Κουζίνα: 6 πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίζετε πολύ συχνά

Ένα από τα σημεία στο σπίτι μας που καθαρίζουμε καθημερινά σχεδόν, είναι η κουζίνα. Είτε πρόκειται για πιάτα, είτε για πάγκους είτε για συσκευές που χρησιμοποιούμε.

Υπάρχουν όμως ορισμένες επιφάνειες και αντικείμενα στην κουζίνα, τα οποία χρειάζονται μεγάλη προσοχή στο καθάρισμα. Θα σας παρουσιάσω 6 πράγματα στην κουζίνα που δεν πρέπει να καθαρίζετε πολύ συχνά!

Πάγκοι και δάπεδα

Οι κύριες επιφάνειες της κουζίνας σας που μπορεί να καταστραφούν από τον πολύ συχνό καθαρισμό είναι οι πάγκοι και τα δάπεδα. Εάν οι πάγκοι σας είναι κατασκευασμένοι από φυσική πέτρα, είναι επιρρεπείς σε διάβρωση και ζημιά με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διαρροές τροφίμων ή ακατάλληλη χρήση καθαριστικών προϊόντων χωρίς ουδέτερο pH. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για οικολογικά ή DIY προϊόντα καθαρισμού όπως το ξίδι και για δάπεδα με βάση τη φυσική πέτρα στην κουζίνα σας και για ευαίσθητα ξύλινα δάπεδα.

Μαντεμένια τηγάνια

Τα τηγάνια από χυτοσίδηρο χάνουν εύκολα τις αντικολλητικές τους ιδιότητες, όταν τα πλένετε πολύ συχνά ή πολύ επιθετικά. Για να διατηρήσετε τα δικά σας καθαρά καλό είναι να τα σκουπίζετε με χαρτοπετσέτα μετά τη χρήση ή να τα ξεπλένετε με ζεστό νερό και μετά να τα αφήνετε να στεγνώσουν.

Για να αφαιρέσετε τα σκληρά κομμάτια, μπορείτε να δοκιμάσετε να τρίψετε με χοντρό αλάτι, να βάλετε το τηγάνι να βράσει με νερό μέσα ή να πλύνετε με πολύ αραιωμένο υγρό πιάτων. Αν κατά λάθος καθαρίσετε πολύ τα μαντεμένια σκεύη σας, μην ανησυχείτε, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Απλά αλατοπιπερώστε το ξανά με λάδι και βάλτε το σε ζεστό φούρνο για μισή ώρα.

Ξύλινες σανίδες κοπής

Προφανώς οι ξύλινες σανίδες κοπής με όλη τη φθορά που υφίστανται με το κόψιμο και τον τεμαχισμό απαιτούν επιπλέον προσοχή όταν πρόκειται για τον καθαρισμό τους. Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αποφύγετε να τις μουλιάζετε στο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα ή να τις βάζετε στο πλυντήριο πιάτων. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε ζεστό σαπουνόνερο και ένα απαλό τρίψιμο για να τις διατηρήσετε καθαρές και να αποφύγετε τις χαρακιές ή το ράγισμα.

Συσκευές από ανοξείδωτο χάλυβα

Ενώ οι συσκευές από ανοξείδωτο χάλυβα μπορεί να είναι ανθεκτικές, μπορεί να γρατσουνιστούν ή να καταστραφούν αν δεν προσέχετε. Αποφύγετε τη χρήση σκληρών καθαριστικών ή τραχιών σφουγγαριών καθαρισμού που μπορούν να αφήσουν πίσω τους αντιαισθητικά σημάδια.

Επιλέξτε απαλά, μη λειαντικά καθαριστικά ή ακόμα και ήπιο σαπούνι και νερό για να τις διατηρήσετε να λάμπουν σαν καινούργιες.

Επιφάνειες από γρανίτη ή μάρμαρο

Για να διατηρήσετε τους πάγκους σας από γρανίτη ή μάρμαρο σε καλή κατάσταση, φροντίστε να αποφύγετε τον καθαρισμό με ξίδι, χυμό λεμονιού ή οτιδήποτε όξινο.

Αυτά τα υλικά θα χαράξουν την επιφάνεια. Για να διατηρήσετε τους πάγκους από πέτρα καθαρούς, απλώς σκουπίστε τους με ένα σφουγγάρι με σαπούνι αφού τελειώσετε το μαγείρεμα ή το πλύσιμο των πιάτων.

Εσωτερικοί χώροι ντουλαπιών

Η διατήρηση καθαρών ντουλαπιών είναι απαραίτητη για τη συνολική καθαριότητα της κουζίνας, αλλά οι εσωτερικοί χώροι πιθανότατα δεν απαιτούν συχνό καθαρισμό εκτός και αν υπάρχουν διαρροές ή κολλώδεις βρωμιές μέσα. Ένα καλό σκούπισμα κάθε μήνα θα σας δώσει τη λύση. Αλλά αν δείτε σημάδια μούχλας ή παρασίτων, φυσικά, αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως.