Πώς επηρεάζει το mydata την υποχρέωση ΦΠΑ

Το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ προχωρούν σε σταδιακή μείωση και τελικό μηδενισμό των ορίων ανεκτών αποκλίσεων δήλωσης φόρου σε σχέση με τα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα mydata, όπως είχε προαναγγελθεί από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, με ειδική μέριμνα για το σκέλος των εξόδων, και η πλήρης διασφάλιση της εκπλήρωσης των σχετικών υποχρεώσεων.

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Χρίστου Δήμα, κατόπιν εισήγησης του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται εκ νέου τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων δήλωσης φόρου για τις φορολογικές περιόδους ΦΠΑ ως εξής: Από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως την 30ή Ιουνίου 2024 το ποσοστό απόκλισης παραμένει στο 30% για δεδομένα εσόδων και εξόδων.

Από την 1η Ιουλίου 2024 έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2024 το ποσοστό απόκλισης μειώνεται στο 10% για δεδομένα εσόδων και στο 20% για δεδομένα εξόδων. Από την 1η Οκτωβρίου 2024 έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 το ποσοστό απόκλισης μηδενίζεται για δεδομένα εσόδων και μειώνεται στο 5% για δεδομένα εξόδων. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 παύουν να υφίστανται τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας δήλωσε τα εξής: «Η αυτοματοποίηση και κωδικοποίηση των φορολογικών διαδικασιών μέσω του myData παρέχει πολλαπλά οφέλη για τις επιχειρήσεις και την Πολιτεία, ενισχύοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, τη διαφάνεια, την εμπιστοσύνη, και διασφαλίζοντας συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά. Με την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση απλοποιούνται οι διαδικασίες, εξοικονομείται χρόνος, μειώνεται το διαχειριστικό κόστος, εξασφαλίζεται αμεσότερη πρόσβαση στις πληροφορίες και εντοπίζονται ευκολότερα πιθανά λάθη».

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε τα εξής: «Η ψηφιακή μεταρρύθμιση του myData έχει συμβάλει στη μείωση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης, δημιουργώντας συνθήκες ίσου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Συνεχίζουμε με μέτρα που περιορίζουν τις εικονικές συναλλαγές και διευκολύνουν την υποβολή δηλώσεων, διασφαλίζοντας τη βέλτιστη χρήση της πλατφόρμας και τις δυνατότητες που προσφέρει στην επιχειρηματική κοινότητα».