Νέος Μοναχός στην Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, το απόγευμα της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2024 χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού στην Ιερά Μονή Παναγίας «Πελεκητής». Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας, τέλεσε την μοναχική κουρά Δοκίμου της Ιεράς Μονής.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε επίσης στην κατανόηση και στην ερμηνεία του μοναχικού σχήματος, κάτι το οποίον πολλές φορές το ακούνε οι άνθρωποι και δεν μπορούν να το κατανοήσουν και να το ερμηνεύσουν και να το προσεγγίσουν πνευματικά.

Στον νέο Μοναχό δόθηκε το όνομα Παρθένιος, από τον Άγιο Παρθένιο Επίσκοπο Ραδοβυσδίου της Άρτης, ο οποίος συγκαταλέγεται στην οκτάρυθμη χορεία των τοπικών μας Αγίων.

Είναι τοπικός μας άγιος, ο οποίος γεννήθηκε στην Βατσουνιά, ένας άγιος, ο οποίος ανδρώθηκε στη δύσκολη περίοδο της Τουρκοκρατίας, ο οποίος όμως, έζησε αμέμπτως τω Κυρίω και εν ταπεινώσει πολύ. «Αυτές τις δύο λέξεις, αμέμπτως και εν ταπεινώσει, από τον ομώνυμο πλέον Άγιό σου», όπως αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, «ο οποίος θα καθρεπτίζεται μέσα στον εαυτό σου, θα κοιτάζεις αυτές τις δύο αρετές να τις επεξεργάζεσαι και διεργάζεσαι καθημερινά στην πνευματική σου ζωή. Να είσαι άμεμπτος στη ζωή σου και χαρισματικός και χαριτωμένος, αλλά και με ταπείνωση και με ευπρέπεια, ώστε ο Άγιος Παρθένιος να σε σκεπάζει και να πρεσβεύει για σένα ενώπιον του δικαιοκρίτου Κυρίου μας, ώστε αυτόν τον δρόμο, τον οποίον επέλεξες και από σήμερα ανοίγεται μπροστά σου να τον τελειώσεις».

Τέλος ευχήθηκε μαζί με τις προσευχές του Ηγουμένου και της Αδελφότητος της Μονής, των παρόντων πατέρων και των λαϊκών αδελφών, ώστε ο Θεός να τον χαριτώνει και να τον ενδυναμώνει πνευματικά προς δόξαν Θεού.

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

13

14

15

16

17