Λιακούλη: «Ο Γιάννης Φλώρος, με την ανθρωπιά και την απλότητά του, έδωσε άλλη διάσταση στην πολιτική»

Στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της προτομής του ιατρού, Υπουργού Υγείας και Νομάρχη Λάρισας Γιάννη Φλώρου, στην πλατεία της Ανατολής του Δήμου Αγιάς, εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Αγιάς, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας «Ο Ιπποκράτης» και η Κοινότητα Ανατολής, παρευρέθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό της, η Ευαγγελία Λιακούλη επεσήμανε τα εξής:

«Είμαι πολύ συγκινημένη σήμερα και μοιράζομαι μαζί σας τη βιωματική σχέση που είχα με τον Γιάννη Φλώρο. Τον θυμάμαι από μικρό παιδί στο σπίτι μου, καθώς ήταν αδελφικός φίλος του πατέρα μου, του αείμνηστου Θεοφάνη Λιακούλη – και οι δυο τους ιδρυτικά μέλη της πρώτης οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στη  Θεσσαλία.

Σήμερα λοιπόν, εδώ στη γενέτειρά του την Ανατολή, την οποία υπεραγαπούσε,  “κατεβάζουμε” τον Γιάννη Φλώρο από τους ουρανούς, για να συζητήσουμε και πάλι μαζί του. Και όταν συζητούσε κανείς με τον μπάρμπα -Γιάννη, πραγματικά μάθαινε, γιατί ήταν πάντα δάσκαλος, αλλά διαφορετικός, ιδιότυπα ανατρεπτικός,  μέσα από την αξεπέραστη απλότητά του και την πανθομολογούμενα ανθρωπιά του.

Έλεγε λοιπόν ο μεγάλος δάσκαλος Γιάννης Φλώρος, ότι θα πρέπει να συνδέουμε κάθε φορά την πολιτική με την εποχή, με τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους και  να προσαρμόζουμε την πολιτική στις ζωές των ανθρώπων, ως μια ζώσα, δυναμική και ρέουσα διαδικασία – χωρίς όμως εκπτώσεις σε αρχές και αξίες.

Ήξερε να συνθέτει, να εμπνέει και να κερδίζει τον σεβασμό και την αγάπη των «μαθητών» του  και έτσι πολλοί που θήτευσαν δίπλα του χαρακτηρίστηκαν  μέλη της  «Σχολής Γιάννη Φλώρου». Ήταν ένας πολιτικός που έμενε πάντα μακριά από εξαρτήσεις και συμφέροντα, χωρίς ποτέ να αναζητήσει σημαίες ευκαιρίας. Ήταν πάντα ΠΑΣΟΚ, πάντα εδώ και πάντοτε υπολόγιζε πρώτα τους ανθρώπους, μετά τα κόμματα και μετά τους εκάστοτε πρωταγωνιστές της πολιτικής.

Ο Γιάννης Φλώρος ήταν η ήρεμη δύναμη που μαχόταν συνεχώς για τη χώρα, για το νομό του και τους ανθρώπους του. Δεν δίστασε ποτέ να συγκρουστεί με κυβερνήσεις, υπουργούς και στελέχη, για θέματα του απλού λαού, των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των λαϊκών ανθρώπων του μόχθου.

Ταυτόχρονα, είχε έναν τρόπο ζωής σεμνό, λιτό και απέριττο. Απέφευγε συστηματικά τα μεγάλα  σαλόνια της εποχής του, σύχναζε σε λαϊκά σπίτια, λάτρευε την τσουκνιδόπιτα, τη μπομπότα και τα χόρτα…

Ο λιτός βίος, η απλότητα και η ανθρωποκεντρική πολιτική, είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την πορεία του και τη ζωή του. Ανεξάρτητος, ασυμβίβαστος και σε απόλυτο συγχρονισμό με τους Ανθρώπους του. Μαζί τους, δίπλα τους και ένας απ´ αυτούς.

Η πορεία του αυτή, αποτέλεσε ταυτόχρονα και τη μεγαλη παρακαταθήκη του Γιάννη Φλώρου.

Από αυτόν μάθαμε τις έννοιες του «χρέους», του «καθήκοντος», του «κυρίαρχου λαού» τον οποίο ένας πολιτικός οφείλει να υπηρετεί σε κάθε στιγμή του.

Κρατώ μέσα μου το παράδειγμα ζωής του , όσα έμαθα από κείνον και σήμερα λέω στα  παιδιά μου —ότι γνώρισα πολλούς ανθρώπους, γυναίκες και άνδρες και ξεχώρισα  ανάμεσά τους, κάποιους σπουδαίους – ένας από αυτούς ήταν ο Γιάννης Φλώρος, ο αείμνηστος Νομάρχης μας, που ήταν πραγματικά σπουδαίος  και ταυτόχρονα εκπληκτικά απλός .

Πάντα στη μνήμη μου και στο πιο τρυφερό  μέρος της καρδιάς μου».