Κάτω από 16% το πραγματικό ποσοστό ανακύκλωσης στην Ελλάδα

Στην 5η χειρότερη θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατάσσεται η Ελλάδα όσον αφορά την ανακύκλωση απορριμμάτων.

Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα της ανακύκλωσης σύμφωνα με νέα μελέτη του WWF πάνω από το 80% των αποβλήτων της χώρας καταλήγουν σε χωματερές.

Πρόσφατα, μάλιστα, η ΕΕ ανακοίνωσε πως το πραγματικό ποσοστό ανακύκλωσης στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 16%. Η παραγωγή απορριμμάτων την περίοδο 1995-2019 αυξήθηκε κατά σχεδόν 73%, πράγμα, που κατατάσσει τη χώρα στην 5η χειρότερη θέση μεταξύ των κρατών της ΕΕ.

Οι δήμοι προσπαθούν να ενεργοποιήσουν τις τοπικές κοινωνίες, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα πληρώνω όσο πετάω αλλά και εγκαθιστώντας καφέ κάδους.

Σύμφωνα με την μελέτη της WWF, η Ελλάδα μπορεί έως το 2040 να μειώσει κατά 35% τα απόβλητά της και να ανακυκλώνει το 90% των απορριμμάτων, να περιορίσει την σπατάλη των τροφίμων κατά 50% και να θάβει μόλις το 8% των παραγόμενων απορριμμάτων της.

Ένας συνολικός στόχος μείωσης των παραγόμενων αστικών αποβλήτων κατά 30% έως το 2035 με έτος βάσης το 2019, αποτελεί πάγιο αίτημα περιβαλλοντικών φορέων στην ΕΕ. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι τα παραγόμενα αστικά απόβλητα το 2035 δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 370 κιλά ανά κάτοικο.

Πηγή: ertnews.gr