Ε. Λιακούλη: «Τεράστιο φιάσκο οι ‘’αποζημιώσεις’’ για τον Daniel – έκθετη η ΝΔ και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης!»

Τον εμπαιγμό από πλευράς του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κ. Τσιάρα, προς τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας και της Λάρισας, σε σχέση με τις εξευτελιστικές ‘’αποζημιώσεις’’ που υποτίθεται πως πληρώνονταν εχθές (25/7/2024), φέρνει με ερώτησή της στη Βουλή η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνοντας τα εξής:

«Οργή και απογοήτευση είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν σε μεγάλο αριθμό αγροτών του ν. Λάρισας, όπως και ευρύτερα της Θεσσαλίας, καθώς οι πολυαναμενόμενες αποζημιώσεις της β’ δόσης για τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου των θεομηνιών Daniel & Elias αποδείχθηκαν ‘’ασπιρίνες’’ –αν όχι ξεκάθαρος εμπαιγμός- αφού πολλοί από αυτούς είδαν να τους πιστώνονται ελάχιστα ευρώ ανά στρέμμα στους λογαριασμούς τους, όπως οι βαμβακοπαραγωγοί που αποζημιώσεις άνω των 200 ευρώ τους υπόσχονταν και ακόμη και …4 (!) ευρώ ανά στρέμμα είδαν…

Επιπλέον και όπως επισημαίνεται, τόσο από τις ενώσεις παραγωγών, όσο και από όλα ανεξαιρέτως τα τοπικά ΜΜΕ, κατά τα φαινόμενα ο ΕΛΓΑ δε μπόρεσε να ολοκληρώσει τα πορίσματά του, με αποτέλεσμα από τις αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν εχθές, να εξαιρούνται και ολόκληρες περιοχές, όπως η Φαλάνη, η Γιάννουλη, το Κουλούρι, ο Πλατύκαμπος, η Γλαύκη, η Γυρτώνη, ο Αμπελώνας, καθώς και πολλάάλλα χωριά των δ. Κιλελέρ και Τεμπών, και βέβαια με το θέμα της άδικης εξαίρεσης από τις συγκεκριμένες διαδικασίες του δ. Αγιάς να παραμένει πάντοτε «ανοιχτό».

Αλλά ο εμπαιγμός δεν σταμάτησε μόνο εκεί, αφού και ολόκληρες κατηγορίες παραγωγών, όπως π.χ. οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας ή οι κτηνοτρόφοι, δεν είδαν ‘’ούτε ένα ευρώ’’ στους λογαριασμούς τους, ενώ βάσει των έωλων πλέον υπουργικών υποσχέσεων υποτίθεται πως θα …«αποζημιωθούν» σε δεύτερο χρόνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζεται ωστόσο ότι σε σχετική τους συνάντηση λίγες ημέρες νωρίτερα, τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Τσιάρας, όσο και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Λυκουρέντζος, από κοινού δήλωναν  πως «Η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α., σε εφαρμογή του adhoc Προγράμματος και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, εξήντλησαν κάθε δυνατότητα, ώστε οι εκκαθαρίσεις των πορισμάτων για τις ζημίες, οι οποίες προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias», να δικαιώνουν τις προσδοκίες των αγροτών».

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι οι χθεσινές «αποζημιώσεις της ντροπής», σε συνδυασμό με την γενικότερη έλλειψη ρευστότητας των Λαρισαίων παραγωγών, εξαιτίας του δυσθεώρητου κόστους παραγωγής, αλλά και του φιάσκου της επιστροφής των δήθεν ‘’επιδοτήσεων’’ στην ενέργεια, με ευθύνη της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, είναι πλέον παραπάνω από εμφανής, οδηγώντας πολλούς από αυτούς σε σκέψεις ακόμη και εγκατάλειψης του πρωτογενούς τομέα, αλλά και επειδή το τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ, κατά τα φαινόμενα χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση σε στελεχιακό δυναμικό, προκειμένου να ανταπεξέλθει στην διεκπεραίωση του τεράστιου όγκου των αιτήσεων για αποζημιώσεις, η επόμενη δόση των οποίων οι αγρότες ευελπιστούν πως θα είναι στο τέλος του Αυγούστου», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

«-Πως δικαιολογεί και πως εξηγεί ο ίδιος τις αστήρικτες υποσχέσεις για δίκαιες, «γενναίες» και «στο 100%» αποζημιώσεις που λίγες ημέρες νωρίτερα έδινε στους πληγέντες από τον Daniel αγρότες της Λάρισας, αλλά και της Θεσσαλίας ευρύτερα;

-Πως σκοπεύει να επανορθώσει με τις πράξεις του, για όλο αυτόν τον εμπαιγμό που οι τοπικοί παραγωγοί υφίστανται και για τον οποίο ο ίδιος, καθώς και οι υπηρεσίες στις οποίες προΐσταται, ευθύνονται;

-Θα ενισχυθεί πραγματικά και μόνιμα ο ΕΛΓΑ Λάρισας με προσωπικό, προκειμένου να μην επαναληφθεί παρόμοιο φιάσκο, όπως το χθεσινό, σε σχέση με τις αποζημιώσεις των πλημμυρών του περασμένου φθινοπώρου, προκειμένου να μην οδηγηθούν οι αγρότες στη μόνη λύση που τους απομένει εν μέσω θέρους, δηλαδή τα ‘’μπλόκα της δίκαιης οργής’’;».