Δ. Κουρέτας: Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας σε ετοιμότητα και στο πλευρό των κτηνοτρόφων

Με αφορμή την αντιμετώπιση της πανώλης στα αιγοπρόβατα

Τον οδικό χάρτη των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει και των ελέγχων που διενεργεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και  Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων εμφάνισης πανώλης σε μηρυκαστικά  στους νομούς Τρικάλων  και Λάρισας, παρουσίασε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας στη Λάρισα, ο Περιφερειάρχης  Δημήτρης  Κουρέτας. 

Ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε στην ετοιμότητα του επέδειξε ο υπηρεσιακός μηχανισμός της Περιφέρειας από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της ζωονόσου και στην διαμόρφωση των δύο ζωνών επιτήρησης σε ακτίνα 3 και 10 km για τον περιορισμό του κρούσματος, ενώ εστίασε στη στενή και άψογη συνεργασία που έχει με την ηγεσία του ΥΠΑΤ, την επιστημονική  κοινότητα, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τον κτηνοτροφικό κόσμο της Θεσσαλίας για τον άμεσο περιορισμό και εξάλειψη της πανώλης. «Αισιοδοξούμε  ότι  σύντομα θα έχουμε θετικά νέα με την αυστηρή  τήρηση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Είναι  σημαντικό να τονιστεί ότι δεν  τίθεται θέμα  δημόσιας υγείας καθώς η πανώλη δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ούτε σε άλλα ζώα, αλλά και ότι δεν υπάρχει  κανένας κίνδυνος  για τη διατροφική αλυσίδα» σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέλαβε την σίτιση και φιλοξενία των περίπου 100 κτηνιάτρων που αποστέλλει το ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλία και οι οποίοι αναμένεται να αναλάβουν δράση από Δευτέρα. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε, ο Περιφερειάρχης δέχτηκε τα συγχαρητήρια της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον συνολικό χειρισμό του θέματος.