Κόκκαλης σε Τσιάρα: Οδηγείτε στην καταστροφή τους ιδιοκτήτες θερμοκηπίων με τις άδικες και ανεπαρκείς αποζημιώσεις

«Οι άδικες  και ανεπαρκείς αποζημιώσεις 10 μήνες μετά τις καταστροφές από τον «Daniel» και τον «Elias»,  οδηγούν τους ιδιοκτήτες θερμοκηπίων της δυτικής Θεσσαλίας σε καταστροφή» τονίζει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου, σύμφωνα με το οποίο «Σε απόγνωση έχουν περιέλθει οι ιδιοκτήτες θερμοκηπίων στην Καρδίτσα και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας καθώς 10 μήνες μετά την καταστροφή που υπέστησαν από τον Daniel και τον Elias αναμένουν την εξόφληση των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ .» 

Αναφέρεται ότι οι αποζημιώσεις  σύμφωνα «με τις μέχρι τώρα ενδείξεις δεν θα είναι ούτε ικανοποιητικές, αλλά ούτε και δίκαιες καθώς δεν θα καλύπτουν το 100% της ασφαλιστικής αξίας της παραγωγής τους, όπως -τουλάχιστον σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις- θα γίνει για τους υπόλοιπους παραγωγούς της Θεσσαλίας, ούτε καν το μεγαλύτερο μέρος αυτής.»

Επισημαίνεται από «επαγγελματίες του κλάδου παρά το γεγονός ότι τα ασφάλιστρα που καταβάλουν στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση των καλλιεργειών τους είναι πολύ υψηλά η ενημέρωση που έχουν είναι ότι ο υπολογισμός των αποζημιώσεων ξεκινά από το 1/3 της ασφαλιστικής αξίας- και όχι στο 100% όπως θα γίνει για τις υπόλοιπες καλλιέργειες- και μάλιστα θα υπάρξουν και περαιτέρω περικοπές ανάλογα με το εκτιμηθέν ποσοστό της ζημιάς» καθώς και το γεγονός «ότι για τα κηπευτικά θερμοκηπίου η ασφαλιστική αξία είναι 16.000 ευρώ ανά στρέμμα με την εισφορά που καταβάλουν οι παραγωγοί στον ΕΛΓΑ να ανέρχεται στα 80 ευρώ ανά στρέμμα. Με βάση τα παραπάνω ο ΕΛΓΑ «ρίχνει» την ασφαλιστική αξία στις 5.300 ευρώ περίπου και επ’ αυτής θα υπάρξει περαιτέρω περικοπή ανάλογα με την εκτίμηση του ποσοστού της ζημιάς. Αν δηλαδή το εκτιμηθέν ποσοστό της ζημιάς είναι π.χ. 80% τότε η αποζημίωση θα ανέλθει στα 4.240 ευρώ το στρέμμα, λίγο πάνω δηλαδή από το 25% της ασφαλιστικής αξίας για την οποία καταβλήθηκαν τα αντίστοιχα ασφάλιστρα.»

Επιπλέον αναφέρεται από  τους επαγγελματίες του κλάδου ότι «Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υποσχέθηκαν ότι οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας στο τέλος του ad hoc προγράμματος θα έχουν λάβει το 100% της αξίας των αποζημιώσεων τις οποίες δικαιούνται, χωρίς περικοπές ή μειώσεις και μάλιστα όπως ανέφεραν τελευταία και με προσαύξηση 30% κάτι που επέτεινε το αίσθημα της αδικίας για εμάς που μας δίνει το λιγότερο από το 1/3 της ασφαλιστικής αξίας των προϊόντων μας. Γιατί μας εξαιρεί και μας οδηγεί στην καταστροφή;» και ζητείται η κατανόηση του προβλήματος  τους και η εξεύρεση λύσης «έστω και την ύστατη στιγμή.»