Κόκκαλης στη Βουλή: Λογικό να γυρνάνε την πλάτη στο πολιτικό σύστημα οι πολίτες όταν βλέπουν πολιτικούς υπεράνω του νόμου

«Όταν οι πολίτες βλέπουν ότι οι πολιτικοί είναι υπεράνω του νόμου είναι απολύτως λογικό και φυσιολογικό να γυρνάνε την πλάτη στο πολιτικό σύστημα». Την παραπάνω διαπίστωση πραγματοποίησε από το βήμα της Βουλής, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας εφ’ όλης της ύλης για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και η κοινωνία.

Αναλυτικότερα η ομιλία του κ. Κόκκαλη: «Χθες η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δια του Κώστα Αρβανίτη ζήτησε από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την κ. Μέτσολα, να εκφράσει εξ αφορμής και ενόψει της πεντηκοστής επετείου από τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή στην Κύπρο, την απερίφραστη καταδίκη. Λίγες ημέρες μετά τις Ευρωεκλογές, φαίνεται ότι πρώτα από όλα η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει το μήνυμα. Δεν έχει λάβει το πρώτο και βασικό μήνυμα που είναι αυτό της αποχής. Είναι αυτό σύμφωνα με το οποίο πάρα πολλοί πολίτες γυρνάνε την πλάτη στην πολιτική, γυρνάνε την πλάτη στους πολιτικούς, διότι έχει διαρραγεί πλέον αυτό το οποίο είχε εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης το 2019, η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη. Και πώς να μην έχει άλλωστε διαρραγεί αυτή η σχέση όταν έχουμε τα φαινόμενα του ανεκδιήγητου κ. Αυγενάκη, ένας Υπουργός ο οποίος κλήθηκε να χειριστεί και να διαχειριστεί το θέμα των αποζημιώσεων στη Θεσσαλία, εκβιάζοντας ψηφοφόρους ότι αν δεν ψηφίσουν Αγοραστό δεν θα πάρουν γρήγορα αποζημιώσεις. Πώς να μην έχει διαρραγεί αυτή η σχέση εμπιστοσύνης πολίτη και πολιτείας, όταν το κράτος δικαίου στη χώρα μας έχει υποστεί σοβαρά ρήγματα. Δεν είναι μακριά και σύντομα θα έχουμε εξελίξεις για την υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών. Όταν οι πολίτες βλέπουν ότι οι πολιτικοί είναι υπεράνω του νόμου είναι απολύτως λογικό και φυσιολογικό να γυρνάνε την πλάτη στο πολιτικό σύστημα. Γι’ αυτό και εμείς αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές καταθέσαμε αίτημα, όπως να υπάρχει διαφάνεια στους πολιτικούς, στα οικονομικά, διαφάνεια στα κόμματα. Πρώτα εμείς και μετά οι πολίτες. Αλλά απ’ ότι φαίνεται όμως δεν έχει ληφθεί και το μήνυμα των Ευρωεκλογών, όσον αφορά τις συνεχιζόμενες πολιτικές. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι τέτοια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για την οποία μάλλον όσο καλή επικοινωνία και να υπάρχει, όσο καλό σύστημα στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να ωραιοποιήσει μια κατάσταση.

Πρέπει από 1η Ιουλίου και για κάθε μέρα όλοι μας τουλάχιστον οι Βουλευτές της Αντιπολίτευσης να θυμίζουμε τα εξής: από 1η Ιουλίου πίνουμε τον πιο ακριβό καφέ. Από 1η Ιουλίου δεν ισχύει η δέσμευση του Πρωθυπουργού και προφανώς ήταν ψέμα, προφανώς ήταν ψέμα το επαναλαμβάνω ότι οι φόροι επί Νέας Δημοκρατίας θα είναι λιγότεροι. Από 1η Ιουλίου ισχύει η εξαήμερη εργασία, παρόλο που από την Κυβέρνηση προσπαθούν να πουν ότι και αυτό είναι μια τοξικότητα, είναι fake news. Από 1η Ιουλίου θα ισχύει η εξαήμερη εργασία και όχι μόνο στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, αλλά και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις αρκεί να επικαλεστούν ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας. Από 1η Ιουλίου όμως και όχι μόνο, οι πολίτες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται ήδη να πληρώσουν τον φόρο σύμφωνα με τον τεκμαρτό υπολογισμό των εισοδημάτων. Ένα νομοσχέδιο για το οποίο και εσείς οι ίδιοι, οι Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας είπατε ότι μας κόστισε, μας στοίχισε. Και τι είπε ο Πρωθυπουργός; Ότι πιθανόν να κάνουμε σημειολογικές αλλαγές, όχι όμως στον πυρήνα του νομοσχεδίου. Από 1η Ιουλίου συνεπώς χάνονται όλα τα επιδόματα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, λόγω του τεκμαρτού υπολογισμού του φόρου εισοδήματος. Χάνεται το επίδομα τέκνου, χάνεται το επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού. Συνεχίζεται όμως και η κερδοσκοπία και η αισχροκέρδεια.

