Πανελλαδική Σύσκεψη των Αγροτικών Συνεταιρισμών για τις χαμηλές τιμές του σκληρού σίτου

Με αφορμή τη συνεχή μείωση της τιμής του σκληρού σίτου, πραγματοποιήθηκε προχθές, Δευτέρα 8/7/2024, συνάντηση μεταξύ Αγροτικών Συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των σιτηρών.

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίοι διαχειρίζονται περισσότερουςαπό 80 χιλιάδες τόνους σκληρού σίτου και εκπροσωπούν πάνω από 5.000 μέλη- παραγωγούς.

Οι εκπρόσωποι των ΑΣ κατέθεσαν τις απόψεις τους για την τρέχουσα δυσμενή εικόνα που έχει προκαλέσει αναστάτωση στοναγροτικό χώρο, καθώς οι τιμές πλέον είναι αρκετά χαμηλές με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν το κόστος παραγωγής της καλλιέργειας.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν επί τάπητος μια σειρά ζητημάτων.

Πιο συγκεκριμένα:

Οι χαμηλές τιμές που επικρατούν στην εγχώριααγορά και οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στη μείωση αυτή
Το υψηλό κόστος παραγωγής της καλλιέργειας σε σύγκριση με γειτονικές χώρες, ειδικά στα φυτοφάρμακα, στα λιπάσματα και στην ενέργεια
Η χαμηλή τιμή αγοράς του προϊόντος (ως α’ ύλη), η οποία δεν αντικατοπτρίζεται στην τιμή του τελικού προϊόντος που αγοράζει ο καταναλωτής, ενδεικτικό της ακρίβειας που επικρατεί στην ελληνική αγορά

Απόρροια των ανωτέρω προβληματισμών ήταν η ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία μιας επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό των εν λόγωΣυνεταιρισμών και την ενημέρωση άλλων που διαχειρίζονται σιτηρά. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι ιθύνοντες των Συνεταιρισμών, έκριναν αναγκαίο τον προγραμματισμό μιας συνάντησης με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την γνωστοποίηση τωνανωτέρω θεμάτων.

Στόχος της συνάντησης θα είναι η λήψη μέτρων για τον περιορισμό φαινομένων αισχροκέρδειας σε βάρος των παραγωγών, αλλά και η παροχή κινήτρων για τη στήριξη των σιτηρών ελληνικής προέλευσης, έναντι εισαγόμενων αμφιβόλου ποιότητας, από την εγχώρια βιομηχανία.

Η προστασία του κλάδου των σιτηρών και κατ’ επέκταση του πρωτογενούς τομέα κρίνεταιεπιβεβλημένη. Θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο πως οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με πολλαπλές κρίσεις και θα πρέπει επιτέλους να βαδίσουν σε ένα σταθερό περιβάλλον, έχοντας τα κατάλληλα εφόδια για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα.

Οι συνυπογράφοντες Α.Σ.

1. Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ»
2. Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων «Ο ΕΝΙΠΕΑΣ»
3. Αγροτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ»
4. Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη»
5. Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου «ΕΒΟΛ»
6. Αγροτικός Συνεταιρισμός Βαμβακοπαραγωγών Φαρσάλων «Cotton Farsala»
7. Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Δημητριακών & Οσπρίων Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων
8. Γεωργικός Συνεταιρισμός Χάλκης «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
9. Αγροτικός Συνεταιρισμός Λιβαδειάς «Ο ΑΙΧΜΕΑΣ»
10. Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»