Με επιτυχία το διήμερο της 14ης Γιορτής Σιταριού στο Ευύδριο Φαρσάλων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η 14η Γιορτή Σιταριού στο Ευύδριο Φαρσάλων, με την εκδήλωση για πρώτη φορά να γίνεται διήμερη 5-6 Ιουλίου, από τον Επιμορφωτικό εκπολιτιστικό σύλλογο Ευυδριου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Φαρσάλων και τον Αγροτικό συνεταιρισμό επαρχίας Φαρσάλων ο Ενιπέας και με την υποστήριξη της Π.Ε.Ν.Α (Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών), της ΕΘ.Ε.Α.Σ ( Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών) και της Terra thessalia ( cluster πανεπιστημίου Θεσσαλίας).

Ο σκοπός αυτής της εκδήλωσης είναι να τιμηθεί το σιτάρι, που είναι ένα βασικό αγροτικό προϊόν της περιοχής. Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε ο σκοπός ενός Πολιτιστικού Συλλόγου είναι να διατηρήσει την παράδοση και ο στόχος του, να τη διαδώσει στους νεότερους, κάτι το οποίο ο Σύλλογος το υλοποιεί μέσα από τον τρόπο που υλοποιεί τη συγκεκριμένη εκδήλωση, αλλά και τις δράσεις του.


Φέτος η γιορτή ήταν διήμερη, την Παρασκευή 5 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες για αγροτικά θέματα αλλά και την ανάπτυξη της υπαίθρου με το πάνελ να απαρτίζεται από:

Α.Σ. Ενιπέας: Καραΐσκος Αθανάσιος ( πρόεδρος ΑΣ Ενιπέα ,μέλος ΔΣ ΕΘΕΑΣ)

ΠΕΝΑ- Νίκος Παυλονασιος :TO MEΛΛON ΣTHN EΛΛHNIKH ΓEΩPΓIA

ΘΕΣ ΓΗ – Παναγιώτης Καλφουτζος : O POΛOΣ TΩN ΣYNETAIPIΣMΩN ΣTH ΣYΓXPONH EΛΛHNIKH ΓEΩPΓIA

ΜΕΛΙΣΣΑ – ΚΙΚΙΖΑΣ – Γιάννης Πουρικας : ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΊΑΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΙΤΑΡΙΟΥ

Κ & Ν Ευθυμιάδης: Η εταιρεία στη καλλιέργεια σιταριού,

Agrositos- Φίλιππος Ζανακης: Η καλλιέργεια των σιτηρών μέσα από την εταιρεία Agrositos και μετά συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την βιωσιμότητα και το μέλλον του αγροτικού κόσμου και της υπαίθρου. Με τη συμμετοχή της  terra thessalia (cluster πανεπιστημίου Θεσσαλίας ) με συντονιστή το νομικό σύμβουλο Γεώργιο Αποστολόπουλο, ενώ το Σάββατο 6 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε το μεγάλο παραδοσιακό γλέντι.


Όλα αυτά τα χρόνια, ο Επιμορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ευυδρίου βαδίζει στον ίδιο δρόμο, χωρίς να εμπορευματοποιεί την παράδοση, μη βάζοντας είσοδο και προσφέροντας το παραδοσιακό φαγητό, το οποίο είναι φτιαγμένο με τοπικά υλικά και το προσφέρει δωρεάν σε όλο τον κόσμο.

Από φέτος η γιορτή που πλέον έχει γίνει θεσμός, αλλάζει και πλέον θα αποτελεί μια γιορτή που εκτός από το γλέντι θα παρουσιάζει προβληματισμούς σκέψεις και προτάσεις για τον αγροτικό κόσμο και για την ύπαιθρο.

Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν τοπικούς χορούς από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ντόπιων Φαρσάλων «Ο Ενιπέας» και χορούς από την Μακεδονία από τον πολιτιστικό λαογραφικό όμιλο Ακρίτες Αλμωπίας και στη συνέχεια γλέντησαν με την παραδοσιακή ορχήστρα.

Ο Σύλλογος ευχαριστεί όλους όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση και στηρίζουν αυτήν την παραδοσιακή γιορτή του χωρίου, τους μικρούς και μεγάλους χορηγούς, που χωρίς αυτούς θα ήταν αδύνατη να πραγματοποιηθεί, τις γυναίκες  που μαγείρεψαν και βοήθησαν στο πρόβειο με τον τραχανά, τις κτηνοτροφικές μονάδες του χωριού, καθώς και τα κρεοπωλεία της πόλης Χατζημήτρου, Γιαννακού και Βαΐτση για την προσφορά του πρόβειου κρέατος.

Επίσης, ευχαριστεί τους κατοίκους του χωριού και όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση.
Στο διήμερο εκδηλώσεων παρευρέθησαν

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου
Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γκουντοπουλος Γρηγόριος , Ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Ιορδάνης Εσκιογλου, η κ. Σοφία χατζηπλη αντιδήμαρχος Φαρσάλων, ο. Γεωργατζής Δημήτρης αντιδήμαρχος καθαριότητας ηλεκτροφωτισμού και αθλητικών εγκαταστάσεων, ο πρόεδρος της κοινότητας Μεγάλου Ευυδρίου κ. Σοφοκλής Ατοσογλου, εκπρόσωποι συλλόγων και συνεταιρισμών.

Το Σάββατο 6 Ιουλίου
Ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κ. Κελλας Χρήστος, οι αντιπεριφερειάρχες πρωτογενούς τομέα και αθλητισμού – πολιτισμού κ. Δημήτρης Τσετσιλας και Σωτήριος Σουλουκος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γκουντόπουλος Γρηγόριος και Αδαμοπούλου Νατάσσα, η αντιδήμαρχος Φαρσάλων κ. Σοφία Χατζηπλή, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας ηλεκτροφωτισμού και αθλητικών εγκαταστάσεων κ. Γεωργατζής Δημήτρης, η αντιδήμαρχος Πρασίνου περιβάλλοντος κ. Αγγελουσοπούλου Χριστίνα, η αντιδήμαρχος παιδικών σταθμών κ. Χρυσούλα Φούφα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιωτοπούλου Κυριακή, Ταξιάρχης Κουτσοκέρας, Γιάχνης Κων/νος, Βασίλειος Βασιλόπουλος , ο Πρόεδρος της κοινότητας Μεγάλου Ευυδρίου κ. Σοφ. Ατοσόγλου Σοφοκλής, οι κοινοτικοί σύμβουλοι Ευάγγελος Κυρίτσης και Μαρία Τσούλη Καραίσκου, ο πρόεδρος της Π.Ε.Ν.Α Παυλονάσιος Νικόλαος, ο Πρόεδρος Α.Σ ΕΝΙΠΕΑ Αθανάσιος Καραίσκος , ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΟΑΣΝΛ κ. Σωκράτης Αλειφτήρας, ο πρόεδρος της ΠΑΚ κ. Αθανασιάδης Χρήστος, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων, κοινοτήτων και συνεταιρισμών.

Ο Επιμορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ευυδρίου ανανεώνει το ραντεβού για την επόμενη Γιορτή Σταριού το 2025 με πολλές αλλαγές και εκπλήξεις!!!!!