Η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας τιμά τον Οδυσσέα ως ιδρυτή της Λισαβόνας, παρότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη γι’ αυτό: Κυκλοφορεί συλλεκτικό νόμισμα των 5 ευρώ

Η Τράπεζα της Πορτογαλίας αποτίει φόρο τιμής στον μυθικό ιδρυτή της Λισαβόνας με ένα συλλεκτικό νόμισμα των 5 ευρώ. Το νέο νόμισμα θα διανεμηθεί σε όλη την Πορτογαλία από την Τετάρτη που απεικονίζει τον θρυλικό ήρωα Οδυσσέα, σχεδιασμένο από τον καλλιτέχνη Gonçalo Viana.

Με ονομαστική αξία 5 ευρώ, το κέρμα ισχύει μόνο στην Πορτογαλία και θα διανεμηθεί στο κοινό μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, ταμειακών γραφείων της Banco de Portugal και καταστημάτων του Εθνικού Τυπογραφείου.

Η χώρα αποτίει φόρο τιμής στον φανταστικό Οδυσσέα λόγω των δεσμών του με την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας τη Λισαβόνα.

Ο μυθικός ήρωας, που ακούει και στο ελληνικό όνομα Οδυσσέας, είναι περισσότερο γνωστός για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην Οδύσσεια του Ομήρου, ένα επικό ποίημα που γράφτηκε γύρω στον 7ο ή 8ο αιώνα π.Χ. Ο χαρακτήρας εμφανίζεται επίσης στην Ιλιάδα – και μια σειρά από άλλα ποιήματα και θεατρικά έργα. Πολλοί πλέον συνδέουν το όνομα Οδυσσέας με το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιρλανδού συγγραφέα Τζέιμς Τζόις, ένα μοντερνιστικό έργο εμπνευσμένο από τους κλασικούς.

Οι ιστορικοί δεν βρήκαν καμία πραγματική απόδειξη ότι ο Οδυσσέας, ένας μυθικός βασιλιάς της Ιθάκης, υπήρχε στην πραγματικότητα. Ακόμα κι έτσι, ορισμένοι αφηγητές έχουν προτείνει ότι η πόλη της Λισαβόνας ιδρύθηκε από τον ήρωα, ο οποίος σταμάτησε εκεί όταν ταξίδευε στο σπίτι από τον Τρωικό πόλεμο.

Στην μπροστινή όψη του νέου νομίσματος, διακρίνουμε τον Οδυσσέα δεμένο στο κατάρτι ενός πλοίου. Η εικόνα απεικονίζει μια σκηνή από την Οδύσσεια, όπου ο ήρωας ζητά από το πλήρωμά του να τον δέσει. Θέλει να ακούει τα μαγευτικά τραγούδια των σειρήνων, χωρίς να παρασύρεται στο νερό από τις φωνές τους.

Τα εν λόγω πλάσματα, εν τω μεταξύ, φαίνονται στον εξωτερικό κύκλο του νομίσματος. Επτά σειρήνες εμφανίζονται με σώματα που μοιάζουν με πουλιά, με τα φτερά και τα νύχια τους εκτεταμένα. Απλώνουν το χέρι προς τον Έλληνα ήρωα, ο οποίος είναι επίσης τοποθετημένος δίπλα στο πορτογαλικό οικόσημο.

Στην πίσω όψη του νομίσματος, βλέπουμε τον Οδυσσέα οπλισμένο με τόξο και βέλος. Ο ήρωας περιβάλλεται από ένα φίδι που σχηματίζει επτά καμπύλες με το σώμα του, ένα νεύμα στους επτά λόφους της Λισαβόνας.

Αν και αυτό το επεισόδιο δεν εμφανίζεται στο έπος του Ομήρου, η λαογραφία υποδηλώνει ότι ο Οδυσσέας αγαπήθηκε από τη βασίλισσα της Οφιούσας, τη γη που είναι τώρα η Λισαβόνα.

Όταν ο Οδυσσέας προσπάθησε να φύγει από το βασίλειο, λέγεται ότι τα χέρια της μετατράπηκαν σε φίδια καθώς τον κυνηγούσε στη θάλασσα. Αυτά τα φίδια, όπως λέει η ιστορία, έγιναν οι λόφοι της Λισαβόνας.

Πηγή: hellasjournal.com