Μέχρι σήμερα που μιλάμε βλέπουμε την Κυβέρνηση να είναι ατάραχη, να είναι αμέτοχη, να αποστέλλει ο κύριος Πρωθυπουργός τις σχετικές επιστολές στην κ. φον ντερ Λάιεν, να συμφωνεί η κ. φον ντερ Λάιεν ότι πράγματι εδώ κάτι υπάρχει.

Μέχρι όμως να συμφωνήσουν στο τι υπάρχει και αν υπάρχει αισχροκέρδεια και αν υπάρχει αισχροκέρδεια από τις πολυεθνικές, ας εφαρμόσουν τον νόμο, κάτι το οποίο δεν το κάνετε. Μέχρι σήμερα που μιλάμε δεν υπάρχει ούτε μια θεσμική παρέμβαση, ούτε μία, η οποία δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ, για τον έλεγχο των τιμών από το χωράφι στο ράφι. Περιορίζεται η Κυβέρνηση μόνο στον τελευταίο κρίκο, στο σούπερ μάρκετ, επιβάλλοντας όσα πρόστιμα μπορεί και όσα πρόστιμα θέλει. Η επιβολή προστίμων ρίχνει τις τιμές; Όχι, βέβαια, καλοδεχούμενη είναι η επιβολή προστίμων, αλλά δεν διορθώνει το πρόβλημα. Ούτε μια θεσμική παρέμβαση για να εξηγήσουν στους πολίτες, στους καταναλωτές γιατί το κεράσι, για παράδειγμα, έχει 50 λεπτά στον παραγωγό και έχει 5 ευρώ στο σούπερ μάρκετ. Ούτε μια θεσμική παρέμβαση.

Ενοίκια: Το 2022, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε συγκεκριμένα μέτρα αναχαίτισης του προβλήματος της στέγασης, ένα πρόβλημα το οποίο πλήττει ειδικά τους νέους και τις νέες, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει ουσιαστικές λύσεις. Εξήγγειλε οκτώμισιχιλιάδες φοιτητικές εστίες. Είδατε εσείς έστω και μία; Όχι. Σεπτέμβριος 2022. Πριν από μια βδομάδα εξήγγειλε εκ νέου την ανέγερση των κατοικιών.

Πρόγραμμα «Σπίτι μου». Οι δικαιούχοι για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα ανήλθαν περίπου στους τέσσερις χιλιάδες. Και σημειωτέον ότι οι αιτούντες ήταν περίπου στους ογδόντα χιλιάδες. Καταλαβαίνετε ποια ήταν η περίμετρος του συγκεκριμένου μέτρου. Μέχρι όμως να χτιστούν όλα αυτά τα σπίτια, τα οποία ακούμε και βλέπουμε στις τηλεοράσεις από τους Υπουργούς που θέλουν να καταπολεμήσουν το θέμα της στέγασης, τι κάνετε; Τι πρόκειται να κάνετε, κύριοι και κυρίες της Κυβέρνησης για να αντιμετωπίσετε το φλέγον θέμα των ενοικίων; Πώς και με ποιον τρόπο θα αναχαιτιστεί αυτό το κύμα αύξησης των ενοικίων με αποτέλεσμα για πολλά νοικοκυριά να αποτελεί ίσως σήμερα, μετά από τα τρόφιμα, το νούμερο ένα πρόβλημα; Κανένα.

Συνεχίζω. Αποζημιώσεις στη Θεσσαλία. Έχουν κλείσει δέκα μήνες από τις φονικές πλημμύρες. Μετά από έναν μήνα είχαμε τοποθετηθεί, και από τη Βουλή, και είπαμε πως ό,τι θετικό εξαγγείλετε, αρκεί να το κάνετε βέβαια, ό,τι θετικό είναι για τον πρωτογενή τομέα, εμείς θα είμαστε εδώ για να το στηρίξουμε. Όχι όμως ψέματα, όχι όμως λόγια.

