Πορτοκαλί κάδοι στα Φάρσαλα: Πρόγραμμα ανακύκλωσης μαγειρικών ελαίων από τον Δήμο Φαρσάλων

Ο Δήμος Φαρσάλων στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων, ανακύκλωσης και βιώσιμης ανάπτυξης, εντάσσεται στο δίκτυο ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων, τοποθετώντας σε καίρια σημεία της πόλης τους συγκεκριμένους ειδικούς κάδους συλλογής.

Τα οφέλη προκύπτουν είναι πολλαπλά και μεγάλα:

*** Σημαντική δημόσια ωφέλεια περιβαλλοντικού χαρακτήρα, αφού τα συλλεχθέντα είδη θα αποτρέπονται από το ρεύμα των αστικών αποβλήτων, τα οποία οδηγούνται μέχρι σήμερα, στην αποχέτευση, ρυπαίνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, δηλαδή το πόσιμο νερό, τα ποτάμια, τις λίμνες, τη θάλασσα και άλλα φυσικά οικοσυστήματα, με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

*** Άμεση οικονομική ωφέλεια από την εξοικονόμηση των κονδυλίων που δαπανώνται από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης, προκειμένου να καθαρίζονται κάθε χρόνο οι αποχετεύσεις, καθώς μεγάλο ποσοστό των προβλημάτων (φράξιμο κλπ) που προκύπτουν στις αποχετεύσεις, οφείλεται στα χρησιμοποιημένα βρώσιμα λάδια.

*** Άμεσο όφελος για τον Δήμο από την προσφορά, εκ μέρους της εταιρείας ανταποδοτικού ποσού.

*** Έμμεσο και άμεσο κοινωνικό και εκπαιδευτικό όφελος των πολιτών του Δήμου από εκπαιδευτικές δράσεις που προάγουν την κοινωνική ευθύνη, τον περιβαλλοντικό σεβασμό και την πράσινη οικονομία.Δωρεάν τοποθέτηση και συντήρηση των κάδων χωρίς καμία χρέωση για τον Δήμο και ανταποδοτικά οφέλη.

Ο υπεύθυνος της δράσης από πλευράς Δήμου Φαρσάλων, Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Δ.Μπασαγιαννης δήλωσε τα εξής: «Συνεχίζοντας την εποικοδομητική συνεργασία μας με την εταιρία ανακύκλωσης EAST WEST GREECE ΜIKE μετά την επέκταση του δικτύου συλλογής μεταχειρισμένων ρούχων, ξεκινάμε και την συλλογή χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων μέσω των πορτοκαλί κάδων που τοποθετήθηκαν στην πόλη. Στα πλαίσια της δράσης αυτής, θα γίνουν σε συνεργασία με την εταιρία, ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών καικυρίως των μαθητών μέσω της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τα οφέλη του ολοκληρωμένου πλαισίου ανακύκλωσης στη πόλη μας. Το δίκτυο θα επεκταθεί σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα Φαρσάλων και σε αλλά σημεία της πόλης.

Επόμενο μελλοντικό βήμα, είναι η τοποθέτηση «καρδίων» ανακύκλωσης πλαστικών καπακιών με ανταποδοτικά οφέλη για την κοινωνία. Ο Δήμος μας εργάζεται ώστε να είναι πρωτοπόρος σε θέματαανακύκλωσης» κατέληξε.