Περιφέρεια Θεσσαλίας: Διευκρινήσεις σχετικά με την επιχορήγηση της πρώτης αρωγής

Σε συνέχεια της υπ’ αρ. 17173/11.09.2023 (Β’ 5404) κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) με θέμα «Διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή, έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών, σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς που επλήγησαν από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν από την 4η ως την 11η Σεπτεμβρίου 2023 στη χώρα», όπως ισχύει, επισημαίνονται τα εξής αναφορικά με την υποχρέωση υποβολής φακέλου για την επιχορήγηση του ν. 4797/2021, από τους δικαιούχους που έλαβαν πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης:

Σύμφωνα με το άρθρο 8 της σχετικής ΚΥΑ:

1. Οι δικαιούχοι της πρώτης αρωγής, έναντι της επιχορήγησης, για αντιμετώπιση ζημιών, υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση στην οικεία Περιφέρεια για καταγραφή και εκτίμηση της ζημιάς από τις επιτροπές κρατικής αρωγής, καθώς και πλήρη φάκελο για την επιχορήγηση του ν. 4797/2021, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 74617ΕΞ2021/23.06.2021 κοινή απόφαση του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών (Β’ 2670) για την επιχορήγηση για την αντιμετώπιση ζημιών.

2. Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να υποβάλουν κάθε στοιχείο, έγγραφο ή άλλη πληροφορία τους ζητηθεί αρμοδίως, ιδίως, για τον έλεγχο πλήρωσης των προϋποθέσεων χορήγησης της ενίσχυσης. […]».

Σε περίπτωση μη υποβολής φακέλου από τον/τη δικαιούχο που έχει λάβει πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης, ο/η δικαιούχος θα πρέπει να επιστρέψει εντόκως το ποσό που έλαβε στο πλαίσιο του συγκεκριμένου μέτρου ως αχρεωστήτως καταβληθέν. Πιο συγκεκριμένα, στην παράγραφο 3 του άρθρου 7 της σχετικής ΚΥΑ προβλέπεται ότι «σε περίπτωση που δεν υποβληθεί φάκελος για την επιχορήγηση του ν. 4797/2021 ή ο λαβών την ενίσχυση της πρώτης αρωγής δεν κριθεί δικαιούχος επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών του ν. 4797/2021 από τις αρμόδιες επιτροπές κρατικής αρωγής τότε το συνολικό ποσό ενίσχυσης επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέν, εντόκως από τη στιγμή που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου με βάση το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αυτό καθορίζεται σύμφωνα με την Ανακοίνωσή της σχετικά με την αναθεώρηση της μεθόδου καθορισμού των επιτοκίων αναφοράς και προεξόφλησης, εφαρμοζομένου κατά τα λοιπά του ΚΕΔΕ».

Συνοψίζοντας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική ΚΥΑ, οι δικαιούχοι που έχουν λάβει πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης υποχρεούνται να υποβάλουν πλήρη φάκελο στην οικεία Περιφέρεια για την επιχορήγηση του ν. 4797/2021, διαφορετικά θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό που εισέπραξαν ως πρώτη αρωγή στο ελληνικό Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέν, εντόκως από τη στιγμή που το έλαβαν.