Παγκόσμιο «μπλακ άουτ» από μαζική κατάρρευση πληροφοριακών συστημάτων – Ποιοι τομείς έχουν επηρεαστεί

Mια ευρείας κλίμακας τεχνική βλάβη στο λειτουργικό της Microsoft έχει επηρεάσει την λειτουργία σε τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, και συστήματα αεροδρομίων που επηρεάζουν τις πτήσεις αλλά και Μέσα Ενημέρωσης.

Επιχειρήσεις όπως τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί και σούπερ μάρκετ σε όλο τον κόσμο τέθηκαν εκτός λειτουργίας μετά την εμφάνιση οθονών σφάλματος σε σταθμούς εργασίας Windows.

«Έχουν πέσει όλα τα Windows, η Microsoft, έχουν αποκλειστεί οι επικοινωνίες των εταιρειών μεταξύ τους. Δηλαδή είναι σαν να έχει αποκλειστεί η Αυστραλία, εκτός από ορισμένα συστήματα που λειτουργούν», λέει ο ανταποκριτής του ΕΡΤNews στην Αυστραλία, Αλέκος Μαρκέλος.

«Είναι η μεγαλύτερη κατάρρευση τέτοιου μεγέθους συστημάτων στον πλανήτη και μάλλον, έγινε απλώς πρώτα αντιληπτό εδώ στην Αυστραλία λόγω της διαφοράς της ώρας», τονίζει ο ανταποκριτής.

Υπήρξαν αναφορές που υποδηλώνουν ότι ευθύνεται μια εταιρεία κυβερνοασφάλειας με την ονομασία Crowdstrike. Η διακοπή σχετίζεται με κάποια πρόσφατη ενημέρωση των συστημάτων της, ανέφερε η εταιρεία, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε διαδικασία επαναφοράς.

Η Crowdstrike δημοσίευσε ένα ηχογραφημένο τηλεφωνικό μήνυμα την Παρασκευή όταν το Reuters επικοινώνησε με την τεχνική υποστήριξη λέγοντας ότι γνώριζε αναφορές για κολλήματα στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft σχετικά με τον αισθητήρα Falcon, χωρίς να αναφέρει την Αυστραλία. Δεν υπήρχαν πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι η διακοπή ήταν περιστατικό ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ανέφερε το γραφείο της Συντονίστριας Εθνικής Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο της Αυστραλίας, Μισέλ ΜακΓκίνες, σε ανάρτηση στο “X”.

Οι χρήστες στην Αυστραλία άρχισαν να αναφέρουν προβλήματα νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, δηλώνοντας ότι είχαν αποκλειστεί από τους σταθμούς εργασίας τους. Οι αυστραλιανές τραπεζικές εφαρμογές και τα συστήματα των σούπερ μάρκετ επηρεάστηκαν επίσης.

Βρετανία: Εκτός δικτύου σύστημα κρατήσεων του τομέα υγείας στην Αγγλία

Σύστημα κρατήσεων του τομέα υγείας που χρησιμοποιείται από γιατρούς στην Αγγλία βρίσκεται εκτός δικτύου, αναφέρουν σε αναρτήσεις τους σήμερα στην πλατφόρμα “X” υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Το βρετανικό Sky News, δεν μπορούσε επίσης σήμερα να εκπέμψει το πρόγραμμά του. «Το Sky News δεν είναι σε θέση να μεταδώσει απευθείας τηλεοπτικό πρόγραμμα σήμερα το πρωί, δηλώνοντας αυτή τη στιγμή στους τηλεθεατές ότι ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση», δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος του δικτύου Ντέβιντ Ρόουντζ στην πλατφόρμα “Χ”.

Οι επιβάτες στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου στη Βρετανία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αυτόματα μηχανήματα καρτών επιβίβασης, ενώ οι οθονές δείχνουν μήνυμα που αναφέρει ότι «ο σέρβερ είναι εκτός διαδικτύου», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση καταγράφουν τα χρηματιστήρια σε Παρίσι, Φρανκφούρτη, Λονδίνο

Τα χρηματιστήρια του Παρισιού και της Φρανκφούρτης άνοιξαν σε αρνητικό έδαφος σήμερα και οδεύουν προς απώλειες σε εβδομαδιαία βάση εν μέσω οικονομικών και πολιτικών ανησυχιών που επηρεάζουν πολλούς κλάδους τις τελευταίες ημέρες.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου επλήγη σήμερα από το τεχνικό πρόβλημα που επηρέασε την πλατφόρμα του για μετάδοση πληροφοριών στην αγορά, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εμφάνιση της μεταβολής στον δείκτη FTSE100.

«Η υπηρεσία πληροφοριών RNS αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή παγκόσμιο τεχνικό πρόβλημα που οφείλεται σε τρίτο μέρος και δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση πληροφοριών», σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του χρηματιστηρίου. «Οι ομάδες τεχνικής υποστήριξης εργάζονται για να αποκαταστήσουν την υπηρεσία. Άλλες υπηρεσίες του ομίλου, και συγκεκριμένα το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά».

Ο δείκτης FTSE100 δεν εμφάνισε καμία μεταβολή στις 10:00 ώρα Ελλάδας, την ώρα έναρξης της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ περίπου 20 λεπτά αργότερα εμφανίστηκε να υποχωρεί κατά 0,61%.

Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού σημείωσε πτώση 0,27% και ο δείκτης Dax της Φρανκφούρτης υποχώρησε κατά 0,46%. Η εταιρία διαχείρισης του γερμανικού χρηματιστηρίου ανακοίνωσε ότι το σύστημα συναλλαγών Xetra άρχισε να λειτουργεί κανονικά σήμερα το πρωί, ενώ και ο όμιλος του ελβετικού χρηματιστήριου ανακοίνωσε ότι τα συστήματά του λειτουργούν κανονικά.

Πηγή: ertnews.gr