Γιατί έχει τόσο ψυχρό κλιματισμό στα πλοία

Την επόμενη φορά που θα σαλπάρεις για τον αγαπημένο σου προορισμό, θυμήσου να πάρεις μαζί σου και μια ζακέτα.

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όλοι τείνουμε να ταξιδεύουμε περισσότερο με πλοία για να επισκεφτούμε τα αγαπημένα μαςελληνικά νησιά. Μια βαλίτσα, καλή διάθεση, φίλοι και μαγιό αρκούν για να περάσετε καλά, να χαλαρώσετε και να «γεμίσετε τις μπαταρίες σας», έστω και για ένα Σαββατοκύριακο

Ωστόσο, το γέλιο σας συχνά σβήνει τη στιγμή που επιβιβάζεστε στο πλοίο που θα σας μεταφέρει στον προορισμό σας. Γιατί; Φυσικά, εξαιτίας του υπερβολικού κλιματισμού που συνήθως υπάρχει στους κλειστούς χώρους. Μιλάμε για την απόλυτη ψύχρα, η οποία διαπερνά κάθε μπουφάν και παγώνει κάθε κύτταρο του σώματός μας. Το αποτέλεσμα είναι να ψάχνουμε να βρούμε κάποιο ρούχο για να το φορέσουμε ή, στη χειρότερη περίπτωση, να αποβιβαστούμε από το πλοίο με κρύο.

Υπάρχει, φυσικά, μια εξήγηση πίσω από τον έντονο κλιματισμό στα πλοία. Ο συνωστισμός εκατοντάδων ανθρώπων σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή ανανέωση του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης διαφόρων ασθενειών που μεταδίδονται από άτομο σε άτομο μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων. Ως εκ τούτου, ο επαρκής εξαερισμός και η ανανέωση του αέρα των εσωτερικών χώρων με φρέσκο αέρα είναι απαραίτητο μέτρο για την εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής στο εσωτερικό των πλοίων. Τέλος, ο κλιματισμός συμβάλλει στην απορρόφηση των οσμών και όλοι καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Αν και η ανάγκη για ισχυρό κλιματισμό δικαιολογείται για λόγους υγείας και άνεσης, θέτει ένα δίλημμα για τους επιβάτες. Η λύση μπορεί να βρίσκεται στην καλύτερη επικοινωνία από τους φορείς εκμετάλλευσης των πλοίων σχετικά με τις εσωτερικές συνθήκες, ώστε οι ταξιδιώτες να μπορούν να προετοιμαστούν ανάλογα.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα σαλπάρεις για το αγαπημένο σου νησί, θυμήσου να πάρεις μαζί σου όχι μόνο ένα μαγιό, αλλά και ένα άνετο πουλόβερ για να διασφαλίσεις ότι το ταξίδι σου θα είναι τόσο άνετο όσο και ο προορισμός σου θα είναι απολαυστικός.

Πηγή: gazzetta.gr