Ανακοίνωση της Πλεύσης Ελευθερίας για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών στη Θεσσαλία

Σε ανακοίνωση του υπεύθυνου αγροικού τομέα της Πλεύσης Ελευθερίας κ.Σωκράτη Αλειφτήρα για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών στη Θεσσαλία επισημαίνονται τα εξής:

«Στις 11 Ιουλίου εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε κτηνοτροφική μονάδα στο Δήμο Μετεώρων του Νομού Τρικάλων. Στις 18 Ιουλίου επιβεβαιώθηκε κρούσμα σε περιοχή του Δήμου Ελασσόνας του Νομού Λάρισας. Φαίνεται ότι η σοβαρή αυτή ασθένεια, η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, προήλθε από λαθραίες εισαγωγές ζώων από την Τουρκία και δείχνει ξεκάθαρα την αδυναμία της Κυβέρνησης να ελέγξει τις παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις.

Ο ιός έχει διασπαρεί στην Θεσσαλία, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να αναγκάζονται να θανατώνουν τα ζώα τους και να μην μπορούν να διαθέσουν το γάλα τους. Εώς σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα, περίπου 2500 ζώα έχουν θανατωθεί λόγω του ιού, με συνέπεια την οικονομική καταστροφή των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας, οι οποίοι μάλιστα, έχοντας υποστεί και τις καταστροφικές συνέπειες του Daniel ένα χρόνο νωρίτερα, οδηγούνται στον ολοκληρωτικό αφανισμό τους.

Η Πλεύση Ελευθερίας θα θέσει άμεσα το θέμα στους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και καλεί την Κυβέρνηση να πάρει μέτρα, που αφενός θα οδηγούν στην εξάλειψη του ιού και αφετέρου θα αποτελούν οικονομική στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί».