Χάκερς στο Κτηματολόγιο: Τι ψάχνουν οι αρχές, θα χρειαστεί χρόνος για τις έρευνες

Σοβαρά ερωτήματα ασφάλειας προσωπικών δεδομένων από την οργανωμένη επίθεση στο Ελληνικό Κτηματολόγιο • Στην επίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

Παρά τις πρώτες διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η κυβερνοεπίθεση στο σύστημα του Ελληνικού Κτηματολογίου φαίνεται πως αντιμετωπίζεται ως ιδιαίτερα σοβαρή.

Οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση σε βάση δεδομένων, στην οποία κρατούνται στοιχεία για την ιδιοκτησία στην Ελλάδα, όμως, παραμένει άγνωστο το πόσος καιρός θα χρειαστεί για να ερευνηθεί πλήρως η ζημία που προέκυψε, εάν προέκυψε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» δεν μπορεί να διαπιστωθεί άμεσα εάν έγινε κλοπή δεδομένων ή τοποθετήθηκε κάποιο λογισμικό ψηφιακής ομηρίας (ransomware).

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι στις έρευνες εμπλέκεται, πλέον, και το ΓΕΕΘΑ με την διεύθυνση Κυβερνοάμυνας και προσθέτει πως η επίθεση εκδηλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες από τουλάχιστον δύο διαφορετικά σημεία.

Οι χάκερ υπέκλεψαν κωδικούς χρηστών από εργαζόμενους στα κεντρικά γραφεία του Κτηματολογίου και απέκτησαν πρόσβαση στους υπολογιστές τους.

Το σύστημα μπλοκαρίστηκε μόλις έγινε αντιληπτή η παραβίαση, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος αναφέρει στην «Καθημερινή» ότι σε μια περίπτωση οι χάκερ κατάφεραν να αποσπάσουν αρχεία.

Στη δεύτερη επίθεση, χθες το απόγευμα, παραβιάστηκε ένας από τους βασικούς σέρβερ του Ελληνικού Κτηματολογίου και ειδικότερα ένα από τα αντίγραφα ασφαλείας της βάσης δεδομένων. Προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί ζημιά ή αφαίρεση προσωπικών δεδομένων.

«Σουρωτήρι το Κτηματολόγιο με ευθύνη Κυρανάκη»

Το περιστατικό έφερε αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής & βουλευτή Α΄ Ανατολικής Αττικής να εξαπολύει επίθεση στον Κώστα Κυρανάκη και «τα άλλα γαλάζια παιδιά».

Ο Γιώργος Καραμέρος σημειώνει χαρακτηριστικά:

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διπλή κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο με αποτέλεσμα τη διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών, χωρίς η υπηρεσία να είναι σε θέση να γνωρίζει την έκταση του προβλήματος. Η πολυπλοκότητα των συστημάτων, που χρησιμοποιεί το Κτηματολόγιο, φέρνουν την υπηρεσία και τους πολίτες, που έχουν εμπιστευτεί τα δεδομένα τους σε αυτή, αντιμέτωπη με ένα αστάθμητο πρόβλημα και δείχνουν πως όλη η πρόσφατη θριαμβολογία του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψη του στο αρμόδιο υπουργείο δεν είναι παρά απλά μια επικοινωνιακή κουρτίνα που κρύβει τα πραγματικά προβλήματα.

Με καθυστέρηση 5 ετών προκηρύχθηκε ανοικτός διεθνής διαγωνισμός από την Κοινωνία της Πληροφορίας για την ενίσχυση της ασφάλειας τεσσάρων οργανισμών του Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συμπεριλαμβανομένου του Κτηματολογίου ύψους 47,3 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι η συμβασιοποίηση και η εκτέλεση της σύμβασης θα αφήσουν απροστάτευτα τα δεδομένα και τις εφαρμογές για αρκετούς μήνες ακόμα.

Πρόκειται για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος φιάσκου. Οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι τεράστιες καθώς αντί να θωρακίσει τα συστήματα ασφαλείας, 5 χρόνια ξόδευε χρήματα για την επικοινωνία  και διόριζε σε κρίσιμες θέσεις όπως αυτή του προέδρου γαλάζια παιδιά με μόνο προσόν τα παράσημα στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.  Οι πολίτες σήμερα πληρώνουν τις «γαλάζιες» επιλογές, όπως του νυν προέδρου του Κτηματολογίου και πρώην διευθυντή του γραφείου του Υφυπουργού κ. Κυρανάκη, και εκδότη της εφημερίδας «Νεοδημοκράτης» κ Σακαρέτσιου. Αν είχαν ξοδέψει για την κυβερνοασφάλεια έστω το 10%  από όσα σπατάλησαν για διαφημίσεις στα φιλικά τους μέσα ενημέρωσης σήμερα δεν θα είχαμε ένα κτηματολόγιο σουρωτήρι για τους χάκερ.

Δυστυχώς, όταν η διοίκηση κρίσιμων φορέων με εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα πολιτών βρίσκονται σε “κομματκούς φίλους” ερχόμαστε αντιμέτωποι με κινδύνους που θα αργήσουν να εκτιμηθούν στην πραγματική τους διάσταση.

Πηγή: efsyn.gr