«Βόμβα» από το Axios: Ο Τζο Μπάιντεν αποσύρεται από την κούρσα της προεδρίας ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο

Την εκτίμηση ότι η πίεση του Κογκρέσου και στενών φίλων του κόμματος θα πείσει τελικά τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του από την προεδρική κούρσα, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, εκφράζουν αρκετοί κορυφαίοι Δημοκρατικοί, όπως αναφέρει το πρακτορείο Axios.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κορυφαία στελέχη του κόμματός του, φίλοι του αλλά και βασικοί δωρητές της προεκλογικής εκστρατείας πιστεύουν ότι ο 81χρονος Μπάιντεν δεν θα κερδίσει, καθώς δεν μπορεί να πείσει το εκλογικό κοινό σχετικά με την πνευματική διαύγεια και την ηλικία του.

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ενημερωθεί ότι αν παραμείνει στην κούρσα, ο πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές ακόμα και με συντριπτική διαφορά.

Έως σήμερα, η πίεση στο πρόσωπο του προέδρου για την απόσυρσή του είναι «αδυσώπητη και συντονισμένη», σημειώνεται από το Axios.

Πάντως, οι Δημοκρατικοί αναμένουν ότι οι δημοσκοπήσεις μετά το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών θα δείξουν ακόμα και εκλογική συντριβή στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Η επιλογή του είναι να γίνει ένας από τους ήρωες της ιστορίας ή να είναι σιγουρέψει ότι δεν θα υπάρξει ποτέ προεδρική βιβλιοθήκη Μπάιντεν. Προσεύχομαι να κάνει το σωστό», γνωστοποίησε στο ίδιο πρακτορείο στενός φίλος του προέδρου.

Ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών τον πιέζουν να αποσυρθεί

Είκοσι βουλευτές κι ένας γερουσιαστής έχουν ασκήσει ως τώρα δημόσια πίεση στον Τζο Μπάιντεν να εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Οι εκκλήσεις στον πρόεδρο να αποχωρήσει από την κούρσα, που είχαν τεθεί σε αναστολή για μερικά 24ωρα, επανήλθαν χθες και δη από βαρόνους των Δημοκρατικών, σημειώνουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το CNN, η Νάνσι Πελόσι, η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, που παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή στην παράταξη, τόνισε πρόσφατα στον Τζο Μπάιντεν πως θα «καταστρέψει» αν παραμείνει «τις πιθανότητες των Δημοκρατικών να κερδίσουν» τις βουλευτικές εκλογές, επικαλούμενη δυσοίωνες δημοσκοπήσεις. Η ομάδα της Καλιφορνέζας βουλεύτριας αντέδρασε δηλώνοντας ότι η κυρία Πελόσι είναι στην πολιτεία της από την Παρασκευή και δεν έχει μιλήσει με τον Τζο Μπάιντεν από εκείνη την ημέρα.

Σύμφωνα με το ABC News, ο πρόεδρος της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ «τόνισε σθεναρά πως το προτιμότερο για τον Μπάιντεν, για το Δημοκρατικό κόμμα και για τη χώρα θα ήταν να αποσυρθεί», ενώ ανάλογη άποψη φέρεται να εξέφρασε ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Χακίμ Τζέφρις.

Η ομάδα του ισχυρού Δημοκρατικού παράγοντα δεν διέψευσε και πολύ πειστικά, με εκπρόσωπό του να δηλώνει πως εκτός αν «η πηγή είναι ο πρόεδρος Μπάιντεν ή ο Τσακ Σούμερ», πρόκειται για «αβάσιμη σεναριολογία».

Οι εφημερίδες New York Times και Washington Post αναφέρθηκαν σε συζητήσεις ανάμεσα στους κ.κ. Μπάιντεν και Σούμερ καθώς και στους κ.κ. Μπάιντεν και Τζέφρις κατά τις οποίες οι ηγέτες των κοινοβουλευτικών ομάδων των Δημοκρατικών στα δυο σώματα του Κογκρέσου του μετέφεραν τις «ανησυχίες» στις τάξεις τους για το ενδεχόμενο ο πρόεδρος αν επιμένει να «τους στερήσει την πλειοψηφία» και στα δυο σώματα.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο Άντριου Μπέιτς, αντέδρασε δηλώνοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πρόεδρος «είπε στους δυο αξιωματούχους πως είναι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος» και εννοεί «να κερδίσει», καθώς αναμένει «με ανυπομονησία» πως θα λάβει «την εργατική ψήφο». Πανομοιότυπη απάντηση δόθηκε για τις πληροφορίες του CNN.

Πηγή: real.gr