Τρισάγιο στον τάφο του Ν. Καζαντζάκη

Τρισάγιο στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη και κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο πλαίσιο του τιμητικού αφιερώματος στο μεγάλο Κρητικό συγγραφέα-δημοσιογράφο. Η τελετή στο Μαρτινέγκο  εντάσσεται στις εκδηλώσεις στο ιστορικό μοναστήρι της Γκουβερνιώτισσας στις Ποταμιές του Δήμου Χερσονήσου που συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χερσονήσου, την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου  – Νήσων και τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης Ποταμιών η «Γκουβερνιώτισσα».

Το τρισάγιο στο τάφο του Ν. Καζαντζάκη τέλεσαν ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, Αρχιμανδρίτης Κορνήλιος Αθανασάκης και ο προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Μηνά π. Γεώργιος Χανιωτάκης.

Αμέσως μετά στεφάνια κατέθεσαν  οι : Αντιπεριφερειάρχες Γωγώ Μηλάκη και Νίκος Ξυλούρης που εκπροσώπησαν τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη που εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Αλέξη Καλοκαιρινό, Αντιδήμαρχος Χερσονήσου Τηλέμαχος Ροδιτάκης που εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Ζαχαρία Δοξαστάκη, Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων Κυριάκος Κορτέσης, Έφορος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών Κώστας Βασιλάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας Δημήτρης Χορταργιάς Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης Ποταμιών η «Γκουβερνιώτισσα» Μανόλης Αργυράκης. Στο τέλος τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Κρητικού συγγραφέα.

Οι αφιερωματικές εκδηλώσεις στον Ν. Καζαντζάκη από τον Οργανισμό της «Γκουβερνιώτισσας» θα συνεχιστούν απόψε στις 20:30 Στον αύλειο χώρο της Γκουβερνιώτισσας  όπου ομιλία θα κάνει ο  Νίκος Ψιλάκης, δημοσιογράφος, συγγραφέας με θέμα: «Ο Νίκος Καζαντζάκης ως δημοσιογράφος».

Αμέσως μετά μουσικό αφιέρωμα στα ταξίδια του Ν. Καζαντζάκη

Τραγούδι: Ειρήνη Σταυρίδου

Πιάνο – τραγούδι:  Αργυρώ Σταυρίδη

Η είσοδος για τους πολίτες θα είναι ελεύθερη.

Οι επιτυχημένες εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου με την παρουσία πλήθους κόσμου στο ιστορικό μοναστήρι της Γκουβερνιώτισσας όπου πραγματοποιείται  έκθεση που φιλοξενείται σε αίθουσα του κτιριακού συγκροτήματος με τίτλο: «Η ιστορία της Κρήτης μέσα από τον τοπικό Τύπο». Το χθεσινοβραδινό πρόγραμμα περιελάβανε  ομιλίες από τους:

– Ξενοφών Παγκαλιά, μελετητής της ιστορίας του κρητικού Τύπου με θέμα:

«Η ιστορία του κρητικού Τύπου» και

-Κώστα Τσικνάκη, Ιστορικός, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών

του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με θέμα:  «Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στον τοπικό Τύπο».

Αμέσως μετά η τραγουδοποιός Μαρία Λούκα, και ο γνωστός από τους Χαϊνηδες, Δημήτρης Ζαχαριουδάκης, ταξίδεψαν τους θεατές σε λυρικά μονοπάτια, μέσα στο πανέμορφο τοπίο της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας.