Μ. Χαρακόπουλος στην Πυροσβεστική Λάρισας: Επαγρύπνηση πυροσβεστών στην κορύφωση της αντιπυρικής περιόδου

«Θεωρώ χρέος μου να μεταφέρω στην πολιτική ηγεσία -όπως κάνω κάθε φορά που σας επισκέπτομαι- τις επισημάνσεις σας για να μπορείτε να ανταπεξέλθετε ακόμη πιο αποτελεσματικά στα καθήκοντά σας. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι ιδιαίτερα θετικό γεγονός η αλλαγή νοοτροπίας στην κοινωνία, η οποία, μετά τις “πληγές” από την κλιματική κρίση στην περιοχή μας, αναγνωρίζει ακόμη περισσότερο την αποστολή σας και την αυταπάρνηση με την οποία την υπηρετείτε». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στα στελέχη και το προσωπικό βάρδιας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νομού Λάρισας, που επισκέφθηκε προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που υφίσταται, εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου στο ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι που διανύουμε.

Ελλείψεις σε προσωπικό

Ο Θεσσαλός πολιτικός συναντήθηκε αρχικά με τον διοικητή της Πυροσβεστικής ν. Λάρισας πύραρχο κ. Χρήστο Ζουναλή και τον διοικητή του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Λάρισας πύραρχο κ. Γιώργο Βαρδάτσικο, παρουσία του υπευθύνου δημοσίων σχέσεων της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γιώργου Τέγου και του εκπροσώπου των Θεσσαλών πυροσβεστών στην Πανελλήνια Ομοσπονδία κ. Νίκου Τάψα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι η έλλειψη εποχικού προσωπικού δυσχεραίνει το έργο της υπηρεσίας στον νομό, έναν από τους μεγαλύτερους στην ελληνική επικράτεια και ότι το μόνιμο προσωπικό μετά βίας επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες. Ο σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο υλοποιείται χάρη στην αυταπάρνηση και το υψηλό αίσθημα ευθύνης όλου του προσωπικού, καθώς οι μεταθέσεις του Ιουνίου στέρησαν έξι συναδέλφους τους από την υπολογιζόμενη δύναμη για την αντιπυρική περίοδο, ενώ αποσπάσεις και άλλα περιστατικά στην υπόλοιπη χώρα στα οποία απαιτείται να συνδράμουν επιδεινώνουν την κατάσταση.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των υπηρετούντων -καθώς οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων είναι περισσότερες από τους νέους που εισέρχονται κάθε χρόνο μέσω πανελληνίων- δημιουργεί ήδη πιέσεις στη διαθεσιμότητα προσωπικού στην Πυροσβεστική. Τέλος, στο ενδιαφέρον του βουλευτή για την αντιπυρική ετοιμότητα, αναφέρθηκε ότι παρά τις υψηλές μέχρι σήμερα θερμοκρασίες τα περιστατικά φωτιάς που υπήρξαν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και δεν επεκτάθηκαν. Ωστόσο, καθώς η αντιπυρική περίοδος είναι στην κορύφωσή της η επαγρύπνηση είναι δεδομένη.