Σήμερα ποια είναι η κατάσταση στη Θεσσαλία; Ούτε μια άδεια οικοδομής, ούτε μια άδεια επισκευής σπιτιού από τις τέσσερις χιλιάδες που εκκρεμούν. Αυτό εσείς το λέτε κρατική αρωγή; Έτσι λέτε ότι είστε δίπλα στον πολίτη; Έτσι λέτε ότι είστε κοντά στη Θεσσαλία; Όχι, βέβαια.

Κτηνοτρόφοι. Ακούσαμε περί τις επτά φορές τον τελευταίο χρόνο κυβερνητικά κλιμάκια να λένε ότι ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης είναι και θα είναι πάντα δίπλα στους κτηνοτρόφους. Ωραία, ότι ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης κατ’ εντολή του εξήγγειλαν το μέτρο αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου και: «Μην ανησυχείτε κτηνοτρόφοι, όλοι θα έχετε τον καινούργιο στάβλο». Ούτε ένας μέχρι στιγμής δεν έχει υπαχθεί, όχι να έχει ευδοκιμήσει η αίτησή του, όχι να έχει κατασκευαστεί ο στάβλος, ούτε ένας στο μέτρο αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου.

Τα λέγαμε τότε, ότι αυτό το μέτρο μπορεί να είναι φιλόδοξο, αλλά θα αποτύχει όπως το σχεδιάσατε. Τοξικούς μας ανέβασε ο κ. Αυγενάκης, τοξικούς μας κατέβαζε και έβγαζε κομματικά λογύδρια, νομίζοντας ότι είναι σε κάποια κομματική συνεστίαση.

Αγρότες. Κόστος παραγωγής. Στις 30 Ιουνίου ήταν η ρητή υπόσχεση τουλάχιστον πέντε Υπουργών, η ρητή υπόσχεση επαναλαμβάνω πέντε Υπουργών, ότι θα υπάρχει εξόφληση. Είδατε κάποια εξόφληση; Είδαμε κάποιοι εξόφληση; Όχι.  Πιθανότατα μετά από δέκα ή δεκαπέντε ημέρες.

Κρατική αρωγή, διαφάνεια. Για ποιο λόγο να μην υπάρχει διαφάνεια στην κρατική αρωγή; Υπάρχουν παράπονα, τα οποία λένε ότι έχουν αποζημιωθεί  πολίτες οι οποίοι δεν έχουν υποστεί ζημιά. Για ποιον λόγο να μην υπάρχει και η πλατφόρμα όπως στον ΟΠΕΚΕΠΕ; Τι ζημιά έχει πάθει ο καθένας και τι ποσό έχει δοθεί. Είναι χρήματα του ελληνικού λαού, είναι χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οφείλετε να τα σέβεστε.

Όσον αφορά την τροπολογία που έχει να κάνει με την πρόσληψη εκπαιδευτικών, θέλω να μεταφέρω στο Σώμα τη φωνή διαμαρτυρίας, τη φωνή απόγνωσης εκπαιδευτικών και ειδικά των δασκάλων, εκπαιδευτικών της κατηγορίας ΠΕ70, οι οποίοι τι λένε προς την Κυβέρνηση; Ότι τα τελευταία χρόνια οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της δημοτικής εκπαίδευσης, έχουν ενταθεί και είναι πλέον προφανές ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Η αδικία των διορισμών του έτους 2021, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν πολλές θέσεις, δεν θέλουν, λένε οι εκπαιδευτικοί της κατηγορίας ΠΕ70, να συμβεί ξανά.

Συγκεκριμένα, η πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχασε χίλιες εξήντα εννέα θέσεις, με τους δασκάλους να χάνουν τις περισσότερες, εξακόσιες εξήντα εφτά.  Επιπλέον, ο αριθμός των διορισμών που πραγματοποιήθηκαν το 2023 δεν ήταν αρκετός για να καλύψει τις ανάγκες και τα κενά που υπάρχουν στις σχολικές μονάδες. Ως εκ τούτου ο κλάδος ΠΕ70, κρίνει αναγκαίο οι διορισμοί για το 2024, να είναι όχι μόνο πολύ μεγαλύτερες, σε ποσοστό σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, αλλά να καλυφθούν οι οργανικές θέσεις 100%.

Είναι μια φωνή διαμαρτυρίας, των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών που ελπίζουμε και θέλουμε και θεωρούμε ότι θα την ακούσετε και θα κάνετε δεκτό το αίτημα» κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.

Μπορείτε να δείτε την ομιλία του κ. Κόκκαλη εδώ: