Κόκκαλης για χαλαζόπτωση στην Αγιά: Να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις, άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις και αλλαγή του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ

Να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις στις πληγείσες περιοχές ώστε να καταβληθούν άμεσα και με δικαιοσύνη οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους, ζητά με δήλωσή του ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή την σημερινή καταστροφική χαλαζόπτωση στην περιοχή της Αγιάς που έπληξε κυρίως δενδρώδεις καλλιέργειες.

Ο κ. Κόκκαλης θέτει ξανά μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της αλλαγής του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης.

Αναλυτικά η δήλωσή του: «Ολική καταστροφή σε δενδρώδεις καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Αγιάς και όχι μόνον, προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση που την έπληξε πριν από μερικές ώρες.

Οι αγρότες που μόλις την περασμένη Κυριακή, εν μέσω σφοδρού καύσωνα, βρισκόταν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για μία σειρά ζωτικών και δίκαιων αιτημάτων τους, βλέπουν τώρα τη σοδειά τους μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας να καταστρέφεται.

Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση μέσω του ΕΛΓΑ είναι να στείλει άμεσα εκτιμητές ώστε να υπάρξει μία σαφής και διαυγής εικόνα. Και βέβαια να αποζημιωθούν άμεσα και δίκαια οι πληγέντες.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και απαιτεί άμεσα μία εκ θεμελίων αλλαγή του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε μία συστηματική καταστροφή του παραγωγικού αγροτικού ιστού της χώρας μας. Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να φέρει στη βουλή το θέμα. Στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είχαμε ξεκινήσει ως κυβέρνηση τις διαδικασίες για αλλαγή του κανονισμού. Οι προτάσεις μας είναι κατατεθειμένες. Ας ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση γιατί ο χρόνος έχει ήδη τελειώσει. Βρίσκομαι στην Αθήνα λόγω των κοινοβουλευτικών μου υποχρεώσεων. Το συντομότερο θα σπεύσω κι εγώ στις πληγείσες περιοχές για να έχω μία διά ζώσης εικόνα της κατάστασης» κατέληξε.