Τρίκαλα: Σε επιφυλακή για την πανώλη – ευρεία σύσκεψη στην Π.Ε. με κτηνοτρόφους και τυροκόμους

Συναγερμός έχει σημάνει στο Νομό Τρικάλων μετά την εμφάνιση κρούσματος Πανώλης σε κοπάδι αιγοπροβάτων στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μετεώρων, τα οποία θανατώθηκαν όλα και ενταφιάστηκαν.

Σκοπός και μέλημα όλων των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και φυσικά των ίδιων των κτηνοτρόφων, είναι να μη γίνει εξάπλωση της νόσου και επέλθει τεράστια καταστροφή στους κτηνοτρόφους και άλλες μεγάλες μέσω της διατροφικής αλυσίδας.

Σημειωτέο πως πέρσι με την κακοκαιρία Danile χάθηκε τεράστιο μέρος του ζωικού κεφαλαίου για την περιοχή των Τρικάλων και της Θεσσαλίας.

Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, υπό του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, παραγόντων αρμοδίων υπηρεσιών, εκπροσώπων γαλακτοβιομηχανιών της περιοχής μας και φυσικά κτηνοτρόφων, κυρίως από την περιοχή του δήμου Μετεώρων.

Στα τοπικά ΜΜΕ μίλησαν με τη σειρά που εμφανίζονται στο βίντεο του trikalaola.gr αναφέροντας τα εξής:

Νταλαμπίρας Ανδρέας κτηνοτρόφος: «Αυτό που μας καίει αυτή τη στιγμή είναι η παραγωγή, τι θα την κάνουμε?? Και να γίνουν έλεγχοι στα κοπάδια μας. Για ένα μήνα η περιοχή μας θα έχει πάνω από 500 τόνους γάλα και παραπάνω».

Πρόεδρος Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας Γιώργος Βαϊόπουλος: «…δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την κατανάλωση του γάλακτος, καθώς υπάρχει απόλυτη τήρηση των κανόνων παστερίωσης. Τα νέα δείγματα είναι όλα αρνητικά και είναι μια ελεγχόμενη κατάσταση. Η φασαρία γίνεται σήμερα όχι ότι κινδυνεύει ο καταναλωτής από το γάλα αλλά θα χαθούν τα κοπάδια, τα ζώα θα ψοφήσουν όλα. Για μένα οι μόνοι υπεύθυνοι που υπάρχουν σήμερα είναι η πολιτεία. Σε ένα οργανωμένο κράτος, δεν νοείται να φεύγουν τα κοπάδια από Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία στο όνομα ενός εμπόρου για να τα κονομήσει… …μερικοί ας παν στα σπίτια τους…»

Δημήτριος Κουρέτας Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Είχαμε μία σύσκεψη, έπεσαν κάποιες προτάσεις τις οποίες θα μεταφέρουμε στον Υπουργό για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε καλύτερα και την πλευρά των τυροκόμων και των κτηνοτρόφων και θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις…».

Δείτε το σχετικό βίντεο

Πηγή: trikalaola.gr