«Γνωρίζω τα όργανα του σώματός μου»: Δράση ενημέρωσης στα παιδιά των ΚΔΑΠ του Δήμου Φαρσάλων

Κατόπιν πρόσκλησης των στελεχών του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά Δήμου Φαρσάλων προς τα παιδιά των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού Δήμου Φαρσάλων αλλά και των γονέων αυτών πραγματοποιήθηκε η Δράση με τίτλο «ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΟΥ» στο διάστημα από 08-07-2024 έως και 11-07-2024.

Η νοσηλεύτρια του Κέντρου Κοινότητας Βακαλούλη Αθανασία μαζί με την παιδαγωγό Τσιάμπα Μαρία επισκέφθηκαν το χώρο των ΚΔΑΠ και σε συνεργασία με τα στελέχη όλων των ΚΔΑΠ παρουσίασαν στα παιδιά  τα όργανα  του σώματος.

Για να μπορέσουν τα παιδιά να εξοικειωθούν με το σώμα και δη με τα κύρια όργανα του σώματος τους παρακολουθήσαν την παρουσίαση των οργάνων μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος «Οργανούληδες», ενός προγράμματος αγωγής της υγείας του Υπουργείου Παιδείας με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του μαθητικού πληθυσμού. Το Ίδρυμα Ωνάση αφού εξασφάλισε τα αποκλειστικά δικαιώματα του προγράμματος που εντόπισε ο Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ανέλαβε μια Εθνική Πρωτοβουλία σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, την προώθηση και διάχυση του προγράμματος στην Ελλάδα, πάντα υπό την επιστημονική αιγίδα του ΕΟΜ.

Μετά την παρουσίαση των οργάνων:

  • Συμμετείχαν στην ερώτηση μετά την παρουσίαση των οργάνων αν μπορούν να ταιριάξουν τα όργανα τους με την περιγραφή της λειτουργίας τους.
  • Έπαιξαν με τις κάρτες αντιστοίχισης του προγράμματος «Οργανούληδες».
  • Ζωγράφισαν τα όργανα του σώματος με συγκεκριμένο χρώμα το κάθε ένα (νεφρό, έντερο, μάτι, πάγκρεας, καρδιά, μυελό των οστών, πνεύμονες και το συκώτι).
  • Κατασκεύασαν κολάζ με το ανθρώπινο σώμα και των 8 οργάνων  της παρουσίασης .

Κατά το πέρας της δράσης δόθηκαν στα παιδιά δικές τους δημιουργίες αλλά και ενημερωτικό υλικό του προγράμματος τόσο για συζήτηση με τους γονείς στο σπίτι όσο και για μάθηση και περαιτέρω εμπέδωση των οργάνων.