Αλλαγή καιρού: Υποχώρηση καύσωνα με θερμικές καταιγίδες και κεραυνούς

Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να υποχωρήσει ο παρατεταμένος καύσωνας που σαρώνει τη χώρα εδώ και αρκετές μέρες σύμφωνα με το μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα πέσουν και θα έρθουν καταιγίδες, οι οποίες «φέρνουν» χαλάζι και αστάθεια.

Μέχρι όμως την Τρίτη που αναμένεται να υποχωρήσει ο καύσωνας, «ανοίγεται ένας νέος κίνδυνος, αυτός της θερμικής αστάθειας, των θερμικών καταιγίδων. Στη βόρεια Ελλάδα ειδικά το απόγευμα θα έχουμε μπόρες και καταιγίδες».

Όπως είπε ο κ. Μαρουσάκης σε αυτές τις περιπτώσεις η βροχή δεν προλαβαίνει να φτάσει κάτω στο έδαφος, εξατμίζεται με αποτέλεσμα οι κεραυνοί που πέφτουν μαζί με την βροχή δεν αποκλείται να προκαλέσουν κάποια επικίνδυνη φωτιά.

Για σήμερα τόνισε ότι η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει και σήμερα τους 42 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Πελοποννήσου, 41 βαθμούς σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας. Οι πολλοί υψηλές θερμοκρασίες θα συναντήσουν μία πιο ψυχρή αέρα και θα δώσουν καταιγίδες και μπόρες αλλά και επικίνδυνους για φωτιά κεραυνούς.

Τα φαινόμενα στη βόρεια Ελλάδα θα είναι έντονα και πιθανότατα να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις.

Στην Αττική ο υδράργυρος θα φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν 6-7 μποφόρ.