Ε. Λιακούλη: «Άμεση η ανάγκη κρατικής στήριξης για τους παραγωγούς σιταριού και βαμβακιού Λάρισας»

Σε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κ. Τσιάρα προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με τις συνθήκες ‘’ασφυξίας’’ και αδυναμίας συνέχισης της παραγωγής που ταλανίζει τους Λαρισαίους παραγωγούς σιταριού, βαμβακιού και άλλων προϊόντων, αφού οι προσφερόμενες τιμές που δίνει η αγορά, δεν αντιστοιχούν στους κόπους τους και το κόστος παραγωγής τους, επισημαίνοντας τα εξής:

«Σε πολύ δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι αγρότες της Λάρισας, αφού παρά την εγνωσμένη ποιότητα των προϊόντων τους, η τιμή πώλησης κομβικών αγαθών του Θεσσαλικού κάμπου, όπως το σκληρό σιτάρι και το βαμβάκι, μειώνεται συνεχώς σε σχέση με παλιότερες χρονιές, με ορατές επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα, αλλά και ευρύτερα στην οικονομία της περιοχής.

Οι παραγωγοί διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι οι τιμές που δίνει η αγορά προς το παρόν για τα προϊόντα τους δεν επαρκούν για να καλύψουν τους κόπους τους, όπως και το κόστος παραγωγής, αφού ειδικά η τιμή του σιταριού– σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν – δεν ξεπερνά αυτό το διάστημα τα 24 λεπτά, όταν πέρυσι οι έμποροι το αγόραζαν από 30 έως 37 λεπτά. Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός πως η ποιότητα της φετινής σοδειάς ‘’είναι η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας’’, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης και μεταφέρει η εφημερίδα ‘’Ελευθερία’’, τονίζοντας πως είναι άδικο να πωληθεί το σιτάρι τους …’’για ένα κομμάτι ψωμί’’, ενώ επιπλέον σημειώνει πως σε ακόμη  δυσμενέστερη θέση ‘’είναι αυτοί που προμηθεύτηκαν εφόδια από τον έμπορο και είναι υποχρεωμένοι να συμφωνήσουν μαζί του την τελική τιμή’’.

Η ‘’εικόνα’’ δεν είναι καλύτερη και στο ‘’μέτωπο’’ των θεσσαλικών βαμβακοκαλλιεργειών, οι οποίες βγήκαν από την περιπέτεια των θεομηνιών Daniel&Eliasπολλαπλά ‘’λαβωμένες’’, όντας  όψιμες, ‘’καθώς οι παραγωγοί λόγω των μη καλλιεργήσιμων χωραφιών ή της δυσκολίας πρόσβασης σε αυτά άργησαν να σπείρουν’’ ή επανέσπειραν τα χωράφια τους, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τα κόστη τους. Και σε ό,τι αφορά το θεσσαλικό βαμβάκι, μάλιστα, οι παραγωγοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητά τους, αφού οι έμποροι αυτή τη στιγμή προσφέρουν 50-51 λεπτά, όταν πέρυσι ωστόσο οι αντίστοιχες συμφωνίες κλείστηκαν μεταξύ 60-65 λεπτών.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ανάλογη εικόνα -σε συνδυασμό με τον παρατεταμένο καύσωνα που αυξάνει την απελπισία των αγροτών- επικρατεί και σε άλλα προϊόντα του κάμπου της Λάρισας, όπως η τομάτα, τα φασόλια και η φακή, αφού όπως επισημαίνεται ‘’όταν ο υδράργυρος κυμαίνεται σταθερά πάνω από τους 32-33 βαθμούς (όπως την τελευταία περίοδο συμβαίνει), τότε τα φυτά στρεσάρονται και χάνουν σε ποιότητα και ποσότητα’’, με αποτέλεσμα ήδη αυτές τις ημέρες ο ΕΛΓΑ να προχωρά σε αναγγελία ζημιών για τις παραπάνω καλλιέργειες στον Δήμο Κιλελέρ.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι το κράτος θα πρέπει να ενισχύσει όλους τους ανωτέρω παραγωγούς, αφού είναι βέβαιο πως τα τελικά τιμολόγια πώλησης που θα προσκομιστούν φέτος, θα αποδεικνύουν την μεγάλη πτώση της τιμήςτων προϊόντων τους.

Αλλά και επειδή, οι έκτακτες καιρικές συνθήκες των τελευταίων 10 μηνών, η συνεχιζόμενη ακρίβεια, το υψηλό κόστος ενέργειας και οι επιπτώσεις που αυτά έχουν σε όλο το φάσμα της παραγωγής προϊόντων του ν. Λάρισας, επιβάλλουν μια νέα δέσμη μέτρων στήριξης των τοπικών παραγωγών, ιδιαίτερα για εκείνους τους αγρότες που θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα αγαθά τους σε τιμές αρκετά χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

«-Με ποιο τρόπο σκοπεύει να ενισχύσει τους παραγωγούς σιταριού και βαμβακιού της Λάρισας, οι οποίοι αποδεδειγμένα πλήττονται από το υψηλό κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές στην αγορά, την απουσία αποτελεσματικών ελέγχων για τα παρεμφερή, εισαγόμενα προϊόντα τρίτων χωρών, αλλά και την εκτεταμένη λειψυδρία που πλήττει φέτος δυσανάλογα τον Θεσσαλικό κάμπο ως αποτέλεσμα της Κλιματικής Αλλαγής;