Έτοιμοι για «εμφύλιο» οι καταληψίες της Εσφιγμένου στο Άγιο Όρος: «Θα υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου»

Eίμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου» διαμηνύουν από την Ιερά Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, μετά τις πληροφορίες πως η αστυνομία έχει ζητήσει άδεια από την Ιερά Επιστασία ώστε να προχωρήσει σε έξωση.

Όλα ξεκίνησαν με έγγραφο από το Αστυνομικό Τμήμα Καρυών, που εστάλη στην Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους την περασμένη Τρίτη (16/7), στο οποίο ζητά άδεια για να γίνει επιχείρηση έξωσης σε χώρους του Άθω με τη συνδρομή αστυνομικών και βαρέων οχημάτων, κατόπιν αιτήματος δικαστικού επιμελητή.

Οι 118 καταληψίες της Μονής Εσφιγμένου 

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, στη συγκεκριμένη μονή διαβιούν 118 γέροντες και από το 1972 είναι κατά της ηγεσίας της ορθοδοξίας και είχαν κόψει κάθε σύνδεση με το Πατριαρχείου, διαφωνώντας με της συναντήσεις με εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Στο συγκεκριμένο μοναστήρι κυματίζει και λάβαρο στο οποίο αναγράφεται «ορθοδοξία ή θάνατος» ενώ από το 2002 η αδελφότητά τους έχει κηρυχτεί «παράνομη» με τους 118 να θεωρούνται ως καταληψίες τα τελευταία 22 χρόνια.

Έχουν αποκλειστεί από τους κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας αναγνωρίζει επίσημα ως νόμιμη τη νέα αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου, η οποία έχει έδρα τις Καρυές, αφαιρώντας κάθε δικαίωμα ή προνόμιο από τα παλιά μέλη.

Άξιο αναφοράς είναι πως το 2006 και το 2013 είχαν σημειωθεί εκτεταμένα επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούσαν να απομακρύνουν τους μοναχούς.

«Θα υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου»

Ο γέροντας Μεθόδιος -ένας από τους καταδικασθέντες για τα εκτεταμένα επεισόδια του 2013- μίλησε στο thesstoday.gr και είπε πως σε περίπτωση αστυνομικής επιχείρησης, οι καταληψίες δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου, εδώ είναι η πνευματική μας πατρίδα. Εδώ γεννηθήκαμε πνευματικά και εδώ θα πεθάνουμε», ανέφερε.

Δείτε επίσης: Άγιο Όρος: Στο πόδι η μοναστική πολιτεία για ενδεχόμενη αστυνομική έφοδο – Συγκέντρωση στην Ουρανούπολη

«Οι αστυνομικοί το μόνο που κάνουν είναι υπάλληλοι, δεν τους παρεξηγώ. Είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αυτό που τους λένε και κυνηγούν εμάς. Εμείς έχουμε γεροντάκια που ζουν εδώ 50, 60,70 χρόνια. Μάς απαγορεύουν να μπούμε από το μοναστήρι να πάμε να πάρουμε τρόφιμα. Κουβαλάμε πράγματα στην πλάτη και περπατάμε 1,5 χιλιόμετρο. Να αφήσουμε τα γεροντάκια να πεθάνουν επειδή το θέλουν δύο άτομα; Προς Θεού, πού βρισκόμαστε;» διερωτάται.

Σύμφωνα με τον γέροντα Μεθόδιο, «εάν οι Πατέρες των Μονών και οι αστυνομικοί έρχονται εδώ ώστε οι Έλληνες να πολεμήσουν τους Έλληνες μοναχούς, να το βγάλουν από τη μετάνοιά τους. Ας έρθουν. Και ό,τι θέλει ας γίνει. Άμα οι αστυνομικοί με τραβάνε και με σέρνουν, θα κάτσουν οι μοναχοί με δεμένα τα χέρια; Ή αν δουν κάποιος αξιωματικός να χτυπά κάποιον μοναχό, θα καθίσουν οι πατέρες να τους βλέπουν; Θα γίνουν εγκλήματα και αυτά τα παρακινούν οι μοναχοί, αυτοί που δεν έχουν σκοπό».