Φάρσαλα: Απογοήτευση για τις πληρωμές του ΕΛΓΑ

Η χθεσινή πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του “Daniel”, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και δυσαρέσκεια στους αγρότες των Φαρσάλων, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Σωκράτη Αλειφτήρα, μέλους της ΕΟΑΣΝΛ.

Όπως αναφέρει ο κ. Αλειφτήρας, τα ποσά που κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των παραγωγών δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος των ζημιών που υπέστησαν, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε το φαινόμενο τον περασμένο Σεπτέμβριο τόσο στα Φάρσαλα, όσο και σε όλη την Θεσσαλία. Πολλοί αγρότες έλαβαν ελάχιστα ποσά, τα οποία δεν καλύπτουν ούτε τα βασικά τους έξοδα από την περσινή χρονιά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις παραγωγοί που είχαν δηλώσει ζημιές σε πολλαπλές καλλιέργειες, δεν έλαβαν καθόλου αποζημίωση.

Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ανασφάλειας και απογοήτευσης στον αγροτικό κόσμο, με τους παραγωγούς να αισθάνονται ότι αδικήθηκαν και να αμφισβητούν τη διαδικασία των πληρωμών.

Οι αγρότες ζητούν από τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δημοσιοποιήσουν αναλυτικά στοιχεία των πορισμάτων και για τον τρόπο υπολογισμού των αποζημιώσεων, ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν πλήρως την κατάσταση και να λάβουν τις απαραίτητες εξηγήσεις.

Το μέλος της ΕΟΑΣΝΛ από τα Φάρσαλα κ. Σωκράτης Αλειφτήρας, δήλωσε στην «Ε» τα εξής: »Τα πρώτα σημάδια μετά τις πληρωμές που έκανε χθες ο ΕΛΓΑ, δείχνουν πικρία και δυσαρέσκεια στους κύκλους των αγροτών και ιδίως μετά από μια τόσο μεγάλη καταστροφή όπως του «Daniel». Σίγουρα οι αγρότες ανέμεναν μεγαλύτερες αποζημιώσεις στο φυτικό κεφάλαιο σε αυτή την πληρωμή. Υπάρχουν παραγωγοί που πληρώθηκαν, με μόλις λίγα ευρώ, που δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τις υποχρεώσεις και τα έξοδα που ξόδεψαν την περσινή χρονιά. Επίσης παρατηρείται ότι παραγωγοί που είχαν στην ίδια δήλωση ζημιάς, βαμβάκι σε συνδυασμό με ντομάτα, δεν έλαβαν απολύτως τίποτα. Ο ΕΛΓΑ και η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ θα πρέπει να κοινοποιήσει τα πορίσματα, ώστε να γνωρίζουν οι αγρότες τι πληρώθηκαν και με τι ποσοστό και να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις στον αγροτικό κόσμο για την τελευταία πληρωμή».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί αγροτική σύσκεψη στα Φάρσαλα, όπου θα συζητηθούν τα ζητήματα που προέκυψαν από τις αποζημιώσεις και θα εξεταστούν περαιτέρω ενέργειες. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, καθώς η δυσαρέσκεια των αγροτών είναι μεγάλη και υπάρχει φόβος ότι η κατάσταση θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα με τις χαμηλές τιμές που υπάρχουν στα σιτηρά, στο βαμβάκι και στα άλλα αγροτικά προϊόντα που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία - Γ.Γ.