστεί  το μέτρο των νέων περικοπών στις συντάξεις χηρείας, όπως προτίθεται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση» καθώς «Η προστασία των συντάξεων χηρείας, είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ανάλογη κοινωνική ευαισθησία.»