Ε.Λιακούλη: «Aποκαλυπτική η Τράπεζα της Ελλάδας για την ακρίβεια: Κανένα σχέδιο της Κυβέρνησης!»

Σε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χατζηδάκη προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, αναφορικά με την ακρίβεια που πλήττει τους Έλληνες καταναλωτές, όπως αποτυπώνεται και σε σχετική μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια της ακρίβειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως υπογραμμίζει η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στην ερώτησή της «Στις 18 Ιουλίου 2024 δημοσιεύθηκε μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας για τις τιμές τυποποιημένων επώνυμων προϊόντων σουπερμάρκετ στη χώρα μας. Τα συμπεράσματά της είναι αποκαλυπτικά για τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες, οι οποίοι στενάζουν υπό το βάρος της ακρίβειας, αλλά και για την απουσία συγκροτημένης κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν τα προϊόντα στα σουπερμάρκετ σε σταθερά υψηλότερες τιμές σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, σε βασικά προϊόντα όπως αλεσμένος καφές, βούτυρο, μαργαρίνη, γάλα μακράς διάρκειας έξτρα παστεριωμένο (UHT), χαρτοπετσέτες, χαρτί υγείας, οδοντόκρεμα και ανθρακούχο νερό. Σε επίπεδο αριθμών, είναι ενδεικτικό ότι ο αλεσμένος καφές είναι 50% ακριβότερος, το βούτυρο 54%, η μαργαρίνη 60% και οι χαρτοπετσέτες 100%. Εντέλει σύμφωνα με τη μελέτη, κατά μέσο όρο, οι τιμές στην Ελλάδα είναι περίπου 10% σταθερά υψηλότερες σε σύγκριση με την ευρωζώνη.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, ειδικά στο ελαιόλαδο, βασικό προϊόν για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, αφού σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat είναι το προϊόν με το μεγαλύτερο ποσοστό ανατίμησης και στο διάστημα Ιούνιος 2021 – Ιούνιο 2024 κατέγραψε αύξηση 134,1% (έναντι 113% στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Επίσης, σύμφωνα με διάφορες έρευνες, η Ελλάδα είναι μεταξύ των ακριβότερων χωρών σε αγαθά όπως το βρεφικό γάλα και τα απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων – προϊόντα δηλαδή βασικής χρήσης, κρίσιμα για τη διαβίωση των νοικοκυριών και των οικογενειών».

Στη συνέχεια, η Βουλευτής Λάρισας καυτηριάζει την έλλειψη ελέγχων στην αγορά που επιτρέπουν στους προμηθευτές να δρουν ανεξέλεγκτα σημειώνοντας ότι «Οι υψηλές τιμές στα ράφια στην Ελλάδα, συνδέονται άμεσα σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας με τη λειτουργία της αγοράς. Έτσι, η αυξημένη συγκέντρωση στην αγορά των προμηθευτών στη χώρα μας με μεγάλες πολυεθνικές και εισαγόμενα προϊόντα, δεν αφήνει περιθώρια λειτουργίας του ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών. Μια κατάσταση που θα μπορούσε φυσικά να ανατραπεί  αν η Κυβέρνηση εφάρμοζε αποτελεσματικούς ελέγχους.

Ταυτόχρονα η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, διαρκώς συρρικνώνεται, με τη χώρα μας να βρίσκεται σε θέση ουραγού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ακρίβεια έχει πλέον παγιωθεί, οι δε μικρές αυξήσεις στους μισθούς δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανατιμήσεις, αφού στατιστικά ο ρυθμός αύξησης των εισοδημάτων στη χώρα μας υπολείπεται του ρυθμού αύξησης των τιμών. Συνεπώς οι καταναλωτές καλούνται και πάλι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για τα ίδια προϊόντα».

Η Ευαγγελία Λιακούλη σημειώνει ότι το κύμα ακρίβειας έρχεται να επιβαρύνει τους Έλληνες πολίτες έτι περισσότερο, τη στιγμή που ήδη αντιμετωπίζουν μια πολύ δύσκολη καθημερινότητα. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει «Το κόστος για τη στέγαση κατατρώει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους, οι λογαριασμοί ρεύματος εκτινάσσονται – με την Κυβέρνηση μάλιστα να καλεί τους καταναλωτές να επιστρέψουν και ποσά της δήθεν κρατικής επιδότησης που η ίδια χορήγησε το 2022 και το 2023 για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης- οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο στήριξης, αγρότες και κτηνοτρόφοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος παραγωγής και παραμένουν ευάλωτοι απέναντι στις διαθέσεις της αγοράς και στις φυσικές καταστροφές».

Η Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι «η κυβερνητική αποτυχία στην πάταξη της ακρίβειας και την στήριξη των Ελλήνων καταναλωτών είναι παταγώδης. Δεν υπάρχει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη συγκράτηση των τιμών σε επίπεδα που θα ανταποκρίνονται στο εισόδημα και στην αγοραστική δύναμη των πολιτών. Οι τιμές βασικών προϊόντων έχουν ήδη διαμορφωθεί σε δυσθεώρητα ύψη για τις δυνατότητες των Ελλήνων καταναλωτών, χωρίς καμία προοπτική αποκλιμάκωσής τους. Ακόμα και ο υγιής ανταγωνισμός, που θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ των καταναλωτών, “χωλαίνει” εξαιτίας της αδυναμίας της Κυβέρνησης  να πατάξει την αισχροκέρδεια μέσα από αποτελεσματικούς ελέγχους».

Κατόπιν αυτών, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό : «Ποια άμεσα μέτρα πρόκειται να λάβει η Κυβέρνηση για την αποκλιμάκωση των τιμών των τυποποιημένων προϊόντων στη χώρα μας που είναι σταθερά ακριβότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο; Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και της αυξημένης συγκέντρωσης σε επίπεδο προμηθευτών και μεγάλων πολυεθνικών στη χώρα μας; Πόσοι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί το τελευταίο εξάμηνο και ποια ήταν τα αποτελέσματά τους»;