Θωμάς Παπαλιάγκας: 50 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα: Οφείλουμε στην Κύπρο

Σε μήνυμα του με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών από την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο, ο γνωστός δικηγόρος Θωμάς Παπαλιάγκας αναφέρει τα εξής:

Πενήντα χρόνια είναι πολλά. Είναι και αρκετά για να δημιουργήσουν τα τελεσμένα, τα οποία ευνοούν μόνο τον εισβολέα. Είναι αρκετά για να νομιμοποιήσουν παράνομες αγορές περιουσιών εκδιωχθέντων κυπρίων εκ μέρους βρετανών και άλλων ευρωπαίων. Η επιδίωξη της Τουρκίας να κοιμίσει την κατάσταση ευνοεί μόνο εκείνη. Η 20ή Ιουλίου δεν είναι μόνο μέρα μνήμης, τιμής, μνημοσύνων για τους ήρωες, πόνου για τους εκδιωχθέντες. Ούτε μόνο μέρα αυτοκριτικής για την Ελλάδα, η οποία φέρει τη δική της μεγάλη ευθύνη.

Σήμερα, μισό αιώνα μετά την εισβολή, λίγους μήνες μετά την πρόκληση στο Βαρώσι, δεν είναι μέρα για ένα απλό μνημόσυνο και μια απλή ανακοίνωση. Η πολιτική τάξη των δύο αδελφών κρατών οφείλει να εγκύψει με σοβαρότητα στη λύση του προβλήματος της εισβολής. Να αναγκάσει την διεθνή κοινότητα να το κάνει. Αλλιώς θα έχουμε τετελεσμένα, που εκ των πραγμάτων σε άλλα 20, 30 ή 50 χρόνια θα νομιμοποιηθούν και διεθνώς. Αν έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια, να μας το πουν να το ξέρουμε. Αν όχι, οφείλουμε να το δούμε σοβαρά. Σήμερα κιόλας. Ούτε καν αύριο.