Η Ισπανία κέρδισε το Euro 2024

Η “Φούρια Ρόχα” πήρε τον τελικό-θρίλερ στο Βερολίνο με το 2-1 σε βάρος της Αγγλίας, χάρη στο… χρυσό γκολ του Μικέλ Ογιαρθάμπαλ κι έγινε έτσι η πολυνίκης του θεσμού.

Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη. Η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης απέδειξε ότι άξιζε τον συγκεκριμένο τίτλο και στον τελικό του Βερολίνου. Ο επιθετικός της Ρεάλ Σοσιεδάδ ήταν ο… ήρωας μιας και πέτυχε το γκολ της νίκης στο 86′. Κάπως έτσι, οι Ίβηρες έγιναν η χώρα με τις περισσότερες κατακτήσεις στην ιστορία του θεσμού, ξεπερνώντας τη Γερμανία που έχει τρία. Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι έχασαν τόσο τον Πέδρι από τα προημιτελικά κι έπειτα, όσο και τον Ρόδρι στο δεύτερο ημίχρονο στο “Olympiastadion”.

Ο αγώνας

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη “Φούρια Ρόχα”. Ο Γιαμάλ εκμεταλλεύτηκε ιδανικά τον χώρο που για πρώτη φορά βρήκε, γύρισε την μπάλα στον Γουίλιαμς κι αυτός από το ύψος της περιοχής εκτέλεσε υποδειγματικά τον Πίκφορντ για το 1-0. Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, λίγο έλειψε να μπει κι άλλο γκολ, αυτήν τη φορά από τον Όλμο που όμως αστόχησε. Περίπου έως το 60′ οι παίκτες του Ντε Λα Φουέντε είχαν τον έλεγχο, αλλά αυτό άλλαξε στο τελευταίο μισάωρο. Οι Άγγλοι πήραν μέτρα στο γήπεδο και είχαν μία σπουδαία ευκαιρία στο 64′ με μακρινό σουτ του Μπέλιγχαμ που πέρασε οριακά άουτ. Τρία λεπτά μετά ο Γιαμάλ βρέθηκε σε φανταστική θέση απέναντι στον Πίκφορντ, όμως ο έμπειρος πορτιέρε απέκρουσε με υπερένταση. Στο 73′ ο Πάλμερ δοκίμασε ένα τρομερό σουτ από μακριά και κατάφερε να νικήσει τον Σιμόν, φέρνοντας το παιχνίδι στα ίσα.

Από εκείνο το σημείο κι έπειτα οι Ισπανοί πήραν ξανά τον έλεγχο. Ο Γιαμάλ είχε νέα ευκαιρία στο 82′, αλλά νικήθηκε εκ νέου από τον Πίκφορντ. Εν τέλει η λύση ήρθε στο 86′, όταν ο Κουκουρέγια έκανε ένα καταπληκτικό γύρισμα στον Ογιαρθάμπαλ κι εκείνος τελείωσε ιδανικά για το 2-1. Οι Άγγλοι προσπάθησαν να ισοφαρίσουν εκ νέου κι ανέβηκαν πολύ, όμως η “Φούρια Ρόχα” άντεχε. Στο 90′ χάθηκε μία απίθανη ευκαιρία για τα “τρία λιοντάρια” με τον Ντάνι Όλμο να διώχνει πάνω στη γραμμή μετά από τριπλή προσπάθεια.

ΓΚΟΛ: 47′ Γουίλιαμς, 86′ Ογιαρθάμπαλ – 73′ Πάλμερ
Κίτρινη: 31′ Όλμο – 25′ Κέιν, 53′ Στόουνς, 90’+1′ Γουότκινς
Κόκκινη: –
Δοκάρι: 

Stats: Ο Λαμίν Γιαμάλ έγινε ο νεότερος παίκτης που παίζει ποτέ σε τελικό Euro, ο νεότερος που βγάζει ασίστ, ενώ τελείωσε το τουρνουά όντας ο κορυφαίος δημιουργός με τέσσερις. | Αυτό ήταν το τέταρτο ματς στη διοργάνωση που η Αγγλία βρέθηκε πίσω στο σκορ, αλλά κατάφερε να ισοφαρίσει.

Ισπανία (Λουίς ντε Λα Φουέντε): Σιμόν, Κουκουρέγια, Λε Νορμάντ (83′ Νάτσο), Λαπόρτ, Καρβαχάλ, Ρόδρι (46′ Θουμπιμέντι), Ρουίθ, Γουίλιαμς, Γιαμάλ (89′ Μερίνο), Όλμο, Μοράτα (68′ Ογιαρθάμπαλ)

Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Γκουεχί, Στόουνς, Γουόκερ, Σο, Σάκα, Ράις, Μέινου (70′ Πάλμερ), Μπέλιγχαμ, Φόντεν (89′ Τόνεϊ), Κέιν (70′ Γουότκινς)