Πιτσιλής: Δεν θα παραταθεί η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

«Ας το ξεχάσουν όλοι», δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, απέκλεισε την παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε αποφασισμένος να μην παρατείνει την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Παρά τις απαιτήσεις και τα παράπονα των φοροτεχνικών, τόνισε κατηγορηματικά ότι «τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει, ας το ξεχάσουν όλοι», επικαλούμενος και σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι η 26η Ιουλίου, αφήνοντας μόλις έντεκα ημέρες για να υποβληθούν περίπου 1,7 εκατομμύρια δηλώσεις, ενώ μέχρι τώρα έχουν εκκαθαριστεί 4.854.138 δηλώσεις. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν χαμηλοί ρυθμοί υποβολής, κάτω από 50.000 δηλώσεις την ημέρα, αυξάνοντας την πίεση στα λογιστικά γραφεία και τους φορολογούμενους. Για να τηρηθούν οι προθεσμίες, απαιτούνται ημερήσιες υποβολές άνω των 150.000 δηλώσεων.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο παροχής φορομπόνους σε συνεπείς φορολογούμενους, ο κ. Πιτσιλής περιορίστηκε να αναφέρει τα της αρμοδιότητάς του, υπογραμμίζοντας ότι οι όποιες αλλαγές σε επίπεδο εκπτώσεων φόρου αποτελούν θέμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, σημείωσε ότι εξετάζονται μειωμένες παρακρατήσεις κατά την έκδοση ενημερότητας για τους συνεπείς. Εφέτος, η εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος οδηγεί σε έκπτωση φόρου 3% για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ όσοι εξόφλησαν εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ δεν έλαβαν καμία έκπτωση.

Η εφετινή διαδικασία ξεκίνησε με προβλήματα, λόγω της αλλαγής του τρόπου φορολόγησης των επαγγελματιών, όπου θεσμοθετήθηκε ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησής τους. Η φορολογική διοίκηση έπρεπε σε έξι μήνες να δημιουργήσει τους αλγορίθμους υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος και να προχωρήσει στη δημιουργία εφαρμογής και ερωτηματολογίου για την αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος. Επίσης, ψηφίστηκε διάταξη που επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να προσυμπληρώσει περισσότερες από 1,3 εκατομμύρια δηλώσεις, μια δύσκολη άσκηση που απαιτεί την άψογη λειτουργία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Η ΑΑΔΕ συνεχίζει να λαμβάνει στοιχεία από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, αλλά πολλές φορές με καθυστερήσεις ή λάθη, αναγκάζοντας τους λογιστές να προχωρούν σε τροποποιητικές δηλώσεις. Σήμερα αποστέλλονται 27 είδη βεβαιώσεων από τους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ο ΕΦΚΑ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν καθυστερήσει την αποστολή στοιχείων, ενώ ορισμένες τράπεζες έχουν στείλει λανθασμένα στοιχεία.

Πηγή: dnews.gr