Μ. Χαρακόπουλος στο Κέντρο Επιχειρήσεων Θεσσαλίας: Έμπρακτη αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλία

«Οι μεγάλες καταστροφές σε υποδομές, περιουσίες, καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο που προκάλεσαν οι περυσινές πλημμύρες ανέδειξαν την ανάγκη του αποτελεσματικότερου συντονισμού και της πρόληψης ως βασικά εργαλεία για να αποφευχθούν παρόμοιες ζημιές. Χαίρομαι διότι η αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλία υλοποιείται με την δημιουργία σύγχρονων υποδομών αλλά και την υιοθέτηση μιας νέας αντίληψης. Η συστέγαση  της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφερειακής Διοίκησης της Πυροσβεστικής στο κυβερνείο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την παρακολούθηση και την καταγραφή δεδομένων, είναι ένα σημαντικό βήμα που ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει καθοριστικά στον αρτιότερο συντονισμό που απαιτείται, ώστε να προλαμβάνονται μεγάλες καταστροφές από κλιματικά ή ανθρωπογενή γεγονότα και να προστατεύονται οι ανθρώπινες ζωές και περιουσίες». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την επίσκεψή του μαζί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα στις εγκαταστάσεις του νέου Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και της Περιφερειακής Διοίκησης Θεσσαλίας της Πυροσβεστικής, για να ενημερωθεί για το έργο που συντελείται για την πρόληψη και αντιμετώπιση καταστροφών.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του νεοσύστατου Περιφερειακού Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας, που εγκαινιάστηκε στις 4 Ιουνίου από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Θεσσαλίας στρατηγό ε.α Ηλία Λεοντάρη για τις καινοτόμες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών στη Θεσσαλία, προκειμένου να αποσοβηθούν παντός είδους καταστροφές, όχι μόνο πλημμύρες. Ο ρόλος του κέντρου είναι να καταγράφει δεδομένα από συστήματα καμερών και μετρητών σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε να ανιχνεύονται νωρίς ανησυχητικά σημάδια και στοιχεία που προμηνύουν φυσικές καταστροφές, όπως εστίες φωτιάς, ανύψωση στάθμης νερού μετά από υψηλή βροχόπτωση κλπ. Ωστόσο, για την πρόληψη έχει επιδιωχθεί και η συνεργασία με ανθρώπους και φορείς που μπορούν να ενημερώσουν, να επαληθεύσουν και να διαπιστώσουν επικίνδυνα γεγονότα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η εμπλοκή των ραδιοερασιτεχνών, οι οποίοι μέσω των ραδιοεπικοινωνιών μπορούν να συνεισφέρουν καταλυτικά στις έγκαιρες ειδοποιήσεις, ειδικά όταν οι υπάρχουσες επικοινωνίες  μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας δεν είναι επαρκείς, καθώς και των αερολεσχών, οι οποίες με καθημερινές πτήσεις κατοπτεύουν μεγάλες περιοχές για τον εντοπισμό εστιών φωτιάς πριν αυτές εξαπλωθούν. 


Άμεσος συντονισμός με Πυροσβεστική

Ο Θεσσαλός πολιτικός μετέβη, επίσης, στην Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικής Θεσσαλίας, που στεγάζεται ακριβώς δίπλα στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, γεγονός που δρα θετικά στην αμεσότητα και τον συντονισμό της όποιας επιχείρησης. Όπως ειπώθηκε στην συζήτηση με τον περιφερειάρχη, αλλά και στην ενημέρωση από τον διοικητή αρχιπύραρχο κ. Ιωάννη Αμανατίδη και το προσωπικό, παρουσία και του υπεύθυνου δημοσίων σχέσεων της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γιώργου Τέγου, η αποτελεσματικότητα ήδη διαπιστώνεται στην πρόληψη των πυρκαγιών φέτος, σε μια τόσο θερμή από άποψη θερμοκρασιών χρονιά όσο η φετινή. Ο συντονισμός είναι άμεσος και αυτό βοηθά στην έγκαιρη αντιμετώπιση των εστιών φωτιάς πριν αυτές επεκταθούν. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις, ο άρτιος εξοπλισμός με υπολογιστές, video wall και drones που επιχειρούν όπου οι συνθήκες το απαιτούν, η διαλειτουργικότητα με το κέντρο πολιτικής προστασίας, την περιφέρεια και τους δήμους, επιτρέπουν στο περιφερειακό συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής να παρακολουθεί «ζωντανά» και να καταγράφει όλα τα συμβάντα, καθώς και να επεμβαίνει άμεσα χρησιμοποιώντας πόρους και διαθέσιμα μέσα, είτε εναέρια είτε επίγεια. Αυτό το πλέγμα συλλογής πληροφοριών, άμεσης ενημέρωσης και συνέργειας είναι καθοριστικό για την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας στην περιφέρεια Θεσσαλίας.