Έκτακτο της ΕΜΥ: Καύσωνας μέχρι τις 19 Ιουλίου – Πού και πότε θα δείξει 43°C

Το Νοτιοδυτικό ρεύμα που επικρατεί στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο θα μεταφέρει θερμές αέριες μάζες προς την περιοχή μας και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 19/7, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας (κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη λόγω της θαλάσσιας αύρας. Σε υψηλά επίπεδα θα κυμαίνονται, ιδίως από τη Δευτέρα 15/7 και οι ελάχιστες θερμοκρασίες.

Πιο αναλυτικά:

1.Τo Σάββατο (13-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:

α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

β. Στη Στερεά, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο τους 38 με 40 και τοπικά 41 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

δ. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ε. Στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Κυριακή (14-7-2024) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:

α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 38 με 40 βαθμούς και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

β. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.

δ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ε. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου. στ. Στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

3. Τη Δευτέρα (15-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:

α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 39 με 40 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

β. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 με 42 και πιθανώς τοπικά τους 43 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

δ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ε. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου. στ. Στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

4. Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας προβλέπεται κορύφωση των θερμοκρασιών. Σε καθημερινή βάση θα γίνεται επαναπροσδιορισμός των ορίων των θερμοκρασιών σε χρονικό ορίζοντα τριών ημερών. Παράλληλα επισημαίνεται ότι προβλέπονται συνθήκες υψηλής θερμικής καταπόνησης λόγω των επικείμενων θερμοκρασιών, στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.

Ο Θοδωρής Κολυδάς, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τονίζει ότι η κίνηση των αερίων μαζών που προκαλούν τον καύσωνα αναμένεται να περάσει σε τρεις φάσεις.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής της ΕΜΥ, στην πρώτη φάση του καύσωνα, που διανύουμε αυτές τις μέρες, παρατηρείται πάνω από τη χώρα μας να εξακολουθεί να διατηρείται η βορειοανατολική ροή του μελτεμιού στα ανατολικά, αν και κάπως πιο εξασθενημένη. Επίσης, από την άλλη μεριά η νοτιοδυτική ροή προς την Κεντρική Ευρώπη δεν μεταφέρει πολύ θερμές μάζες, οπότε και οι πιο ζεστές περιοχές στη χώρα μας περιορίζονται στα δυτικά και στα βόρεια.

Η δεύτερη φάση αναμένεται την επόμενη Τετάρτη (17/7). Εκεί η θερμική έξαρση, παρότι παρουσιάζει λίγο υψηλότερες τιμές, χωρικά θα εξαπλωθεί πολύ και θα καλύψει πλέον όλη τη Βαλκανική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Τέλος, η τρίτη φάση αναμένεται στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, όταν και τελικά θα υποχωρήσει η θερμική έξαρση. Οι πολύ θερμές μάζες της Αφρικής, λόγω της συνοπτικής κυκλοφορίας, δεν διαφαίνεται να αποκτούν κάποια επιπλέον δυναμική για να κινηθούν ανατολικότερα, οπότε, σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, θα οδηγηθούμε στο τέλος της επικράτησης των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:

«12-21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024 – ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΜΑΖΩΝ

Αιτία της παρατεταμένης διάρκειας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στην περιοχή μας είναι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, με τις υφέσεις να συνεχίσουν να επηρεάζουν τα βορειοδυτικά τμήματα και να ευνοούν τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τα κεντρικά και τα βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης, που επηρεάζουν και τη χώρα μας.

Χάριν ευκολίας χωρίσαμε την κίνηση των αερίων μαζών σε τρεις φάσεις, για να μπορούμε να τις παρακολουθούμε καλύτερα. Μέχρι στιγμής δεν διαφαίνονται ακραίες τιμές, αλλά η διάρκεια της ζέστης θα είναι μεγάλη».