Συγκροτείται η Εθνική Επιτροπή AKIS που αφορά ζητήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών

Τη σύσταση συμβουλευτικού και γνωμοδοτικού οργάνου με την επωνυμία «Εθνική Επιτροπή ΑΚΙS (ΕΕΑΚΙS) αποφάσισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών, αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση σκοπός της Επιτροπής είναι «η τεχνοκρατική υποστήριξη του έργου του αρμόδιου Υπουργού στο σχεδιασμό και την άσκηση της εθνικής στρατηγικής η οποία θέτει στόχους και κατευθύνσεις σε θέματα έρευνας, καινοτομίας, κατάρτισης και εκπαίδευσης στον αγροδιατροφικό τομέα. Επί πλέον θέτει στόχους και κατευθύνσεις στο πλαίσιο της ενωσιακής νομοθεσίας και των εθνικών προγραμματικών κειμένων των κρατώνμελών».

Στην απόφαση περιγράφονται αναλυτικά τα καθήκοντα της Επιτροπής που θα έχει επιτελικό ρόλο και θα θέτει στόχους σε ζητήματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, έρευνας και καινοτομίας.

Πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο/η εκάστοτε Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων με αναπληρωτή/τρια τον/την Προϊστάμενο/η της Διεύθυνσης Έρευνας Καινοτομίας και Εκπαίδευσης.

Μέλη της Εθνικής Επιτροπής AKIS θα είναι εκπρόσωποι από τις κάτωθι υπηρεσίες και φορείς:

1. Διεύθυνση Έρευνας Καινοτομίας και Εκπαίδευσης του ΥΠΑΑΤ
2. Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ
3. Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΥΕ ΠΑΑ) // Μονάδα Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Γεωργικών Συμβουλών του ΥΠΑΑΤ (συντονιστικό όργανο AKIS)
4. Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ) / Μονάδα Προγραμματισμού και Δικτύωσης του ΥΠΑΑΤ
5. ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
6. Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ)
7. Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ)
8. Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο
9. Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών
10. Πέντε εκπρόσωποι των Γεωπονικών Πανεπιστημίων και Σχολών: 1 από το Γεωπονικό. Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1 από τη Σχολή Γεωπονίας Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, 1 από τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 1 από τη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, 1 από τη Σχολή Γεωπονίας και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
11. Δύο εκπρόσωποι των Κτηνιατρικών Τμημάτων: 1 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και 1 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
12. Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ)
13. Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ)
14. Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)
15. Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ)
16. Πανελλήνιος Σύλλογος Φορέων ΠαροχήςΓεωργικών Συμβουλών «Γεωργικοί Σύμβουλοι».

Την Εθνική Επιτροπή AKlS θα συνεπικουρούν στο έργο της, μετά από πρόσκληση του Προέδρου, στελέχη και υπάλληλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκπρόσωποι άλλων οργανισμών και φορέων και εμπειρογνώμονες που διαθέτουν την αναγκαία τεχνογνωσία και εμπειρία.

Από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΑΑΤ