Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας για τα κρούσματα πανώλης αιγοπροβάτων

Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας για τα κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα αναφέρει τα εξής:

«Μετά τις περσινές πλημμύρες που έπληξαν την Θεσσαλία, που είχαν σαν αποτέλεσμα και τον πνιγμό δεκάδων χιλιάδων ζώων από κτηνοτροφικές μονάδες, μετά από μια σειρά ζωονόσους (καταρροϊκός πυρετός, ευλογιά, αφρικανική πανώλη, κλπ), που έπληξαν την εγχώρια κτηνοτροφία, ήρθε άλλο ένα τεράστιο πλήγμα για τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους, με πολλά κρούσματα πανώλης που εμφανίσθηκαν σε κοπάδια αιγοπροβάτων στις Π.Ε. Τρικάλων και Λάρισας και την αναγκαστική θανάτωση χιλιάδων απ’ αυτά μέχρι τώρα.

Εκτός απο τα ερωτηματικά που υπάρχουν για την είσοδο και διακίνηση ασθενών αιγοπροβάτων απο γειτονικές χώρες και την διερεύνηση και απόδοση των ευθυνών για τις παράνομες διακινήσεις, αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά η ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να προλάβει τη νόσο, αλλά και η πιστή εφαρμογή, από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, των κατευθύνσεων της ΕΕ και της ΚΑΠ, για ανεξέλεγκτες εισαγωγές ζωικού κεφαλαίου και προϊόντων κτηνοτροφικής και γεωργικής παραγωγής, προκειμένου να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικά συμφέροντα, αφήνοντας απροστάτευτη τη χώρα μας στη μετάδοση επιζωοτικών νόσων από γειτονικές χώρες και άλλα προβλήματα.

Η απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώθηκε στη Θεσσαλία με την διασπορά της πανώλης σε αιγοπρόβατα, η οποία προφανώς προκλήθηκε από ανεξέλεγκτη εισαγωγή από άλλη χώρα, δεν είναι καθόλου άσχετη και με το γεγονός ότι έχουν αποδεκατιστεί οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των άλλων Περιφερειών, με την υποβάθμιση και απαξίωση των αγροτικών κτηνιατρείων σε εξοπλισμό, παροχές, υποδομές, τα οποία είναι αποτελέσματα των αντιλαικών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και των διοικήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των άλλων Περιφερειών, που την υλοποιούν με συνέπεια.

Έτσι και τώρα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. με την στήριξη και της περιφερειακής αρχής του κ. Κουρέτα, αντί να προχωρήσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες στην υλοποίηση των προγραμματισμένων προσλήψεων κτηνιάτρων και λοιπού βοηθητικού προσωπικού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, επέβαλαν με το “εντέλεσθε”, την μετακίνηση κτηνιάτρων από άλλες Περιφέρειες και μάλιστα με τα δικά τους Ι.Χ. αυτοκίνητα, αφού δεν υπάρχουν υπηρεσιακά, και χωρίς να δικαιούνται επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, θεωρώντας προφανώς ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των άλλων Περιφερειών βρίθουν από κτηνιάτρους.

Η επίταξη κτηνιάτρων από άλλες Περιφέρειες, την οποία επέλεξε η κυβέρνηση, με την στήριξη της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας ως βέλτιστη λύση στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία, μπορεί να δημιουργεί την εικόνα ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα, ωστόσο μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα στην αντιμετώπιση της πανώλης σς άλλες Περιφέρειες της χώρας που μετακινήθηκαν οι κτηνίατροι τους στη Θεσσαλία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, αξιώνει άμεσα από την κυβέρνηση και την περιφερειακή αρχή:

  • Να επιταχυνθούν οι έλεγχοι για την προστασία από τη μεταδοτική πανώλη το ζωικό κεφάλαιο της Θεσσαλίας και η περιουσία των κτηνοτρόφων.
  • Να ταφούν με όλα τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας της δημόσιας υγείας τα νεκρά ζώα, χωρίς επιβαρύνσεις των κτηνοτρόφων.
  • Να προχωρήσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες οι προγραμματισμένες προσλήψεις κτηνιάτρων και λοιπού βοηθητικού προσωπικού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
  • Να καλυφθούν άμεσα, όλα τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις μονίμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων, όλων των Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
  • Να δοθεί  όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός, , ΜΑΠ, υλικοτεχνικές υποδομές, υπηρεσιακά αυτοκίνητα, για να γίνονται οι επιτόποιοι έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες όλης της Θεσσαλίας.
  • Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι στις μετακινήσεις των ζώων από ξένες χώρες στα σύνορα και όχι μόνο στον τελικό προορισμό.
  • Να στηριχτούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι από το κράτος με πλήρεις αποζημιώσεις, με άμεση αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, με τις απαραίτητες ζωοτροφές, απολυμαντικά, προστασία της τιμής του παραγόμενου γάλακτος και κρέατος, κλπ.  Όποια τεστ και κτηνιατρικά φάρμακα χρειαστούν, να δοθούν δωρεάν από το κράτος και όχι να στηθούν κερδοφόρες μπίζνες για εταιρείες».