Λαμπρούλης: Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης για όσους σπουδάζουν εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας

Με δεδομένο ότι οι φοιτητικές εστίες της χώρας, εκτός από υποβαθμισμένες και εμπορευματοποιημένες, είναι και ελάχιστες (θέμα για το οποίο το ΚΚΕ έχει κάνει επανειλημμένως παρεμβάσεις και μέσα στη Βουλή), η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητριών και των φοιτητών, που σπουδάζουν σε κάποιο πανεπιστήμιο εκτός της μόνιμης κατοικίας τους, αναγκάζονται να νοικιάζουν.

Για την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών, με δυσκολία γίνεται κατορθωτό να συντηρήσει ένα σπίτι και να «βγάλει το μήνα», πόσο μάλλον όταν αναγκάζεται να συντηρήσει και ένα δεύτερο σπίτι για τις σπουδές, που επί της ουσίας διπλασιάζει τα έξοδα της οικογένειας. Για χιλιάδες οικογένειες αυτή η προσπάθεια σημαίνει τεράστιες στερήσεις για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα, ενώ για χιλιάδες ακόμα φοιτήτριες και φοιτητές σημαίνει να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν ή να μην ξεκινήσουν καν τις σπουδές τους. Αυτό άλλωστε είναι και ένα μεγάλο βάσανο των οικογενειών αυτήν την περίοδο που οι επιτυχούσες και οι επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων καλούνται να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους.

Η ελάχιστη αύξηση του φοιτητικού επιδόματος, που διαφημίζει η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΙΘ, είναι 40 ευρώ/μήνα για όσους δεν σπουδάζουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στις οποίες σημειωτέον συγκεντρώνονται 11/22 πανεπιστήμια της χώρας και ο μεγαλύτερος αριθμός φοιτητριών και φοιτητών. Και μάλιστα το επίδομα αυτό δίνεται αναδρομικά, με τις αιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 να ξεκινούν αυτήν την περίοδο, στην εκπνοή της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Αυτή η αύξηση όχι μόνο αφορά λιγότερους από τους μισούς φοιτητές, από όσους καταφέρνουν να πάρουν το επίδομα, αλλά έχει εξανεμιστεί πριν καν δοθεί από τις αυξήσεις-φωτιά  των τελευταίων χρόνων στις τιμές των ενοικίων, στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα τρόφιμα κ.α. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει πάρει κανένα μέτρο ανακούφισης των φοιτητριών και των φοιτητών από την ακρίβεια, για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στο δυσβάσταχτο κόστος, όπως να καταργηθούν τα δημοτικά τέλη, να μειωθεί και να μπει πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, να ενταχθούν όλοι οι φοιτητές στο κοινωνικό τιμολόγιο, να ενισχυθεί ουσιαστικά η φοιτητική μέριμνα (δωρεάν σίτιση, μετακινήσεις κ.α).

Μάλιστα, το γεγονός ότι τα εισοδηματικά κριτήρια δεν αυξάνονται (προϋπόθεση για την αίτηση είναι οικογενειακό εισόδημα ως 30.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 3.000 μετά το δεύτερο παιδί) σε συνδυασμό με τις ελάχιστες ονομαστικές αυξήσεις στο μισθό κάποιων κατηγοριών εργαζομένων, επί της ουσίας δημιουργείται κόφτης για χιλιάδες οικογένειες που μέχρι πρότινος τους χορηγούνταν το εν λόγω επίδομα. Για παράδειγμα, ένας δημόσιος υπάλληλος με περίπου αύξηση 50ευρώ καθαρά το μήνα, η οποία κάθε άλλο παρά βελτίωση σημαίνει της οικονομικής δυνατότητας της οικογένειας στην πράξη, ωστόσο «κόβεται» λόγω εισοδήματος.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε:

-Να εξασφαλιστεί μηνιαίο φοιτητικό επίδομα στο ύψος του ενοικίου για όλες τις φοιτήτριες και όλους τους φοιτητές, που σπουδάζουν εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας και νοικιάζουν. Σε κάθε περίπτωση, να ληφθεί υπόψη η τεράστια αύξηση του κόστους διαβίωσης, με αναπροσαρμογή προς τα πάνω των οικονομικών κριτηρίων και να καταβληθεί άμεσα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

-Να παρθούν μέτρα ανακούφισης από το δυσβάσταχτο κόστος σπουδών για σπουδές εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας, όπως να καταργηθούν τα δημοτικά τέλη, να μειωθεί και να μπει πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, να ενταχθούν όλες οι φοιτήτριες και οι φοιτητές στο κοινωνικό τιμολόγιο, να ενισχυθεί ουσιαστικά η φοιτητική μέριμνα (δωρεάν σίτιση, μετακινήσεις κ.α).